Decembesko prenajedanje - moji nasveti pri premagovanju želodčnih težav
By Matej Dimic
Published: December 13, 2018
Decembrsko prenajedanje je tisto, ki hitro privede do težav z želodcem, napihnjenosti, pekočega občutka v želodcu, prebavnih težav, krčev, zaprtja in prekomernih plinov.
Vse te težave pa lahko hitro odpravite, le držite se spodnjih nasvetov.
Decembrsko prenajedanje in koraki do urejene prebave
- Kljub temu, da je december, jejte hrano, ki jo jeste tudi sicer in naj ne bo december izgovor, da lahko jeste sladkarije, piškote in druge slaščice
- Slaščice in druge prigrizke pripravljajte sami, saj boste tako točno vedeli, katera hranila boste uporabili
- Namesto belega in rjavega sladkorja uporabite eritritol ali stevio, tudi kokosov sladkor je boljša izbira
- Na obiskih vzemite en piškot, eno potičko in ne pretiravajte
- Preden greste na "pojedino", doma jejte kot običajno in se ne šparajte
- Preden greste na obiske, doma pojejte juho in nekaj mastnega, jaz npr. v kvinojo z zelenjavo, vmešam tudi spasiran avokado ali pa kar koščke avokada in vse zabelim z zmletimimi sezamovimi semeni - strite jih v možnarju tik pred uživanjem
- Pijte dovolj vode, to pomeni vsaj 2 dcl na eno uro
- Preden jeste popijte stisnjen sok limone - pomaga k večjemu izločanju encimov in k boljši prebavi
- Če pijete alkohol, obvezno prej nekaj pojejte, maščobe so odlična izbira in naj bo zmernost vaše vodilo, takoj, ko pridete domov pa popijte žličko zeolita v 3 dcl tople vode - prepreči mačka (enako ponovite še zjutraj) TUKAJ
- Zeolit priporočam, da ga pijete vsaj zvečer, eno žličko v toplo vodo, kadar pa boste pojedli preveč - tudi preveč mastne in sladke hrane, ga popijte takoj po temu obroku in potem še zvečer - nase veže presežke maščob in sladkorjev ter strupov in jih odnese iz telesa - ne pozabite popiti veliko vode TUKAJ
- Odlična izbira sta tudi koprivin in regratov čaj, pomagata pri izločanju strupov iz jeter v črevesje in ven
- Vlaknine, vlaknine so nujno potrebne, saj preprečujejo prehiter dvig sladkorja, ustvarjajo daljši občutek sitosti, uravnavajo delovanje slinavke in inzulina ter preprečujejo nihanje krvnega sladkorja
- Dan začnite z zajtrkom in jejte malice, da ne boste predolgo brez hrane, kar privede do prenajedanja nezdrave hrane
- Za malico izberite oreščke in ne suhega sadja ali sadja
- Sadje jejte samo dopoldan, en sadež na dan bo dovolj
- Stiskajte si zelenjavne sokove, jaz obožujem korenčkov sok z ingverjem - Ian pa brez
- Solate so odlična izbira, dodajte ji čičeriko, popečeno papriko, paradižničke, listke mlade špinače, sezamova in lanena semena, limonin sok in hladnostiskano olje - jaz prisegam na laneno, konopljino, bučno in marelično
- Ne pozabite na gibanje, vsak dan, vsaj 45 minut - in ja, imate čas, če si ga le hočete vzeti
- Kuhajte sami in ne recite, da nimate časa - imate, le voljo morate imeti. Tudi jaz pridem včasih domov zelo pozno, pa vseeno se v času, ko se preoblačim, prosena kaša že skuha, zelenjava pa je tudi zelo hitro popečena - v pol ure imate pripravljen zdrav obrok. Jaz jem tudi zelo pozno, če pridem pozno domov in v ta namen imam v hladilniku vedno že skuhano juho - največkrat bučno, ha ha :).
- V službo si s sabo nesite malico oz kosilo. Jaz si v službo s sabo nosim proseno kašo z zelenjavo, juho v termovki, lešnike, mandlje in kokos, popečene koščke buče, solato, čičerikine polpete, kokosov jogurt v katerega vmešam domačo ali kupljeno granolo, palačinke iz mandljeve moke, namazane z domačo marelično marmelado z eritritolom, narastek iz kvinoje in zelenjave, mandljev napitek v katerega vmešam prosene kosmiče in goji jagode...
- Zjutraj niste lačni oz. nimate časa jesti doma? Nič hudega, tudi jaz jem prvič šele v službi okoli 9:00, seveda hrano, ki jo prinesem s sabo.
- Hodite jesti v menzo? To lahko brez težav opustite in s sabo prinesete svojo hrano. Le od vas je odvisno, kaj vam je popmembneje - uživanje v malici iz menze ali dobro počutje in izgled
- Nočete izpustiti druženja z ljudmi ob prehranjevanju? Potem pojdite v restavracije, tudi jaz grem in izbiram med "zdravo" hrano brez odvečnih dodatkov - jaz vedno malo kompliciram ampak verjemite, nihče drug se ne bo pobrigal za vas, če se ne boste sami. Moja izbira so rižote z zelenjavo, mešane solate, popečena zelenjava, ajdova kaša z zelenjavo, zelenjavni polpeti, zelenjavne juhe - vprašajte, če je brez smetane in da seveda ni iz vrečke...
- Tudi na obiskih ne jejte klobas, paštet, salam...res vam ne bodo naredile nič dobrega
- Kruh - jaz ga že dolgo, dolgo ne jem in tudi vam svetujem, da na obiskih pogledate, če imajo na izbiro vsaj kakšen kreker, če boste našli takšnega brez glutena, še toliko bolje (gluten, kvas in drugi dodatki v kruhu vas bodo napihnili...)
- Namesto mlečnih izdelkov izberite rastlinske napitke, prebava vam bo hvaležna
- Jejte bolj monotono oz. ko jeste, jejte eno stvar, saj boste tako lažje prebavili določeno hranilo in zaužita hrana v vašemu želodcu ne bo zavrela
- Od sadja izberite bolj nesladko sadje, nesladka jabolka, kivi, citrusi in ne stiskajte si sadnih sokov
- Uporabljajte začimbe, kot so lovor, timijan, ingver, kumina, kurkuma, origano, rožmarin, cimet
- Naj ne bo december izgovor, da začnete januarja, naj bo december čas, ko boste poskrbeli za to, da bo januar odličen