Trebušna slinavka (pankreas): funkcije, inzulin, holesterol in presnova
By Alja Dimic
Objavljeno: 24. 01. 2023
Nazadnje posodobljeno: 23. 10. 2025
Trebušno slinavko najpogosteje povezujemo s sladkorno boleznijo in sproščanjem inzulina. Gre za drugo največjo prebavno žlezo z endokrinim in eksokrinim izločanjem, ki neposredno vpliva na presnovo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
Kaj je trebušna slinavka?
Trebušna slinavka leži v trebušni votlini, meri približno 15 cm in tehta manj kot 100 g. Nahaja se pod in za želodcem, njen rep sega proti vranici. Je ključni organ presnove, saj združuje dve vlogi:
- Endokrino izločanje (pankreatični otočki): izločanje hormonov inzulin in glukagon, ki uravnavata raven glukoze v krvi.
- Eksokrino izločanje (žlezni režnjiči): tvorba soka trebušne slinavke z encimi za razgradnjo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v dvanajstniku.
Endokrino izločanje: inzulin in glukagon
Ko jetra obdelajo prebavljeno hrano, glukoza preide v kri; del se shrani, del se porabi za energijo. Inzulin se veže na receptorje na površini celic in jim omogoči, da prevzamejo glukozo iz krvi, hkrati pa signalizira, naj ne razgrajujejo beljakovin in maščob.
Kako inzulin znižuje krvni sladkor
- spodbuja porabo in skladiščenje glukoze (vključno z jetri),
- preprečuje prekomerno sproščanje glukoze iz jeter,
- pospešuje privzem glukoze v celice,
- zmanjšuje razgradnjo beljakovin in maščob za energijo.
Kadar inzulina primanjkuje ali celice nanj slabše odgovarjajo (inzulinska rezistenca), po obroku glukoza ostane v krvi. Ob višjih koncentracijah glukoza prehaja v urin, kar lahko poleg pogostega uriniranja spremljajo tudi ponavljajoča se vnetja (npr. cistitis) ali razrast glivic zaradi “sladkega” urina.
Eksokrino izločanje: prebavni encimi
Sok trebušne slinavke se izloča v dvanajstnik, kjer se zmeša s hrano iz želodca in jo razgradi na manjše delce, da se hranila lahko absorbirajo v krvni obtok. Kadar encimov ni dovolj, se lahko pojavijo:
- spremembe blata (smrdeče, mastno, lepljivo),
- napihnjenost in bolečine v trebuhu, zlasti po obrokih,
- pomanjkanja hranil (suha koža, težave z lasmi, pogostejše okužbe).
Kako sta povezana inzulin in holesterol?
Jetra sintetizirajo in uravnavajo holesterol tudi pod vplivom hormonskih signalov. Dolgotrajno povišan inzulin (pogosto zaradi prehrane z veliko hitro absorbirljivih ogljikovih hidratov) lahko aktivira presnovne poti, ki spodbujajo sintezo holesterola v jetrih. Posledično se lahko zvišajo določene frakcije krvnih lipidov in s tem tveganje za bolezni srca in ožilja.
Na ravni celotne presnove je zato smiselno nasloviti inzulinsko občutljivost (prehrana, gibanje, spanje, stres), ne zgolj števila holesterola. To pristopa k vzrokom in ne le posledicam.
Simptomi težav in kdaj k zdravniku
- stalna ali huda bolečina v zgornjem delu trebuha, pogosto po obroku,
- nenadna mastna, voluminozna, smrdljiva ali svetleča blata,
- nepojasnjeno hujšanje, utrujenost, ponavljajoče se okužbe,
- pretežna žeja, pogosto uriniranje, zamegljen vid,
- porast holesterola skupaj z znaki inzulinske rezistence.
NUJNO: Ob hudih bolečinah v trebuhu, bruhanju, vročini ali zlatenici takoj poiščite nujno medicinsko pomoč.
Kako do pomoči v Sloveniji?
Za diagnostično obravnavo težav s trebušno slinavko se obrnite na izbranega osebnega zdravnika, ki vas lahko napoti k endokrinologu ali gastroenterologu. Pri iskanju informacij ali terminov uporabite izraze, kot so:
- “endokrinolog Ljubljana / Maribor / Celje”
- “gastroenterolog pankreas Slovenija”
- “prehranska obravnava pri pankreatitisu”
Opozorilo: Besedilo je informativne narave in ne nadomešča zdravniškega nasveta. Za diagnozo in zdravljenje se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.