Hrana, ki preprečuje vnetja
Published: March 26, 2017
Zdaj, ko že veste, da so vnetja tisti krivec večine sodobnih bolezni, sem se odločila spisati hrano, ki preprečuje njihov nastanek in jih prav tako pomaga zmanjševati. Ja, hrana, ki preprečuje vnetja je tista, ki vam bo ob kateremkoli zdravljenju pomagala k hitrejšemu okrevanju ali pa bo preprečila morebitno bolezen.
. Saj veste, bolezni srca in ožilja, artritis, visok krvni tlak, astma, kronične črevesne bolezni, dermatitis in luskavica, rak in avtoimuna obolenja. In sigurno sem jih še veliko izpustila. Pri vseh teh boleznih lahko potegnemo skupno nit, ki je, vnetje. Kaj je pravzaprav vnetje? Vnetje je odziv imunskega sistema, ko je nek del našega telesa poškodovan ali ko je v nekem delu telesa nek tujek (npr. ko pri intoleranci na določeno hrano velike molekule neprebavljene hrane prehajajo v kri – no, potem so v krvi tujki, ki tja ne sodijo in povzročajo vnetni odziv telesa…) in takrat gre naša vojska belih krvničk v akcijo. Poveča se pretok krvi, na tem mestu se dvigne temperatura, lahko pride do pordelosti, otekanja, zabuhlosti… Če ne veste ali imate v telesu presežek vnetij in kje, vam res svetujem, da pridete na termodiagnostiko in diagnostiko z laserjem k naši dr. Ireni Kranjc TUKAJ. In potem, ko začne imunski sistem na tem delu telesa delati s povečano zmogljivostjo in ko tja usmeri vso svojo vojsko, so drugi deli telesa, druge celice, zapostavljene. Tukaj pravimo, da pride do padca imunskega sistema in zlahka nas napade kakšna druga bakterija ali virus. Saj veste, zbolite in zdravite se za eno težavo in kaj kmalu vas napadajo nove in nove okužbe, virusi, bakterije... Prav tako velikokrat pride zaradi preobremenitve imunskega sistema do avtoimune reakcije, ko imunski sistem oz. telo začne napadati svoje lastne, zdrave celice. Do tega pride zaradi preobremenitve imunskega sistema in pri tem vam resnično, poleg spremembe prehrane, svetujem dobre probiotike plus dodatek kakšnega dobrga antioksidanta. Tukaj prihaja do avtoimunih obolenj, artritisa in fibromialgije, celiakije, razdražljivega črevesja, dermatitisa in drugih.Kje je povezava med vnetji in prehrano?
[caption id="attachment_34791" align="aligncenter" width="400"] Kupujte ekološko pridelano, najbolje domačo, zelenjavo in sadje[/caption] V študiji pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo, se je 33% bolnikov odločilo, da bodo poleg uradnega zdravljenja z zdravili, zraven jedli tudi hrano, ki preprečuje vnetja in seveda izpustili tisto, ki jih povečuje in spodbuja. Vsi bolniki, ki so sodelovali, so občutili olajšanje in opustili jemanje vsaj enega zdravila. Kljub temu pa so v študiji ugotovili, da kljub temu, da so dokazali jasno povezavo s prehrano in vnetji, zdravniki še vedno svetujejo zdravila za zmanjševanje bolečin in vnetij, prehrane pa ne spreminjajo oz. ne svetujejo uvajanja sprememb v prehranjevanju. Zato sami storite vse v smeri, da svojemu telesu pomagate zmanjšati vnetja. Katera je protivnetna hrana? Najprej pa resnično izpustite tisto, ki vnetja spodbuja.- Živalski produkti
- Predelana hrana
- Sladkor in vsa v naprej pripravljena hrana
- Bele moke in vsi pekovski izdelki
- Transmaščobe in ocvrta hrana
- Zažgana oz. prežgana hrana
- Alkohol, nikotin, gazirane in industrijske pijače
- Zelena listnata zelenjava
- Zelena
- ohrovt
- redkev
- Brokoli
- Borovnice
- Ananas
- Orehi
- Kokosova maščoba
- Lanena semena
- Ingver
- Kurkuma