Kako probiotiki pomagajo k dobremu delovanju ščitnice?
Published: October 12, 2016
Žensk, ki imajo težave s ščitnico in z njenim delovanjem, je pri nas zares veliko.
Rada bi, da razumete, kako zelo pomembna je zdrava črevesna flora, kadar govorimo o dobro delujoči ščitnici. To je zelo zelo pomembno tudi za vse tiste, ki že jemljete zdravila za ščitnico, ki še dodatno slabijo zdravo črevesno floro in delovanje jeter (kjer se neaktivni T4 – nahaja se npr. v Euthyroxu, pretvori v aktivni hormon T3). Velik del imunskega sistema se nahaja v črevesju in vse, kar ogroža zdravje črevesja, ogroža zdravje imunskega sistema in celega telesa. Študije z Univerze v Edinburgu so dokazale, da težave v črevesju, slaba presnova hranil, premalo dobrih probiotičnih bakterij, propustno črevesje in druge težave črevesja, pospešujejo nastanek težav s ščitnico in vodijo v avtoimuna obolenja, kot je npr. Hashimoto. Dr. Izabella Wentz je v študiji dokazala, da dobre probiotične bakterije, ki izboljšajo zdravje črevesja, močno vplivajo na zdravo in boljše delovanje ščitnice, podpirajo delovanje imunskega sistema ter branijo pred avtoimunimi obolenji. Prav tako s pomanjkanjem dobrih probiotičnih bakterij povezujemo debelost, počasen metabolizem, kandidiazo in slabše delovanje srca. Ljudje, ki imajo avtoimuna obolenja, imajo ponavadi nizko raven probiotičnih bakterij. Zdravje ščitnice je med drugim torej odvisno od stanja v vašem črevesju, zato si priskrbite zares dobre probiotike. Istočasno uživajte:- Stočnice: grah, čičerika, bob, leča, fižol
- Zelenjavo v vseh oblikah: buče, bučke, paprika, por, koleraba, špinača, blitva, ohrovt, korenje, zelene solate...
- Nesladko sadje samo dopoldan
- Mandlje, lešnike in brazilske oreščke
- Naravno morsko sol, jedi solite na koncu
- Hladnostiskana olja: laneno, olivno, konopljino, bučno
- Semenke: konopljina, lanena, chia semena
- Žita brez glutena, enkrat na dan: proso, ajda, kvinoja, riž
- Vseh predelanih in v naprej pripravljenih izdelkov
- Sladkorja v vseh oblikah
- Segretih maščob, razen kokosove
- Glutena: pira, pšenica, ječmen, rž, kamut
- Mlečnih izdelkov oz. čimmanj
- Mesa oz. čimmanj
- Alkohola in vseh industrijskih pijač