Strupi v hrani - kateri so najbolj škodljivi dodatki, ki se skrivajo v vaši prehrani
By Matej Dimic
Published: March 13, 2018
Uporabljajo jih zato, da se živila hitro ne pokvarijo, da imajo lepšo barvo, teksturo, izgled in okus. Na žalost pa so vsi ti dodatki škodljivi in večina ljudi jih poje veliko preveč, kot bi bilo še sprejemljivo za naše telo. Preglejte si, kateri so najpogostejši dodatki in kje se nahajajo in se tej hrani vsekakor raje izognite. .Strupi v hrani se nahajajo v številnih zapakiranih in predpripravljenih izdelkih in resno škodujejo našemu zdravju.
Mono-natrijev glutamat (MSG)
. MSG je ojačevalec okusa in konzervans, ki je dodan mnogim pakiranim in konzerviranim živilom. Pravzaprav ga najdemo v večini embalažnih živil, od juh v vrečkah, mešanic začimb, kitajske hrane, čipsa, piškotov, pripravljenih omak… MSG je lahko naveden tudi kot naravna aroma oz. glutaminska kislina in po poročanju medicinskega centra iz Arizone, spodbuja hitro delitev in širitev rakavih celic, prav tako ga povezujejo z debelostjo, vnetji v telesu, avtoimunimi obolenji in z boleznimi jeter. .Kalijev acesulfam ali E950
. Acesulfam-K je umetno sladilo, ki je bilo nekoč dovoljeno v izdelkih brez sladkorja. Uporablja se v pijačah brez sladkorja in po podatkih študije iz leta 2008, po 10 letih uporabe povzroča in spodbuja nastanek tumorjev urinarnega trakta. ... .Butiliran hidroksianizol ali BHA
. BHA je konzervans, ki ga najdemo v izdelkih z veliko maščobami, kot so čips in rastlinska olja in povzroča številne oblike raka, kljub temu pa je dovoljen dodatek v prehrani. .Aspartam
. Aspartam je dobro znano umetno sladilo in ga najdemo v številnih pijačah, brezalkoholnih pijačah, zamrznjenih sladicah brez sladkorja, žvečilkah in zdravilih. Aspartam povzroča glavobole, migrene, prebavne težave, tesnobo in v daljšem časovnem obdobju poveča tveganje za nastanek raka. ..Ciklamat
. Ciklamat je še eno umetno sladilo, ki ga najdemo v bonbonih, sladicah, jogurtih, čipsu… in ga določene države prepovedujejo zaradi spodbujanja nastanka raka in tumorjev. Prav tako ciklamat lahko dejansko poveča hitro delitev rakavih celic. ..Trans maščobe
. Transmaščobe v živilih so delno hidrogenirano rastlinsko olje in hidrogenirano rastlinsko olje. Pogosto jih najdemo v margarini, krofih, pri zamrznjenih izdelkih, kokicah ter v ocvrti hrani. Spodbujajo srčno žilna obolenja, vnetja in spodbujajo delitev rakavih celic. ..Saharin
. Saharin je še eno umetno sladilo, ki se ga uporablja v pijačah brez sladkorja, v bonbonih, žvečilkah, jogurtih… Dokazano povzroča raka v sečnem traktu in mehurju pri glodalcih, prav tako saharin povzroča raka jajčnikov, pa tudi drugih organov in povečuje učinke drugih spojin, ki povzročajo raka. .Nitriti in nitrati
Natrijev nitrit in nitrat sta konzervansa, ki povečujeta barvo in okus predelanega mesa. Oboje povzroča tveganje za nastanek raka, prav tako ti dve snovi spodbudita nastanek kemikalij, ki povzročajo raka. .Barvila
. Barvila v hrani se uporabljajo v tortah, pekovskih izdelkih, mesu, sladkarijah in imajo dokazane rakotvorne lastnosti. .Visoko fruktozni koruzni sirup
. Visoko fruktozni koruzni sirup dodajajo v sadne jogurte in v številno predelano hrano, da ji povečajo okus, dokazano pa povzroča glavobole, depresijo, povečanje telesne mase, dvig slabega holesterola. .Izberite živo hrano
.Izberite živo in zdravo hrano, ki jo kupite na lokalni kmetiji, ki ni zapakirana in mrtva hrana brez hranil. Hrana v vrečkah in konzervah je mrtva, brez potrebnih hranil in obenem vsebuje številne strupene dodatke, ki vašemu zdravju lahko resno škodujejo. Predvsem pa s tem ne hranite svojih otrok.