Solata s kalčki in tofujem ter napitek iz kakava
By Alja Dimic
Objavljeno: 10. 01. 2022
Nazadnje posodobljeno: 15. 10. 2025
Sestavine
- pistacije
- pinjole
- avokado
- bučna in sezamova semena
- sok limone
- tahini (sezamova pasta)
- tofu (navaden ali zeliščen)
- kokosovo olje
- olivno olje
- kurkuma
- zelišča: bazilika, majaron, origano, drobnjak …
- presni kakav v prahu
- nesladkano mandljevo mleko
- hidrokolagen
- eritritol (po želji)
Priprava
- Tofu z zelišči
Tofu narežemo na rezine in ga na kokosovem olju popečemo do zlato-rumene barve. Po želji ga pred peko mariniramo v mešanici tahinija, olivnega olja, kurkume in nasekljanih zelišč (bazilika, majaron, origano, drobnjak). Začimbe lahko prilagodimo po okusu.
- Solata in preliv
Avokado, kalčke, oreščke in semena razporedimo po krožniku. Preliv pripravimo iz olivnega olja, bučnega olja, tahinija in soka limone ter z njim prelijemo solato. Na vrh dodamo popečen zeliščni tofu.
- Napitek iz kakava
V mešalniku zmešamo nesladkano mandljevo mleko, presni kakav in hidrokolagen. Po potrebi sladimo z eritritolom in postrežemo ohlajeno.
Kalčki
Kalčke lahko vzgojimo sami ali jih kupimo v bio trgovinah. Bogati so z vitamini, minerali in encimi. Najpogosteje kalimo semena stročnic in križnic; zelo priljubljeni so lucerna (alfa-alfa) kalčki.