Kokosova moka
Published: February 27, 2020
Vlaknine v kokosovi moki
Zaradi bogate vsebnosti vlaknin, je kokosova moka odlična za zdravje prebave, saj spodbuja potovanje presnovnikov iz hrane, da lažje zapustijo debelo črevo. Prav tako so vlaknine tiste, ki spodbudno delujejo na jetra, da lahko nemoteno izločijo presežke hormonov in drugih strupov, da se ti ne reabsorbirajo nazaj v telo. Vlaknine nas dlje časa pustijo site in preprečujejo nihanje sladkorja, prav tako vlaknine v obroku znižujejo sicer visok GI indeks živil.
Kokos in kokosovo moko brez težav uvrstimo med hrano, ki optimalno deluje na slinavko in na izločanje inzulina. Odlična je tudi za vse, ki imate težave s previsokim holesterolom ali inzulinom.
Hormonske težave
K meni pride veliko žensk s hormonskimi težavami in ker vam vedno priporočam jedilnike z nižjim glikemičnim indeksom. Ravno zaradi tega je kokosova moka tista, ki jo priporočam tudi pri težavah s ščitnico, neuravnanim kortizolom ter nizkimi spolnimi hormoni.
Avtoimuna obolenja in kokos
Ja, tudi pri avtoimunih obolenjih je kokos odlična izbira.
Veliko od vas ima tudi težave presežkom parazitov, gljiv, bakterij in virusov. Zato je kokosova moka odlična izbira, saj vsebuje nasičene maščobe, večinoma so to srednjeverižni trigliceridi (MCT), ki imajo dokazane protivirusne, protimikrobne in protiglivične lastnosti. Dejansko so maščobe MCT tiste, ki spodbujajo delovanje metabolizma in pomagajo pri hujšanju.
V sto gramih kokosove moke je kar 19,3 grama maščob, veliko več, kot pri drugih vrstah žitnih mok. Vsebuje veliko beljakovin, zato je zelo primerna za bolnike, športnike, otroke, nosečnice in doječe mamice ter za starejše ali za ljudi po intenzivnem zdravljenju.
Glede na to, da so tudi z raziskavami potrdili dejstvo, da kokosova moka zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca, znižuje raven holesterola ter nas varuje pred rakom in sladkorno boleznijo, je kokosova moka zagotovo živilo, ki naj ne manjka v vaši kuhinji.
Danes pa recept za kokosove palačinke, ki jih imam jaz zelo rada, saj imajo nizek glikemični indeks, ne spodbujajo dviga inzulina, ne povzročajo vnetij in posledično ne redijo:
Recept za palačinke iz fino mlete kokosove moke
Sestavine:
- 50 gramov fino mlete kokosove moke
- 200 militrov kokosovega mleka
- 5 jajc ali nadomestkov jajc
- polovica žličke vinskega kamna
- 40 gramov kokosove maščobe
- malo praha vanilije
- malo cimeta
- žlica eritritola
- kokosova maščoba za peko
Priprava:
- Penasto vmešajte jajca in eritritol, dodajte vanilijo, cimet in kokosovo mleko ter postopoma vmešajte tudi moko. Pustite počivati vsaj pet minut.
- Na ponvi segrejte kokosovo maščobo in na res počasni temperaturi pecite, najprej na eni strani in nato še na drugi. Pečeno maso z lopatico raztrgajte na manjše koščke in ob mešanju hrustljavo zapecite.
- Postrezite s stepeno kokosovo smetano in prelijte z odmrznjenimi in spasiranimi malinami, z malo eritritola.
Priporočljivo je, da na vsako skodelico moke za vezivo dodajte eno jajce ali jajčni nadomestek, saj je moka precej suha in vpije več tekočine, zato maso pustite stati vsaj 10 minut.
Alja Dimic, Nutritional Therapy Practitioner™ (NTP) Članica: Akademije za nutricionistiko in dietetiko Ameriškega združenja za prehrano Mednarodnega društva Adoulas Zdravstvene šole Heroghe