Potrjena študija v Franciji dokazala, da ekološka hrana zmanjša tveganje za rakom
Published: November 3, 2018
Zdaj so tudi uradno potrdili, da prehranjevanje z ekološko hrano zmanjšuje tveganje za obolevnostjo za rakom.
Najnovejše raziskave iz francoskega nacionalnega inštituta so potrdile, da prehranjevanje z ekološko prehrano zmanjšuje tveganje za raka za kar 25%.
Dokazali so tudi, da ima več kot 90% ljudi v svoji krvi in v urinu presežek pesticidov, številne raziskave pa ravno te pesticide povezuje z nastankom raka. Eden od teh pesticidov je tudi glifosat, ki se nahaja v žitih, mlečnih izdelkih, mesu.
Ekološka in organska živila ne smejo vsebovati
- Kemičnih pesticidov
- Sintetičnih gnojil
- Ne smejo biti obdelana s sevanji
- Bioinžiniringa GSO
Za ekološko kmetovanje obstajajo strogi standardi, ki se jih morajo pridelovalci in predelovalci eko živil strogo držati
Ekološko kmetijstvo za pridelavo lahko uporablja le:
- Uporabo naravnih gnojil
- Kolobarjenje
- Naravno zatiranje škodljivcev
- Nič uporabe GSO semen, sadik…
Raziskave dokazujejo, da imajo ljudje, ki uživajo ekološko hrano, v krvi in v urinu manj ostankov pesticidov, kot ljudje, ki uživajo konvencionalno prehrano.
Prav tako so raziskave potrdile, da pesticidi v naši hrani dokazano lahko povzročajo raka pri ljudeh.
V oktobrski študiji, ki je trajala 5 let, so preiskovalci zbrali podatke od več kot 68.900 odraslih, s povprečno starostjo 44 let, ki so v temu času uživali 16 prehranskih izdelkov, vključno s sadjem, zelenjavo, mlečnimi izdelki ribjimi, jajci in zelenjavo ter olji.
Glede na pogostost uživanja določene hrane so izpolnjevali vprašalnik z osmimi kategorijami, vključno z "nikoli", "občasno" in "največkrat. «
Na podlagi tega so preiskovalci izračunali pojavnost raka v tem času.
Od 68.946 prostovoljcev, je za rakom zbolelo 1.340 ljudi, vključno s 459 primeri raka dojke, 180 raka prostate, 135 kožnega raka, 99 kolorektalnega raka, 47 ne-Hodgkinovega limfoma in 15 drugih limfomov.
3. National Library of Medicine
Preiskovalci so potrdili, da so se ob uživanju ekološke hrane, še posebno zmanjšala tveganja za raka dojk, ne Hodkinov limfom in druge vrste limfomov.
Po mnenju preiskovalcev prehranjevanje z ekološko prehrano, zmanjša tveganje za nastanek raka za kar ¼ oz. za 25%.
Še bolj natančno, ljudje, ki uživajo največji vnos ekoloških živil, imajo kar 73% manjše tveganje za nastanek ne Hodkinovega limfoma in za 21% manjše tveganje za razvoj post-menopavznega raka dojk.
Uživajte ekološko in lokalno pridelano hrano
Zato vam še toliko bolj svetujem, da uživate ekološko hrano, saj raziskave prav tako kažejo, da ekološka živila vsebujejo večje količine antioksidantov, manj težkih kovin in spodbujajo k zdravemu delovanju telesa.
Prav tako so ekološka živila boljša za okolje, saj ekološki kmetije ne onesnažujejo tal in bližnjih voda s škodljivimi in strupenimi kemikalijami.
Dejansko raziskave kažejo, da bi lahko prehranjevanje z ekološko prehrano služilo kot zelo obetavna preventivna strategija proti raku.
4.
Food-based dietary guidelines - France
Prav tako pa tudi vemo, da kot pomembna preventiva pri raku igrajo zelo pomembno vlogo telesna teža, telesna aktivnost in miselna naravnanost.
Izberite si svojo ekološko kmetijo ter kupujte sezonsko in lokalno hrano.
Za pomoč in nasvet nam pišite TUKAJ.