Glikemični indeks živil
Published: January 24, 2023
Glikemični indeks
Glikemični indeks odseva hitrost prebave in absorpcije živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. GI pomeni razvrščanje živil glede na to, kako hiter je porast glukoze v krvi po njihovem zaužitju. Podatek o GI nam olajša odločitev, katero OH živilo je primerno oziroma neprimerno.
GI pod 50 = nizek glikemični indeks
GI nad 50 = visok glikemični indeks
Nizke vrednosti glikemičnega indeksa (35-15)
Srednje vrednosti glikemičnega indeksa (50-40)
Visoke vrednosti glikemičnega indeksa (100-50)
Viri:
Glikemični indeks – GI | Glukozna obremenitev – GO | |
Arašidi | 15 | 0 |
– arašidovo maslo brez sladkorja | 25 | 2 |
Artičoka | 20 | 0 |
Avokado | 10 | 0 |
Bambusovi vršički | 20 | 0 |
Bela mandljeva krema brez sladkorja | 35 | 2 |
Beluši | 15 | 0 |
Blitva | 15 | 0 |
Borovnica | 25 | 5 |
Breskev | 35 | 4 |
Brokoli | 15 | 0 |
Brstični ohrovt | 15 | 0 |
Bučke | 15 | 0 |
Cvetača | 15 | 0 |
Čebula | 15 | 0 |
Česen | 30 | 0 |
– svež | 15 | 0 |
Češnja | 25 | 10 |
Čokolada | ||
– temna 70 % kakava | 25 | 7 |
– temna 85% kakava | 20 | 6 |
Dišavnice (cimet, bazilika …) | 5 | 0 |
Drobnjak | 15 | 0 |
Fige sveže | 35 | 4 |
Fižol | ||
– beli | 35 | 6 |
– črni | 35 | 6 |
– rdeči | 35 | 6 |
– stročji | 30 | 6 |
Fruktoza | 20 | 0 |
Gobe | 15 | 0 |
Gorčica brez sladkorja | 35 | 0 |
Grah | ||
– sušen | 35 | 5 |
– sveži | 35 | 5 |
– v pločevinki | 35 | 5 |
Granatno jabolko | 35 | 4 |
Grenivka – pomelo | 30 | 4 |
Hruška zimska | 30 | 4 |
Indijski oreščki | 15 | 0 |
Ingver | 15 | 0 |
Jabolko | ||
– kaša | 35 | 8 |
– krhlji | 35 | 23 |
– sveže | 35 | 4 |
Jagoda | 25 | 2 |
Jajčevec | 20 | 0 |
Janež | 15 | 0 |
Jogurt | ||
– navadni | 35 | 4 |
– sojin sadni | 35 | 6 |
– sojin navadni | 20 | 4 |
Kakav v prahu brez sladkorja | 20 | 5 |
Kis | 5 | 0 |
Kompot mešan brez sladkorja | 35 | 12 |
Korenje surovo | 30 | 4 |
Kosmulja | 25 | 2 |
Kreša | 15 | 0 |
Kumare | 15 | 0 |
– kisle | 15 | 0 |
Kutina | 35 | 5 |
Kvas | 35 | – |
Leča | ||
– rjava | 30 | 5 |
– rumena | 30 | 4 |
– zelena | 25 | 0 |
Lešniki | 15 | 0 |
Lešnikov namaz brez sladkorja | 25 | 0 |
Malina | 25 | 7 |
Mandarina | 30 | 3 |
Mandlji | 15 | 0 |
Marakuja | 30 | 5 |
Marelica | 30 | 4 |
Marmelada brez sladkorja | 30 | 0 |
Mleko | ||
– kravje | 30 | 1 |
– mandljevo | 30 | 0 |
– ovseno brez sladkorja | 30 | 0 |
– sojino brez sladkorja | 30 | 0 |
Moka | ||
– rožičeva | 15 | 0 |
– sojina | 25 | 1 |
Nektarina | 35 | 4 |
Olive | 15 | 0 |
Omaka | 15 | 0 |
– pesto | 15 | 0 |
– tamari | 20 | 0 |
Orehi | 15 | 0 |
Otrobi | ||
– ovseni | 15 | 3 |
– pšenični | 15 | 3 |
Paprika | ||
– rdeča | 15 | 0 |
– rumena | 15 | 0 |
– zelena | 15 | 0 |
Paradižnik | 30 | 0 |
– omaka brez sladkorja | 35 | 0 |
– sok | 35 | 0 |
– sušeni | 35 | 2 |
Pasijonka | 30 | 5 |
Pasulj (meso in fižol) | 35 | 7 |
Pesa surova | 30 | 5 |
Peteršilj | 15 | 0 |
Pinjole | 15 | 0 |
Pistacija | 15 | 3 |
Pivo svetlo | 35 | 2 |
Polnozrnati kruhki (24 %, Wasa) | 35 | 9 |
Pomaranča | 35 | 4 |
Por | 15 | 0 |
Rabarbara | 15 | 0 |
Repa | 30 | 12 |
Rezanci | ||
– kitajski pšenični durum | 35 | 21 |
– sojini kitajski | 30 | 9 |
Ribez | ||
– črni | 25 | 4 |
– rdeči | 25 | 2 |
Riž | ||
– divji | 35 | 18 |
– kvinoja | 35 | 29 |
Robidnice | 25 | 4 |
Seme | ||
– bučno | 25 | 0 |
– laneno | 35 | 0 |
– sezamovo | 35 | 0 |
– sončnično | 35 | 0 |
Sirup agave | 15 | 0 |
Sliva | 35 | 6 |
Soja – zrnje | 15 | |
Sok limonin 100% | 20 | 0 |
Solata | ||
– radič rdeč | 15 | 0 |
– radič zelen | 15 | 0 |
– zelena | 15 | 0 |
Šalotka | 15 | 0 |
Špinača | 15 | 0 |
Tofu | 15 | 0 |
Zêlena listi in surova korenina | 35 | 4 |
Zelje | 20 | 0 |
– kislo | 15 | 0 |
– kitajsko | 15 | 0 |
Glikemični indeks – GI | Glukozna obremenitev – GO | |
Ananas (sveži) | 45 | 3 |
Arašidovo maslo brez sladkorja | 40 | 0 |
Artičoka (jeruzalemska) | 50 | 0 |
Banana (manj zrela) | 45 | 12 |
Biskvitno pecivo polnozrnato | 50 | 29 |
Brusnice | 45 | 1 |
Buča chayote | 50 | 2 |
Figa (suha) | 40 | 12 |
Fižol rjavi v pločevinki | 40 | 7 |
Fižol, bob sušen | 40 | 6 |
Grozdje belo, rdeče | 45 | 8 |
Hruška viljamovka | 40 | 4 |
Jabolčnik | 40 | 5 |
Ješprenj neoluščen | 45 | 12 |
Kamut kus kus | 40 | 33 |
Kaša | ||
– ajdova | 40 | 33 |
– pirina | 40 | 30 |
Kokos sveži | 45 | – |
Kosmiči | ||
– ovseni surovi | 40 | 9 |
– polnozrnati brez sladkorja | 45 | 15 |
Krompir sladki (batata) | 50 | 9 |
Kruh | ||
– ajdov polnozrnat | 40 | 35 |
– iz moke kamut | 45 | 33 |
– polnozrnat | 40 | 34 |
– rižev (65% kvinoja riž) | 50 | 29 |
– toast polnozrnat | 45 | 13 |
Kruhki rženi lahki (Wasa) | 50 | 15 |
Kus kus polnozrnati pšenični | 45 | 33 |
Laktoza | 40 | 3 |
Liči | 50 | 14 |
Mango | 50 | 7 |
Marelica suha | 40 | 13 |
Mleko kokosovo | 40 | 0 |
Moka | ||
– kamut | 45 | – |
– polnozrnata | 45 | – |
– riževa kvinoja | 40 | 29 |
– ržena polnozrnata | 45 | – |
Műsli brez sladkorja | 50 | 40 |
Oves | 40 | 27 |
Riž | ||
– basmati | 50 | 18 |
– basmati neoluščen | 45 | 13 |
– rjavi neoluščen | 50 | 22 |
Sliva suha | 40 | 13 |
Sok | ||
– ananasov 100% | 50 | 7 |
– brusnični nesladkan | 50 | 6 |
– grenivke 100% | 45 | 4 |
– jabolčni 100% | 50 | 5 |
– korenčkov 100% | 40 | 4 |
– pomarančni 100% | 45 | 3 |
Sorbet brez sladkorja | 40 | 11 |
Testenine | ||
– makaroni (durum) | 50 | 9 |
– makaroni polnozrnati »al dente« | 40 | 9 |
– polnozrnate | 50 | 9 |
– špageti »al dente« | 40 | 9 |
Žitna »bar« rezina brez sladkorja | 50 | – |
Glikemični indeks – GI | Glukozna obremenitev – GO | |
Ananas v pločevinki | 65 | 6 |
Banana (prezrela) | 60 | 12 |
Kruh | ||
– bel | 70 | 42 |
– bel mlečni | 80 | – |
– bela žemlja | 70 | 42 |
– brez glutena | 90 | 76 |
– črn | 65 | 32 |
– francoska štruca | 70 | 42 |
– hamburger | 85 | 75 |
– rižev | 70 | 5 |
– rženi (30 % ržene moke) | 65 | 23 |
– sadni | 65 | 52 |
Biskvitno pecivo | 70 | 29 |
Brioš | 70 | 7 |
Buča | ||
– oranžna | 75 | 8 |
– rumena | 75 | 9 |
Čokolada | ||
– s sladkorjem | 70 | – |
– Mars, Snickers, Nuts | 65 | – |
Datelj | 70 | 70 |
– indijski | 65 | 10 |
Francoski rogljiček | 70 | 29 |
Gazirane pijače, cola | 70 | – |
Glukoza | 100 | 100 |
Ječmen (oluščen, očiščen) | 70 | 12 |
Jušni rezanci | 70 | 29 |
Kakav ovomaltina | 60 | – |
Kaša | ||
– ovsena (kosmiči) | 60 | – |
– prosena | 70 | 33 |
Kokice – popcorn (brez sladkorja) | 85 | 32 |
Koleraba | 70 | 0 |
Korenje | 85 | 4 |
Koruza | ||
– kosmiči (corn flakes) | 85 | – |
– moka | 70 | 42 |
– polenta | 70 | 23 |
– sirup | 100 | 68 |
– škrob | 85 | 85 |
Kostanj | 65 | – |
Krof | 75 | – |
Krompir | ||
– čips | 70 | 24 |
– kuhan brez olupka | 70 | 17 |
– kuhan v olupku (zmečkan) | 65 | 13 |
– moka | 90 | – |
– olupljen | 95 | 27 |
– pečen | 95 | 27 |
– prekuhan | 95 | 13 |
– pire | 80 | – |
– svaljki | 70 | 23 |
Kuskus (pšenični) | 65 | 33 |
Lubenica | 75 | 5 |
Majoneza (industrijska – sladkana) | 60 | – |
Marelica v pločevinki | 60 | 5 |
Marmelada | 65 | 33 |
– s sladkorjem | 65 | 39 |
Med | 85 | – |
Melasa | 70 | – |
Melona | 60 | – |
Mleko | ||
– čokoladno | 60 | – |
– riževo | 85 | – |
Moka | ||
– bela | 85 | – |
– pšenična durum | 60 | 16 |
– riževa | 95 | 30 |
– tapioka | 85 | 11 |
Műsli s sladkorjem in medom | 65 | 43 |
Pastinjak | 85 | – |
Piškoti – masleni | 55 | 55 |
Pizza | 60 | 13 |
Ravioli | 70 | 3 |
– durum | 60 | – |
– rdeča pesa – kuhana | 65 | 5 |
Rozine | 65 | 44 |
Riž | ||
– dolgozrnati | 60 | 18 |
– instant parboiled | 85 | 45 |
– jasminov | 60 | – |
– napihnjen | 85 | 85 |
– puding | 85 | 10 |
Sirup | ||
– glukozni | 100 | 100 |
– javorjev | 65 | – |
– koruzni | 100 | 68 |
– pšenični | 100 | 100 |
– rižev | 100 | 100 |
Sladoled (mlečni navadni) | 60 | 17 |
Sladkor | ||
– beli (kristalni) | 70 | 68 |
– nerafiniran rjavi | 65 | 60 |
Sorbet – navadni | 65 | 12 |
Škrob (modificiran) | 100 | 55 |
Tacos | 70 | 23 |
Testenine za lazanjo | 60 | 16 |
Vaflji | 75 | 41 |
Zêlena (korenina, kuhana) | 85 | – |
Žita (prečičena, s sladkorjem) | 70 | 42 |
- Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
- Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik