Kvinojina torta s čokolado

25. januar, 2018
Prep time
20m
Cook Time
1h 0m

Kvinoja zaradi svojih zelo hranljivih vrednosti zavzema sam vrh in jo brez težav poimenujemo vrhunsko super živilo.

Zaradi izjemnih hranil, ki jih kvinoja vsebuje, nanjo NASA gleda kot na izdelek, ki se jo lahko goji v vesolju, saj je enostavna za rast in vzgojo, telesu pa zagotavlja številne koristne lastnosti.

Znanstveni učinki flavonoidov , rastlinskih antioksidantov, dokazujejo njihove protivnetne, proti bakterijske, protivirusne, protidepresivne in protirakave lastnosti.

Kvinoja vsebuje res veliko vlaknin, 100 g približno okoli 16 g, zaradi česar je odlična za spodbujanje dobrega delovanja prebavnega sistema, pripomore k izločanju strupov skozi črevesje, pomaga jetrom, da optimizirajo nivo holesterola in lahko normalno iz telesa odpravijo presežke hormonov, da se le ti ne absorbirajo nazaj v telo.

Prav tako nam vlaknine dajejo dolg občutek sitosti, spodbujajo delovanje metabolizma in uravnavajo odziv na sladkor oz. zmanjšujejo prehiter dvig sladkorja.

Tudi vsi tisti, ki hujšate, si svojo dnevno prehrano obvezno obogatite z zadostno količino vlaknin.

Kvinoja ne vsebuje glutena in je zato odlična za vse, ki imate težave z napihnjenostjo, vnetji, trebušnimi krči, neuravnanimi hormonin težave z maloabsorpcijo hranil.

Veliko ljudi se  želji, da ne jedo glutena, prehranjuje z visoko procesirano hrano, ki glutena sicer ne vsebuje, ne spada pa pod zdravo hrano. In zato je kvinoja odlična izbira.

Kvinoja vsebuje veliko beljakovin in ker vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin, ji pravimo popolno živilo.

Ker ima nizek glikemični indeks, je odlična za bolnike z diabetesom, za vse, ki jim krvni sladkor preveč niha, za vse, ki imate težave s prenajedanjem in ki hlepite po ogljikovih hidratih.

Prav tako je dokazano, da živila z visokim glikemičnim indeksom, negativno vplivajo na pojav mnogih kroničnih obolenj, kot so diabetes, rak, visok pritisk in kap.

Kvinoja vsebuje pomemben mineral magnezij, ki skrbi za dobro delovanje vseh mišic, tudi srčne in črevesne ter je nujen za vse, ki imate pogosto krče. Zaradi tega se ga zelo priporoča vsem ženskam, ki imajo težave z bolečimi menstruacijami.


Ingredients

350 g kuhane kvinoje
0,8 dcl kokosovega mleka
4 jajca
Žličko vanilije v prahu
200 g stopljene kokosove maščobe
320 g eritritola
120 g presnega kakava v prahu
1,5 žličke vinskega kamna, namesto pecilnega praška
1/2 čajne žličke morske soli
Za kremo: 2 kokosovi smetani
Za kremo: Stopljeno temno čokolado
Za kremo: eritritol, če imate radi sladko
žličko glukomanana v prahu

Instructions

 1. Pečico segrejte na 350 stopinj.

  Dva tortna okrogla pekača namažite s kokosovo maščobo, obložite ju s peki papirjem.
  Maso razdelite na dva dela in oba naložite v pekača.
  Vsakega pecite približno 30 minut, če je pečeno, poizkusite z zobotrebcem.
  Popolnoma ju ohladite.

  Med tem do gladkega zmešajte kokosovi smetani, čokolado in eritritol. Med mešanjem dodajte eno čajno žličko glukomanana v prahu – pazite, da ga dodajate v hladno kokosovo smetano in mešajte vsaj 5 minut.
  Namažite na ohlajeni tortni osnovi in postavite v hladilnik.