Presna tortica z gozdnimi sadeži
By Alja Dimic
Objavljeno: 11. 05. 2020
Nazadnje posodobljeno: 15. 10. 2025
Za podlago potrebujete
- 1 skodelico (»sklecko«) čez noč ali vsaj 3 ure namočenih in odcejenih mandljev
- 1/2 skodelice namočenih in odcejenih indijskih oreščkov
- 1/2 skodelice naribanega kokosa
- 8 marelic ali datljev
- 1/4 skodelice eritritola
- 3 žlice kokosove maščobe
- 2 žlici presnega kakava
Vse sestavine zmešajte v gladko zmes in maso enakomerno razporedite na dno pekača, obloženega s peki papirjem. »Testo« postavite v zamrzovalnik za približno 30 minut. Lahko pa pripravite pečeno različico in podlago pečete pri 160 °C približno 10 minut.
Za nadev potrebujete
- 1 skodelico namočenih in odcejenih indijskih oreščkov
- 1 žlico glukomanana v prahu
- 1 kokosovo smetano (v tetrapaku)
- 1 žličko vanilije v prahu
- 1 žlico eritritola
- sok ene limone
Vse sestavine zblendajte v gladko, kremasto zmes in jo razporedite po osnovi oziroma po ohlajenem »testu«. Postavite v hladilnik za približno 2 uri, da se strdi.
Preliv
Mešano jagodičevje (gozdni sadeži po izbiri) – odmrznjeno in rahlo segreto v kozici z dodatkom eritritola po okusu.
Pripravljen preliv prelijte čez ohlajeno tortico. Po želji okrasite z nekaj svežimi jagodami ali lističi mete.