Gluten je vrsta beljakovine, lepek, kateremu bi bilo bolje, da se izognete, četudi nimate celiakije.
Celiakija
Gluten je
beljakovina, lepek, ki se nahaja v pšenici, piri, ječmenu, ržu, kamutu in tudi v drugih žitih, vendar v manjših količinah.
Gluten je sestavljen iz
dveh proteinov, gliadina in glutenina, na katera ljudje negativno odreagirajo.
Ko moko zmešate z vodo, nastane lepljiva snov, kar daje testu elastičnost in omogoča, da se ob pečenju kruh dvigne.
Ko gluten
doseže prebavni trakt in je izpostavljen celicam imunskega sistema, lahko pri nekaterih
povzroči negativen odziv imunskega sistema.
Pri najtežje občutljivih ljudeh, ki imajo diagnosticirano celiakijo, imunski sistem napada
beljakovine glutena, istočasno pa tudi encime v celicah prebavnega trakta. Zato pri teh ljudeh gluten povzroči avtoimuno reakcijo.
Reakcija imunskega sistema povzroči degeneracijo črevesne stene, kar vodi do pomanjkanja hranil, številnih prebavnih težav, anemije, utrujenosti, počasnega razvoja pri otrocih in dojenčkih, tesnobe, hude napihnjenosti, driske, krčev, alergij, kožnih in drugih težav ter drugih resnih bolezni.
Res je, da celiakija prizadene samo 1% ljudi, vendar je veliko ljudi, ki so na gluten alergični in jim v telesu povzroča neželjene reakcije.
Simptomi so različni, od utrujenosti, do tesnobe, depresije, napihnjenosti in drugih prebavnih težav, do težav s kožo, lasiščem in sklepi.
Občutljivost na gluten
Ta motnja je veliko bolj pogosta kot celiakija,
intoleranca na gluten.
Dejansko imajo ljudje z intoleranco na gluten neželjene reakcije po uživanju živil, ki gluten vsebujejo.
Simptomi so zelo podobni tistim s celiakijo, vključno z napihnjenostjo, bolečinami v želodcu, utrujenostjo, drisko, pa tudi z bolečinami v kosteh in sklepih.
Intoleranca ali občutljivost na gluten temelji na protitelesih proti gliadinu, najdenemu v krvi.
Če ne veste ali ste intolerantni oz. občutljivi na gluten, pridite na pregled k naši dr. Ireni Kranjc, ki z zares dobro diagostiko ugotovi, katera živila so za vas primerna in katerih ne morete prebaviti ter vam delajo težave.
TUKAJ
Ko iz prehrane določena živila izpustite, spoznate, da resnično veliko vplivajo na počutje, izgled in celotno zdravje.
Gluten lahko povzroči škodljive učinke tudi pri ljudeh, ki sicer na gluten niso občutljivi
Sindrom razdražljivega črevesja, bolečine v trebuhu, napihnjenost, driska in težave z odvajanjem, so samo najpogostejše med njimi.
Prav tako obstajajo tudi študije, ki kažejo, da lahko gluten povzroči vnetja v črevesju in degenerirane črevesne obloge.
Gluten lahko vodi in poslabša hormonsko neravnovesje
V medicinski literaturi je bila vzpostavljena trdna
povezava med
občutljivostjo na gluten ter med
hormonoma estrogen in progesteron.
Prav tako obstaja povezava med
občutljivostjo na gluten in
težavami v menopavzi ter pri neravnovesju hormonov nadledvične žleze, predvsem pri kortizolu in DHEA hormonu.
Ko se funkcija jajčnikov v menopavzi zmanjša, se neravnovesje hormonov poslabša tudi z večjo uporabo glutena.
Nadledvične žleze se odzivajo na stres ter na neuravnan krvni sladkor in na vnetja prebavnega trakta, ki ga povzroča gluten, s tem, ko poviša vrednosti kortizola.
To povzroča nalaganje maščob, pridobivanje kilogramov, nezmožnost hujšanja, utrujenost, nihanje razpoloženja in druge težave s hormoni, tudi s ščitnico.