Gastritis - kako ga prepoznati in kako si lahko pomagate
By Matej Dimic
Published: September 9, 2013
Gastritis pesti vedno več ljudi zahodnega sveta, saj njegov nastanek močno vzpodbuja stres, nepravilna prehrana, alkohol, premalo gibanja in umirjenosti.
Kaj je gastritis?
Gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki je lahko akutno, kronično, omejeno ali difuzno. Akutni gastritis nastane zaradi delovanja dražečih snovi na želodčno sluznico in je posledica jemanja zdravil, prekomernega uživanja alkohola, stresa ...Kronični gastritis povzroča negativna bakterija Helicobacter pylori. Znaki: občutek polnosti v epigastriju, slab tek, blage bolečine, anemija, slabost ...Kakšni so simptomi gastritisa?
Simptomi gastritisa na splošno, vključujejo izgubo apetita in izgubo teže, slabost in bruhanje, spahovanje in napenjanje.Zakaj pride do težav z gastritisom?
Prekomerna uporaba alkohola in nesteroidnih, protivnetnih zdravil, (NSAID), kot sta aspirin in ibuprofen, vplivajo na želodčno sluznico. Prisotnost žolča se lahko poveča pri bolnikih z avtoimunimi boleznimi in boleznimi vezivnega tkiva. Vsi, ki trpijo zaradi gastritisa, imajo veliko večje tveganje za razrast strupenih toksinov in bakterij (Heliobacter, kandida...)Prehrana in gastritis
Prehrana, priporočena pri razjedah in gastritisu, vključuje prehranski načrt, ki omejuje živila, ki dražijo želodec in povzročajo povečanje želodčne kisline in s tem bolečine v želodcu, zgago in prebavne motnje.Katere hrane naj se izogibam?
Nikoli ne vplivajo vsa živila na vse enako. Tudi sami morate preučiti, katera živila dražijo vaš želodec. Čokolada, začinjena hrana, hrana z visokim odstotkom maščob, alkohol, kofein, mleko, siri in drugi mlečni izdelki, pravi čaji, citrusi in sokovi iz njih, poper, česen, ingver, mesnine - salame, klobase, rdeče meso, šunke, narezki, jajca, čili, čebula, vsi izdelki iz paradižnika, nikotin. Katera živila lahko jeste in pijete? Jejte jagodičevje, lubenice, vso zelenjavo - solat se na začetku izogibajte, žita brez glutena - proso, ajda, kvinoja, riž, krompir, vsi živalski proizvodi naj bodo bio (belo meso, probiotični jogurt), lečo, bob, čičriko, fižol - namočeno. Uporabljajte le naravno morsko sol, kurkumo, baziliko, origano, lovor, timijan in kumino. Za pečenje uporabljajte kokosovo maščobo, za prelive uporabite laneno, konopljino ali svetlinovo olje.Katere druge smernice so nam lahko v pomoč?
- Ne jejte tik pred spanjem: Prenehajte jesti vsaj 2 uri pred spanjem.
- Jejte majhne, pogoste obroke: Vaš želodec lahko prenaša majhne, pogoste obroke.
- Kadar vas kislina peče v požiralniku
- Kadar ste že dalj časa zaprti, napihnjeni ali imate drisko
- Kadar imate v blatu kri.
- Kadar imate občutek, da ne morete nič več jesti, saj imate z vsako hrano težave.
- Kadar ste že naredili preiskave presežka kislin, bakterij in gljiv, pa so bile le te negativne..
Kaj si lahko zagotovite?
Zdravnik in prehranski svetovalec vam bosta na podlagi testiranj in pogovora predlagala zdravljenje in sestavila prehranski načrt s priporočenimi prehranskimi dodatki, ki so za ljudi z gastritisom izjemno pomembni.Kaj pravzaprav je gastritis?
. Gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki je lahko akutno, kronično, omejeno ali difuzno. ( 1. )Zakaj nastane gastritis?.
Akutni gastritis nastane zaradi delovanja dražečih snovi na želodčno sluznico in je posledica jemanja zdravil, prekomernega uživanja alkohola, stresa in nepravilne prehrane. Gastritis pesti vedno več ljudi zahodnega sveta, saj njegov nastanek močno vzpodbuja sodoben način življenja s premalo gibanja in umirjenosti. Kronični gastritis pa povzroča negativna bakterija Helicobacter pylori. ( 2. )Kakšni so simptomi za gastritis?
Znaki za gastritis so:- Spahovanje
- Napenjanje
- Dražeč občutek v grlu
- Pekoč občutek v prsih
- Slabost
- Bruhanje
- Izguba apetita
- Izguba teže
Gastritis pesti vedno več ljudi zahodnega sveta, saj njegov nastanek močno vzpodbuja stres, nepravilna prehrana, alkohol, premalo gibanja in umirjenosti.( 3. )
Kako si pri diagnozi gastritis lahko pomagate?
Večinoma ljudje ob težavah z gastritisom poseže po zdravilih za zgago, vendar sama za najboljše in dolgoročne uspehe svetujem odpravo vzroka, s čimer lahko uspešno odstranimo tudi posledico. Prav tako imate vsi, ki trpite zaradi gastritisa, veliko večje tveganje za razrast strupenih kvasovk, parazitov in bakterij, kot sta npr. Heliobacter in kandida. ( 4. )Kaj je bakterija Helicobacter pylori?
Bakterija Helcobacter pylori je vrsta bacila iz rodu Helicobacter, ki nevtralizira kislost v svojem neposrednem okolju, povzroča vnetje želodčne sluznice in razjede v želodcu ter dvanajstniku. Leta 1982 sta jo odkrila Barry Marshall in Robin Warren in dokazala, da je bakterija prisotna pri bolnikih s kroničnim gastritisom ter s peptičnimi razjedami, povzroča pa tudi raka na želodcu. Več kot 80 % ljudi, okuženih z bakterijo, pa sploh ne ve, da jo ima in nima nobenih znakov okužbe. Okužba z bakterijo Helicobacter pylori je pogostnejša v državah v razvoju, v zahodnem svetu pa se obolevnost zmanjšuje. Bakterija se zelo hitro množi in lahko zavzame celotno telo. Dobra pomoč pri ugotavljanju ali imamo Helicobacter pylori ali ne je testiranje z medicinskim laserjem, ki nam pokaže prerazširjenost s to bakterijo. ( 5. )Kakšni so simptomi bakterije Helicobacter pylori?
Simptomi ne vključujejo le težav s prebavo in želodcem, kot marsikdo misli. Helicobacter pylori ne ostane le v želodcu ampak potuje v katerikoli organ. Helicobacter pylori v želodcu zmanjšuje želodčno kislino Hcl in tako poskrbi za želodčne razjede ter zelo znani gastritis. Mnoge simptome lahko povezujemo z okužbo s Helicobacter pylori:- Težave s spominom in zbranostjo
- težave s ščitnico, nadledvičnimi in spolnimi žlezami
- alergije
- avtoimuna obolenja
- anemija
- utrujenost
- druge kronične bolezni
Kako lahko preprečimo težave zaradi Helicobacter pylori?
Bakterije se je zelo težko znebiti, saj v našem telesu najde milijon načinov, da tam tudi ostane. Helicobacter pylori ima možgane in ravno zato se odloči, da se skrije in zakoplje v sloj sluzi v želodčni sluznici in drugod. Bolj, kot si jo prizadevamo izkoreniniti iz telesa, bolj se zakoplje globoko v naša tkiva. Najraje se zadržuje v oblogah sluznice želodca in dvanajstnika, kopiči pa se tudi v celicah, ki obdajajo želodec. Želodec je zelo kislo okolje in če želi Helicobacter pylori preživeti, sprošča encim ureaza. Ta encim obrne sečno kislino v želodčnih sokovih, v amonijak. Ves ta amoniak nevtralizira želodčne sokove okoli bakterije helicobacter pylori, tako, da se le te lahko nemoteno razmnožujejo in živijo. Običajno naše telo pošlje imunske celice, da napadejo in ubijejo bakterijske vsiljivce. Toda imunske celice se ne morejo zakopati v našo želodčno sluznico, kjer pa se bohoti helicobacter pylori. Obstajajo tudi dokazi, da bakterija helicobacter pylori lahko blokira delovanje imunskega odziva, tako, da celice imunskega sistema sploh ne pridejo do bakterijskih okužb. Raziskovalci niso povsem prepričani, kako se bakterije helicobacter pylori prenašajo, najbolj verjetno je preko ust in preko kontaminirane hrane. ( 7. )Kako bakterija helicobacter pylori povzroča razjede?
Raziskovalci so poznali helicobacter pylori že pred več kot 100 leti. Šele pred nedavnim pa so spoznali, da Helicobacter pylori povzroča razjede. Leta 1970 je avstralski patolog, Robin Warren, ugotovil, da vnetja v želodcu ni, če tam ni tudi bakterija helicobacter pylori. Najpogostejša teorija je, da helicobacter pylori poškoduje podlogo sluznice želodca in dvanajsternika. Brez te zaščitne plasti sluzi, lahko kislina iz želodca poškoduje svoje lastne celice. Dejstvo je, da helicobacter pylori povzroča vnetja in je tudi njihov dejavnik. Danes vemo, da helicobacter pylori povzroča približno 80% razjed na želodcu in 90% razjed v dvanajstniku.. ( 8. ) Zdravje pride iz zdravega črevesja. Tudi če imamo v želodcu bakterije helicobacter pylori, lahko naše zdravo črevesje popravi sluz, preden le te naredijo dejansko škodo. Če pa naša prebava ni zdrava, potem bakterije poškodujejo naše celice. Torej, če imamo helicobacter pylori, nezdravo jemo, smo ves čas pod stresom in se premalo gibamo, takrat se bakterija helicobacter plylori nemoteno množi in nam povzroča resne težave.Helicobacter pylori in rak želodca
Helicobacter pylori je povezana s številnimi vrstami raka želodca. Po programu National Cancer Institute, vsako leto umre skoraj 11.000 ljudi zaradi raka želodca in te številke rastejo vsako leto. Ugotovljeno je bilo, da je helicobacter pylori glavni vzrok za raka želodca. Teorija je, da je vnetje, ki ga povzročajo bakterije, predispozicija za nastanek rakavega tkiva. Poškodovane celice zelo lahko mutirajo v rakave. Glede na študijo v klinični mikrobiologiji, imajo ljudje s helicobacter pylori več možnosti za raka na želodcu kot tisti, ki bakterije nimajo. ( 9. )Kakšni so simptomi helicobacter pylori?
Večina ljudi (85%) z bakterijo helicobacter pylori nima nobenih težav ali simptomov. Približno 10-20% ljudi pa bo iz tega dobilo raka želodca. Nekateri imajo simptome, kot so bolečine v želodcu, riganje, slaba prebava, napenjanje in drugi simptomi vnetja želodca.Kaj večina zdravnikov uporablja za zdravljenje helicobacter pylori?
Ker je helicobacter pylori bakterija, se za zdravljenje najpogosteje uporabljajo antibiotiki in zaviralci protonske črpalke, ki zmanjšujejo nastajanje želodčne kisline. Mišljeno je, da zdravila, ki zmanjšujejo želodčno kislino, pomagajo. Žal pa dolgoročna uspešnost te terapije vztrajno pada. Razlog za to je, da bakterije postanejo odporne proti antibiotikom. Sodobna medicina in antibiotiki so usmerjeni na trenutno stanje in trenutno zdravljenje ter ne gledajo naprej, dolgoročno, kakšne posledice puščajo ta hitra zdravljenja. Prav tako, zaviralci protonske črpalke, blokirajo nastanek želodčne kisline. Spomnite se, da helicobacter pylori izloča encime za zmanjševanje želodčne kisline in to je tisto, kar bakterijam omogoča, da uspevajo in se nemoteno množijo. Torej, če zmanjšujemo želodčno kislino, naše okolje naredimo še bolj gostoljubno za helicobacter pylori. Prav tako antibiotiki poleg helicobacter pylori ubijejo tudi tiste dobre bakterije v želodcu in črevesju. Dobre bakterije, probiotiki, so bistvenega pomena za zmanjševanje vnetja in ohranjanje zdravja naše želodčne sluznice. Številne študije zdaj celo kažejo, da lahko jemanje antibiotikov celo povečuje pojavnost bolezni, povezanih s črevesjem. Te iste študije tudi kažejo, da zaužite zares dobre probiotične bakterije dobro izkoreninjajo helicobacter pylori.Kako lahko poskrbimo, da na naraven način odženemo helicobacter pylori?
Primerna prehrana, dobre probiotične bakterije, zeolit v malo vode ter gibanje nam pomagajo, da bakterijo helicobacter pylori izženemo in našega telesa za vedno.Stvari, ki povzročajo gastritis
- Prekomerna telesna teža, sključenost, kajenje, pitje alkohola in gaziranih pijač, slab življenjski slog.
- Hiatalna kila, nosečnost, sladkorna bolezen, hitro pridobivanje teže.
- Hranjenje tik pred spanjem.
- Prehrana, ki je bogata s čebulo, česnom, mastno hrano, začinjenimi stvarmi, kofeinom, citrusi…
- Nekatera zdravila, kot so antihistaminiki…
Kako si pri diagnozi gastritis lahko pomagate?
- Nosite bolj ohlapna oblačila
- Jejte večkrat na dan, manjše obroke
- Po hranjenju se ne uležite, vendar pojdite na sprehod
- Ponoči spite z dvignjeno glavo
- Prenehajte kaditi, piti alkohol, kofein in gazirane pijače
Spremenite svojo prehrano :
- Dodajte dodatek D3 + K2 vitamina, ker preprečuje uničevanje požiralnika z želodčnimi kislinami, saj pomaga ustvarjati peptide, ki odpravljajo okužbe. Več časa preživite zunaj.
- Dodajte Super omega 3 maščobe, saj pomagajo pri absorpciji vitamina D.
- Telovadite, saj telesna aktivnost povzroča hitrejše delovanje srca, ki po telesu razpošilja več s kisikom bogate krvi.
- Odličen je dodatek zeolita, saj nase veže strupene bakterije in druge toksine in težke kovine, ter jih odnaša iz telesa, istočasno pa telesu oddaja potrebne minerale.
- Uživajte v sveže stisnjenih zelenjavnih sokovih, saj vsebujejo encime, ki pomagajo v boju proti gastritisu. Pri kuhanju se ti encimi uničijo.
- Tudi sok aloe vere hitro olajša težave zaradi želodčne kisline.
- Soda bikarbona je pravzaprav naravni antacid. Žlico sode bikarbone vmešajte v kozarec hladne vode in popijte.
- Glutamin je aminokislina, ki je prisotna v peteršilju, ribah, jajcih in v špinači. Pomaga zmanjšati vnetja, ki so posledica refluksa.
Iz prehrane izpustite:
- Paradižnike in limone
- Pomarančni sok, sok grenivke, limonado in brusnični sok
- Mleto govedino, predelane mesnine, suhomesnate izdelke
- Špagete s paradižnikovo omako
- Pire krompir, pomfri, čebulo, česen, jajčevce
- Vino, kavo, likerje in čaje ter vse v naprej pripravljene sokove
- Solatne prelive, piškotke, pecivo, čokolade, čips
- Skuto, mleko, kislo smetano, mlečne napitke in sladoled
- Ne pretiravajte s sadjem, jejte ga le do 12:00 ure in izbirajte med naribanim jabolkom, stlačeno banano in jagodičevjem
- Od žitaric izberite proseno kašo, kvinojo ali riž. Žitarice jejte le enkrat na dan, najkasneje do 15:00 ure
- Po 15:00 uri lahko jeste le še zelenjavne juhe, pokuhano zelenjavo, zelenjavo popečeno na kokosovi maščobi
- Če uživate meso, jejte le puranje ali piščančje meso
- Po 18:00 uri ne jejte ničesar več, pijete lahko metin čaj
- Ne uživajte mlečnih izdelkov
- Izpustite uživanje pšenice, pire, ječmena, rža, ajde in koruze
- Vse kar pečete, pecite na kokosovi maščobi
- Ne pretiravajte s solatami, od sveže zelenjave si stiskajte zelenjavne sokove
- Ne pijte sadnih sokov, gaziranih pijač, kave
- Vsak dan se vsaj 30 minut hitro gibajte na svežem zraku
- Zjutraj na tešče in pred spanjem si v malo tople vode vmešajte zeolit
- Stročnice pred uživanjem vedno namakajte, nato splaknite in po kuhanju dobro pretlačite
- Uporabljajte le naravno morsko sol
- Ne pozabite na dovolj tekočine v obliki sveže vode.
Katere druge smernice so vam še lahko v pomoč pri težavah z gastritisom?
Ne jejte tik pred spanjem: Prenehajte jesti vsaj 2 uri pred spanjem. Jejte majhne, pogoste obroke: Vaš želodec lahko prenaša majhne, pogoste obroke. Razstrupite se in odstranite presežke bakterij in toksinov z uporabo Zeolita.Kdaj naj se obrnem po pomoč k zdravniku ali prehranskemu svetovalcu?
- Kadar vas kislina peče v požiralniku
- Kadar ste že dalj časa zaprti, napihnjeni ali imate drisko
- Kadar imate v blatu kri.
- Kadar imate občutek, da ne morete nič več jesti, saj imate z vsako hrano težave.
- Kadar ste že naredili preiskave presežka kislin, bakterij in gljiv, pa so bile le te negativne.