Zakaj jeseni kuhajte hrano?
By Matej Dimic
Objavljeno: October 3, 2016
Nazadnje posodobljeno: November 22, 2024

Po tradicionalni kitajski medicini je svet skladen in celovit subjekt, kjer vsa živa bitja sodelujemo s svojo okolico.
Že v davnih časih so Kitajci svet razlagali kot celoto in, da smo ljudje le del celostnega subjekta. Zato smo odvisni od narave, ki nas obdaja. Na primer, sprememba letnega časa vpliva na delovanje vsakega živega bitja. Vpliva na utrip in pulziranje, toploto, presnovo in vse telesne procese. Zato morate ob izbiri prehrane vedeti, kaj boste v določenem obdobju jedli, saj vas neprimerna hrana zelo hitro vrže iz svojega ravnovesja. Pravilna in uravnotežena prehrana pomaga ohraniti zdrav in močen imunski sistem. Pri bolezni pa pomaga k hitrejši regeneraciji in obnovi. Jeseni, ko listje pada z dreves, ko na tla padajo plodovi, se je potrebno zazreti in obrniti navznoter. Pljuča, ki so glavni organ jeseni, skrbijo za dihanje, kožo, telesne tekočine, prebavo in čustva, kot sta melanholija in žalost. Suh zrak in suho jesensko vreme, ki se vedno bolj hladi, povzroča srbenje v žrelu, suh nos, razpokane ustnice, hrapavo kožo, izpadanje las in suho blato ter zaprtost. Po jesenskem enakonočju, ko dan postane krajši od noči, ko trava postaja rjave barve in ni več zelena, se vse energije usmirjajo navznoter in navzdol. V korenine, plodove, gomolje, semenke… Prav tako plodovi, listi in semena padajo z dreves in rastline se aktivno pripravljajo na padec temperature. Zelenjava začne vitamine in minerale shranjevati pod zemljo, v gomoljnih delih rastlin. Zeleni listi dajejo prednost bučam, korenju in krompirju. Jesen je sezona v znamenju hlajenja in sušenja. Umikata se vodena zelenjava in sadje, kot so kumare, bučke, lubenice, melone, citrusi in jagode.
