Utrujeni in brez energije? Magnezij prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Izberite Wholesome Magnesium

Histamin - zakaj povzroča vnetja in tudi redi

By Matej Dimic

Published: November 30, 2018

Histamin - zakaj povzroča vnetja in tudi redi

Histamin je biološka snov, ki jo najdemo v številnih živilih. V našem telesu, zlasti v črevesni sluznici, je prisoten encim, imenovan diaminooksidaza (DAO), ki igra ključno vlogo pri razgradnji histamina.

F.X. MAYR-ÄRZTE

Ta encim omogoča, da se histamin, ki ga zaužijemo s hrano, učinkovito razgradi, kar preprečuje, da bi se v telesu zadržale njegove višje ravni, ki bi lahko povzročile znane učinke. Vendar pa nekateri ljudje imajo prenizko raven DAO v črevesju in krvi, kar vodi do prekomernega zadrževanja histamina v telesu. Posledično to lahko povzroča simptome, ki so podobni tistim pri klasičnih alergijah.

To stanje se imenuje histaminska intoleranca (HIT). Simptomi se pogosto pojavijo po zaužitju hrane, ki vsebuje naravno visoke ravni histamina.

Histaminska intoleranca (HIT) je preobčutljivost na histamin, ki se pojavi, ko telo ne more učinkovito razgraditi te biološke snovi. To stanje nastane zaradi pomanjkljive aktivnosti encima diaminooksidaze (DAO), ki je odgovoren za razgradnjo histamina v črevesju in krvi. Ko se histamin nabere v telesu, lahko povzroči različne simptome, ki spominjajo na alergijske reakcije.

Simptomi histaminske intolerance:

  • Glavoboli
  • Prebavne motnje (napihnjenost, driska)
  • Kožne reakcije (izpuščaji, srbenje)
  • Težave z dihanjem (zvišan srčni utrip, astmatični napadi)
  • Utrujenost in splošno slabo počutje

Vzroki pri histaminski intoleranci:

  • Nizka raven DAO v telesu
  • Prehrana z visoko vsebnostjo histamina (fermentirana hrana, rdeče vino, sir, ribe)
  • Uporaba nekaterih zdravil, ki lahko vplivajo na raven histamina

Kje se nahaja histamin?

 

Histamin se nahaja v različnih rastlinskih in živalskih tkivih, kot tudi v celicah našega imunskega sistema, pri čemer vpliva na kapilare, mišice, žleze in srce.

 

Kakšna je vloga histamina v telesu?

Histamin je vključen v lokalne imunske odzive in pomaga pri uravnavanju fizioloških funkcij črevesja ter deluje kot živčni prenašalec. Ko se histamin sprosti, izzove vnetno reakcijo, saj je ključen pri imunskem odgovoru na tuje patogene. Proizvaja se v bazofilnih celicah v krvi in tkivih, kar je pomembno za zaščito telesa.

 

Kakšen vpliv ima histamin na telesno težo?

 

Pomembno je, da vemo, da stresni hormoni prispevajo k dvigu telesne teže, pa tudi histamina. Zanimivo je tudi, da hrana, na katero smo alergični ali intolerantni, vpliva na dvig histamina.

Vse, kar morate vedeti o alergijah na hrano

Zanimivo je tudi, da vemo, da uživanje hrane, na katero smo alergični ali intolerantni, vpliva na dvig kortizola in posledično telesne teže.

 

Ali vsa hrana vsebuje histamin?

 

Številna živila vsebujejo nekaj histamina, vendar ga določena hrana vsebuje manj, določena pa več.

In ja, ne pozabite, da tudi stres povzroča histamin.

 

Kdaj se pojavijo simptomi alergije na histamin?

 

Simptomi se lahko pojavijo od pol ure po zaužitju hrane in izginejo 24 ur po zaužitju določenih živil.

 

Katera hrana vsebuje veliko histamina?

Osebe, ki ne prenašajo histamina in histamina

Živila bogata s histaminom so:

 

  • ribe
  • sir
  • kislo zelje
  • paradižnik
  • meso in mesnine
  • čokolada
  • vino
  • surova hrana – mesnine, siri, mleko, suši, tatarski biftek
  • fermentirana hrana
  • kombuča
  • sušene mesnine
  • vino
  • pivo
  • alkohol
  • tempeh
  • miso
  • sojine omake
  • jajčevec
  • zamrznjene ali konzervirane ribe
  • kis
  • ketchup
  • špinača
  • alkohol, zlasti rdeče vino in peneče vino; tudi belo vino in pivo
  • prekajene in konzervirane ribe
  • ribja omaka
  • tuna
  • sardele
  • sardoni
  • losos
  • pizza
  • dimljeno meso in predelano meso
  • kislo zelje
  • sončnična semena
  • čokolada / kakav
  • kava
  • črni čaj
  • kruh in sladkarije
  • kvas
  • arašidi
  • indijski oreščki
  • orehi
  • paradižnik
  • špinača
  • jajčevci
  • avokado
  • gobe
  • zelenjava v pločevinkah
  • v kisu vložena zelenjava
  • predpripravljene solate
  • kivi
  • kaki
  • papaje
  • ananas
  • mango
  • mandarine
  • grenivke

 

Kakšni so nasveti, če imamo težave s prebavo histamina?

 

  • Vso hrano kuhajte
  • Jejte ekološke proizvode
  • Ne kupujte in ne jejte hrane, ki vsebuje veliko dodatkov, arom, sladkorjev
  • Ne uživajte hrane, ki je v naprej predpripravljena
  • Jejte v miru
  • Zavestno delajte na stresu
  • Uživajte sveže stisnjene ekološke zelenjavne sokove
  • Ko ste v stresu, ne jejte
  • Če vas zanima, če ste alergični na histamin, pokličite našo dr. Ireno Kranjc na 041 750 053