Fižolova juha s prosenimi žličniki
Fižol in fižolova juha s prosenimi žličniki je odlična jed, zelo priljubljena tudi pri otrocih.
Fižol je domače ime za vrsto rastlin iz družine metuljnic (Fabaceae) in njihova velika semena, ki se uporabljajo kot hrana ali krma.
Domovina fižola je Južna Amerika. Pred davnimi leti so ga že Indijanci sadili skupaj s koruzo, bučami in konopljo.
Uživali so zelenega in posušenega, pa tudi fižolovi listi so bili priljubljeni. V Evropi se prvič omenja leta 1542, Slovenci pa smo ga začeli gojiti v 17. stoletju.
Legenda pravi, da se je veliki puščavnik sv. Simon na smrtni postelji zaradi lakote, ki je vladala, odrekel mesu in si je za poslednjo jed zaželel krožnik fižola. V srednjem veku so fižolu rekli meso ubogih. V zvezi s fižolom so imeli v Prekmurju in v Beli Krajini kar precej navad in običajev.
Fižol, kuhan na mleku ali na vodi in nezabeljen, je bil včasih postna jed.
Fižol je danes nenadomestljiva skupina zelenjave.
Vsebuje tudi vitamine iz B skupine, karotin in vitamin C ter vitamin D.
Ingredients
Instructions
Na kokosovi maščobi popražite kolutke pora, dodajte česen, papriko ter premešajte in malo pokuhajte, da zadiši.
Dodajte fižol ter zalijte z vodo, dodajte lovorjeve liste in kuhajte približno 15 minut.
Po 10 minutah kuhanja jo že lahko spasirate in dodate žličnike, kekr se bo vse skupaj kuhalo še 10 minut.
Za žličnike vse sestavine zmešajte, dobiti morate kompaktno in ne preveč trdo maso.
Jedilno žlico pomočite v vrelo vodo, zajemite del mase za žličnike in položite v vrelo juho ter kuhajte še 10 minut.