Pomanjkanje železa - znaki in kako si lahko pomagate na naraven način
By Alja Dimic
Objavljeno: 02. 07. 2018
Nazadnje posodobljeno: 16. 10. 2025
Železo je bistvena sestavina hemoglobina – molekule, ki skrbi za prenos kisika v rdečih krvnih celicah.

Pomanjkanje železa v krvi je pogost pojav, ki lahko vpliva na splošno počutje in zdravje. Železo je ključen mineral, pomemben za tvorbo hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki prenaša kisik po telesu. Ko telo nima dovolj železa, se zmanjša tvorba hemoglobina, kar vodi do slabše oskrbe tkiv s kisikom. To stanje poznamo kot anemijo zaradi pomanjkanja železa.
Kakšne oblike železa poznamo?
Obstajata dve vrsti železa: hem železo (v mesu) in nehem železo (v rastlinah). Hem železo se bolje absorbira, vendar se meso prebavlja počasneje in ne vsebuje vitamina C ter kalija, ki pomagata pri absorpciji železa. Pravilna izbira hrane lahko močno pripomore k dvigu ravni železa v krvi.
Kaj je anemija?

Anemija je stanje, pri katerem ima oseba manjšo količino rdečih krvničk ali hemoglobina v krvi kot običajno. Povzroča lahko simptome, kot so utrujenost, bledica, omotica in zmanjšana telesna zmogljivost.
Kaj je hemoglobin?
Hemoglobin je beljakovina v rdečih krvnih celicah, odgovorna za prenos kisika do tkiv. Anemija zaradi pomanjkanja železa je najpogostejša oblika anemije in nastane, ko telo ne dobi dovolj železa.
Zakaj je železo pomembno?
- Prevoz kisika: Železo omogoča prenos kisika iz pljuč do celic.
- Proizvodnja energije: Ključno je za delovanje mitohondrijev – “energetskih tovarn” celic.
- Imunski sistem: Pomaga pri aktivaciji imunskih celic in odpornosti.
- Kognitivne funkcije: Podpira spomin, koncentracijo in delovanje možganov.
- Sinteza DNA: Potrebno za rast in obnovo celic.
Kako hitro se pokaže anemija?
Simptomi se lahko razvijajo počasi – včasih več let, preden jo diagnosticiramo. Pri ženskah v rodni dobi je najpogostejši vzrok izguba krvi med menstruacijo. K nizki ravni železa lahko prispevajo tudi slaba prehrana in bolezni prebavil.
Znaki pomanjkanja železa

Na začetku so znaki lahko blagi, pogosto jih spregledamo. Najpogostejši simptomi vključujejo:
- utrujenost in šibkost
- bledico kože
- kratko sapo in omotičnost
- hladne roke in noge
- mravljinčenje v udih
- krhke nohte in izpadanje las
- pospešen ali nepravilen srčni utrip
- nenavadne želje (npr. uživanje ledu, gline ipd.)
Najpogostejši vzroki nizke ravni železa
- Neuravnotežena prehrana
- Procesirana hrana
- Nosečnost
- Močne menstruacije ali notranje krvavitve
- Bolezni prebavil (celiakija, ulcerozni kolitis …)
- Dolgotrajno jemanje zdravil
Kdo je najbolj ogrožen?
- ženske v rodni dobi
- nosečnice in doječe matere
- ljudje z enolično prehrano
- darovalci krvi
- otroci in dojenčki
- osebe na posebnih dietah (vegani, brezglutenske diete)
Diagnostika pomanjkanja železa
Najpogosteje se uporablja krvni test za merjenje hemoglobina, feritina in transferitina. Nizke vrednosti feritina kažejo na izpraznjene zaloge železa.
Vzroki nizke ravni železa pri ženskah
- Nosečnost in dojenje: Povečane potrebe po železu za razvoj ploda in tvorbo mleka.
- Menstruacija: Obilne krvavitve povzročajo izgubo železa.
- Športna aktivnost: Intenzivna vadba povečuje potrebe po železu.
Zakaj pride do pospešenega srčnega utripa?
Zaradi pomanjkanja kisika mora srce črpati več krvi, kar vodi do pospešenega srčnega utripa. V hujših primerih lahko pride do povečanega srca ali srčnega popuščanja.
Posledice pomanjkanja železa v nosečnosti
Nizka raven železa med nosečnostjo lahko poveča tveganje za prezgodnji porod in nizko porodno težo otroka.
Pomanjkanje železa pri otrocih
Otroci z nizkimi zalogami železa se lahko počasneje razvijajo, so bolj dovzetni za okužbe in imajo slabši apetit.
Kako si pomagati pri pomanjkanju železa?
Uživajte živila, bogata z železom:
- zelena listnata zelenjava
- stročnice (fižol, leča, čičerika)
- suho sadje (slive, marelice, rozine)
- oreščki in semena (bučna, lanena, konopljina)
- alge in ječmenova trava
- živila z vitaminom C (kivi, paprika, agrumi)
Dodatek tekočega železa se hitro absorbira v kri in je primeren za osebe z občutljivim prebavilom.
Živila, ki ovirajo absorpcijo železa
- kava in čaj (kofein, tein)
- alkohol
- sladkor in procesirana hrana
- pekovski izdelki z glutenom
