Hrana in delovanje možganov - 12 vrst hrane, ki skrbi za dober spomin in koncentracijo
By Matej Dimic
Published: December 10, 2018
Hrana je pomembna za zdravo in optimalno razmišljanje, pomnenje, koncentracijo , zbranost in spomin, zato je pomembno, da izberemo hrano, ki kognitivne sposobnosti okrepi.
Katera je hrana, ki najbolje vpliva na delovanje možganov?
Avokado
Avokado vsebuje veliko zdravih maščob, poleg tega pa tudi vlaknine, encime in antioksidante. Vsebuje tudi folate, ki preprečujejo nastajanje krvnih strdkov v možganih ter pomagajo izboljšati kognitivne funkcije, še posebno pomnjenje in koncentracijo.
Vsebuje tudi vitamina B in C ter beljakovine in najmanj sladkorja, če ga primerjamo z drugim sadjem.
Jaz ga obožujem in z njim velikokrat »zabelim« solato.
Pesa
Pesa zaradi visokih vrednosti antioksidantov, deluje zelo močno protivnetno, deluje in preprečuje obolevnost za rakom ter spodbuja odstranjevanje strupov iz telesa.
Naravni nitrati iz pese povečujejo pretok krvi v možganih in pomagajo k njihovemu boljšemu delovanju. Prav tako pesa pospešuje zmogljivost in dviga energijo.
Borovnice
Borovnice spadajo med sadje, ki ima najvišjo vrednost antioksidantov, vključno z vitamini C, K ter z vlakninami. Vsebujejo galično kislino, ki možgane ščiti pred degeneracijo in stresom.
Brokoli
Brokoli je ena izmed najboljše hrane na svetu, saj vsebuje veliko vitamina K in holina, prav tako vitamina C, ki vsi pomagajo k dobremu možganskemu delovanju.
Zelena
Zelena vsebuje zelo veliko antioksidantov in polisaharidov, zato deluje kot naravno protivnetno sredstvo ter ublaži simptome zaradi vnetij in spodbudi dobro delovanje možganov.
Kokosova maščoba
Kokosova maščoba zavira delovanje celic, ki so odgovorne za vnetja ter pomaga pri izgubi spomina.
Temna čokolada
Čokolada vsebuje flavonole, ki imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti, prav tako lahko pomaga znižati krvni tlak in izboljša pretok krvi v možgane in v srce.
Ekstra deviško oljčno olje
Olivno olje vsebuje številne antioksidante, ki so prava in izvrstna hrana za možgane. Zahvaljujoč močnim antioksidantom, znanim kot polifenoli, ki jih najdemo v olju, izboljšujejo učenje in spomin ter preprečujejo spremembe, ki nastajajo zaradi staranja. Prav tako olivno olje preprečuje nastanek poškodb, ki povzročajo Alzheimerjevo bolezen.
Zelena listnata zelenjava
Zelena listnata zelenjava je polna vitaminov A in K, ki preprečujeta vnetja, povečujeta dobro delovanje možganov in ohranjata dober spomin.
Rožmarin
Rožmarin pomaga ščititi možgane pred poškodbami, ščiti možganske celice pred poškodbami, ki nastajajo zaradi prostih radikalov ter jih ščiti pred starostno degeneracijo.
Kurkuma
Kurkumin iz kurkume spada med enega izmed najmočnejših protivnetnih snovi, prav tako pospešuje vnos kisika v možgane, s čimer izboljšuje njihovo delovanje.
Orehi
Orehi vsebujejo zelo veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, zaradi česar izboljšujejo dobro možgansko delovanje, vitamin E pa tudi preprečuje pojav Alzheimerjeve bolezni.