Imunski sistem in kako ga okrepiti
By Matej Dimic
Published: January 29, 2020
Oslabljeno delovanje imunskega sistema začne povzročati hude oblike okužb, nastanek tumorjev, razmnoževanje rakavih celic in druge hude imunske pomanjkljivosti, pretiran imunski odziv pa se kaže v obliki alergij ter avtoimunskih obolenj.
Za normalno delovanje imunskega sistema, mora biti imunski sistem sposoben razlikovati med svojimi, lastnimi celicami ter med ostalimi tujki, virusi, paraziti in bakterijami.
Kaj so antigeni?
Antigeni so snovi, ki niso telesu lastne in zdrave celice. To so beljakovine na površini sten bakterij, gljib in virusov.Ko celice imunskega sistema zaznajo prisotnost antigena, imunski sistem na to opozori in se pred temi patogeni začne boriti.Beljakovine pa imajo na površini sten tudi naše zdrave, lastne celice, zato je zelo pomembno, da imunski sistem deluje pravilno, da jih pravilno prepozna in ne deluje proti njim.
Kadar pa se imunski sistem zmede in več ne prepozna svojih lastnih celic ter celic tujkov, virusov, parazitov in bakterij, takrat pride do avtoimunske reakcije, ko začne imunski sistem uničevati tudi svoje, zdrave celice.
Imunski sistem se nenehno prilagaja in uči, da se telo lahko bori proti bakterijam ali virusom, ki se sčasoma spreminjajo.
Kako okrepiti imunski sistem?
Na kakšen sistem lahko okrepimo delovanje imunskega sistema in kaj pravzaprav spodbuja dobro delovanje imunskega sistema?
- ekološka zelenjava
- ekološo sadje
- žita brez glutena, kot so proso, ajda, kvinoja in riž
- zelje, zeljica
- stročnice, kot so leča, bob, čičerika, grah in fižol• hladnostikana olja
- semena in oreščki
- dobri probiotiki
- ingver
- origano
- vitamin D
- dovolj spanja
- sproščanje in umirjanje, meditacija
- gibanje na svežem zraku, tudi kadar dežuje in je slabo vreme
- zeolit, ker iz telesa veze bakterije, viruse,parazite, gljive, t.kovine ter poskrbi za odstranjevanje vseh patogenov.
Poskrbite za svojo prehrano, saj s pravilno izbiro poskrbite za močan imunski sistem, katerega delovanje pa je ključno pri alergijskih in drugih telesnih reakcijah.
Brokoli
Vsebuje visoko vrednost vitamina C in kot član družine križnic blokira nepravilno delovanje sinusov. Raziskovalci so ugotovili, da približno 500 mg organskega vitamina C dnevno, lahko olajša simptome alergij. Samo ena skodelica surovega brokolija vsebuje okoli 80 mg. Ne pozabite tudi na zelje in cvetačo, saj oba vsebujeta 56 mg vitamina C na kuhano skodelico.•
Ohrovt
Tako kot brokoli, je tudi ohrovt član družine križnic. Bogat je s karotenoidi, predstopnjo vitamina A, ki pomaga izboljšati simptome alergij. Številne študije so pokazale, da imajo ljudje z malo vitamina A, več alergij in astme. Temnejši listi vsebujejo višje vsebnosti karotenoidov. Kuhati ga je potrebno vsaj pol ure, da naše telo iz njega sploh lahko absorbira hranljive snovi. Nekateri vitamini se med kuhanjem izlužijo v vodo, zato to isto vodo uporabite za enolončnico ali rižoto.
Čebula in česen
Čebula in česen vsebujeta kvercetin, ki pomaga v boju proti alergijam, saj deluje kot antihistaminik. Kvercetin deluje tudi kot vitamin in zmanjšuje vnetja v telesu ter pomaga zajeziti stranske učinke alergijskih odzivov, kot je npr. zamašen nos, kihanje…Kvercetin se zelo enostavno absorbira iz hrane. Kadar imate hud napad alergij je morda dobro, da posežete po dodatku iz česna, ki vsebuje med 400 do 500 mg izvlečka česna.
Buče
Tako kot brokoli in listnata zelenjava, so buče bogate z karotenoidi, ki pomagajo v boju proti vnetjem in alergijam. Poizkusite številne recepte iz buč, ker so resnično odlični.
Korenje
Korenje vsebuje karotenoid beta karoten, ki pomaga ubraniti telo pred napadom tujkov. Več vitamina dobimo, če korenje kuhamo v pari, kot, če ga jemo surovega.
Zelena
Zelena je polna vitamina C, ki je protivnetna spojina, zaradi česar je odlično orodje v boju ne le proti alergijam, temveč tudi pri previsokem pritisku in pri kroničnih bolečinah. Zelena je zelenjava, ki jo lahko jemo kuhano ali surovo, ne da bi pri tem izgubili vrednost hranil.
Koprive
Pomaga in zavre vnetja, ki se pojavijo, ko doživljate simptome alergij. Kopriva vsebuje histamin, ki se proizvaja med alergijsko reakcijo. 3 krat na dan vzemite 500 mg liofilizata koprive v kapsuli, saj je to najboljše naravno sredstvo za lajšanje alergijskih reakcij. Pazite pri dolgoročni uporabi zelišč, saj iz telesa lahko začno črpati zaloge kalija. Kalij pa je resnično zelo pomemben mineral v vsaki naši celici.
Avtoimunska obolenja
Prav tako so avtoimunska obolenja le znak oslabljenega delovanja imunskega sistema, njihova obolevnost pa v svetu in pri nas, dramatično naraščajo. Avtoimunske bolezni vplivajo na življenje 24 milijonov ljudi in vključujejo revmatoidni artritis, lupus, multiplo sklerozo, bolezni ščitnice, vnetne črevesne bolezni, Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, kožne alergije in mnogo drugih.Povezujemo jih z vsemi zelo znanimi kroničnimi obolenji – od bolezni srca, raka, sladkorne bolezni, debelosti, avtizma, demence, hormonskih neravnovesij ter depresije.
Druge bolezni pa so vnetne: alergije, astma, artritis in številna avtoimunska obolenja.
Komplementarna medicina
Resnični vzrok vsem tem obolenjem se skriva v imunskem sistemu. V sodobni medicini bi se morali zgledovati po klinikah komplementarne medicine, kjer sicer s sodobno diagnostiko odkrijemo bolezen, vendar k njej pristopimo holistično.
Holistična medicina
Holistična medicina nas uči, da k zdravljenju pristopimo z odkrivanjem vzroka in ne odstranjujemo le simptomov. Ni pomembno le to, katero bolezen imamo, temveč to, zakaj sploh smo zboleli.
Današnja medicina deluje na način, da vzamemo baterije iz detektorja za dim, namesto, da bi pogasili ogenj v hiši.
Mnogo ljudi z resnično odstranitvijo vzroka vnetja, odpravi tudi z avtoimunskim obolenjem. Pri avtoimunskem obolenju oslabljen imunski sistem povzroča, da telo napada svoja lastna tkiva.
Naš imunski sistem je obramba pred vsiljivci, toksičnimi bakterijami in paraziti. Je naša notranja vojska in mora jasno razlikovati med prijateljem in sovražnikom.
Naše telo, naš imunski sistem, namesto, da bi se borilo proti okužbam, toksinom, alergenom in pretiranemu stresu, preusmeri vso vojsko imunskega sistema na naše sklepe, možgane, ščitnico, črevesje, kožo in posledično na celotno telo.
Avtoimunske bolezni le v razvitih državah
Zanimivo je, da se avtoimunske bolezni pojavljajo skoraj izključno v razvitih državah. Ljudje iz revnih držav, ki nimajo tekoče vode, sanitarij, sterilnih čistil in razkuženih bivalnih površin, ne poznajo teh bolezni.
Igranje v blatu, izpostavljenost insektom in drugemu mrčesu ter izpostavljenost okužbam, trenira naš imunski sistem, da prepozna tisto, kar je tuje in tisto, kar je naše.
Kitajska medicina in imunski sistem
Po tradicionalni kitajski medicini moramo pozimi jesti hrano, ki nas greje in ne tiste, ki hladi. Pozimi je sezona paradižnikov, bučk, jagod…., temveč obdobje, ko jejte zimske buče, krompir, cvetačo, korenje, repo, zelje…
Naše telo potrebuje nekoliko večjo hranilno vrednost, ki pa si je ne zagotovite iz predelane in hitre hrane polne sladkorjev in prečiščenih maščob.
Nekaj predlogov, ki lahko dopolnijo vaš jedilnik:
Kostanj
Ne samo, da so ti oreščki zares okusna poslastica, na 100g vsebujejo okoli 69 kalorij. Kostanj sicer vsebuje manj beljakovin kot drugi oreščki, vsebuje pa veliko vlaknin. Odličen je za popoldansko malico ali zgodnjo večerjo.
Buče in bučna semena
Ta jesenska zelenjava naredi vsako jed bogato z okusom in hranili. Buča je bogata z antioksidanti, ki ščitijo naš imunski sistem, prav tako vsebuje kalcij, magnezij, kalij, folno kislino, beta karoten, vitamin E ter omega 3 maščobne kisline. Tako poskrbi za naše kosti, zobe, kožo, sklepe, mišice, prebavo, uravnan holesterol ter pritisk ter nas obvaruje pred morebitnimi posledicami oslabljenega imunskega sistema.
Mandlji
Mandlji vsebujejo kar 6 g beljakovin na 100 g ter so idealna izbira za malico. Prav tako so raziskave pokazale, da mandlji znižujejo visok glikemični indeks živilu, ki ga jemo skupaj z njimi. In saj veste, ravno visok inzulin pa je tisti, ki kopiči naše maščobe ter dela notranja vnetja. Mandlji nas nasitijo za kar nekaj časa in tudi naš krvni sladkor je skozi dan uravnan, kar nam preprečuje prepogosto tekanje proti hladilniku.
Spanje
Pomanjkanje spanja v tem jesensko-zimskem obdobju, je razlog številka 1 za povečan vnos kalorij. Pomanjkanje spanja povzroča, da naše telo proizvaja več lačnega hormona grelina, ki nas sili, da več jemo, s tem pade vrednost hormona leptina, ki nam sicer pove, da smo siti. Posledično hlepimo po ogljikovih hidratih in začaran krog prehranjevanja je sklenjen.
Sprehodi v naravi
Ne pozabite na fizično aktivnost, ki spodbudi naš metabolizem, hitri sprehodi v naravi pa vas napolnijo tudi s potrebnim kisikom.
Voda
Ne pozabite na dovolj tekočine, saj mnogokrat žejo zamenjamo z lakoto. Ne pijte vode iz hladilnika, temveč pijte vodo sobne temperature. Voda pospeši metabolizem, odstranjuje strupe iz telesa ter poskrbi, da vsi telesni procesi potekajo tako, kot morajo.In ne pozabite, iz prehrane izpustite prehrano, ki vas hladi in zaradi katere vas bo zeblo, zaradi katere boste še bolj lačni in zaradi katere se vam bo v telesu nabirala sluz in vlaga, ki sta pogoj za razrast gljiv, bakterij in virusov.
Kaj odstraniti iz prehrane
- Odstranite mlečne izdelke,
- Ne kupujte predelane in v naprej pripravljene hrane,
- Ne uživajte veliko živalske hrane, čimmanj,
- Ne kadite in ne pijte alkohola, gaziranih in drugih industrijsko pripravljenih pijač,
- Ne uživajte izdelkov iz kvasa in kupljenih pekovskih izdelkov.