Preverite znake okužbe s H.Pylori
Published: January 10, 2017
H. pylori je spiralna oblike bakterije, ki prebiva v prebavnem traktu in je odgovorna za večino težav v želodcu in v tankem črevesu.
Helico pomeni spiralne oblike, H pa je okrajšava za Helicobacter. H. pylori nas ponavadi okuži že v otroštvu. Sama okužba s to bakterijo ponavadi ne povzroča težav, prerazširjenost pa lahko privede do peptičnih razjed in vnetnih stanj želodca, kot je gastritis. Bakterije H. pylori so prilagojene življenju v kislinah želodca in te bakterije to kislost lahko tudi zmanjšajo, da lahko preživijo. Njihova sama oblika jim omogoča, da lahko prodirajo skozi črevesno sluznico v kri, s čimer slabijo samo delovanje imunskega, prav tako pa tudi prodirajo skozi onesnaženo vodo, kuhinjske površine in skoži okuženo hrano in vodo. Bakterije povzročajo težave takrat, ko predrejo želodčno sluznico in ko izločajo snovi, ki nevtralizirajo želodčno kislino. To naredi celice želodca bolj občutljive na ostro kislino. Skupaj z želodčno kislino, H. pylori draži želodčno sluznico in lahko povzroči razjede na želodcu ali dvanajstniku, ki je prvi del tankega črevesa. Kdo je v največji nevarnosti za okužbo s H. pylori? Otroci so okužbi zelo izpostavljeni, verjetno zato, ker vse nosijo v usta in še ne znajo dobro skrbeti za svojo higieno. Temeljito umivanje rok lahko zelo pomaga, pa tudi čiščenje površin in igrač, kjer se igrajo. Tveganja za okužbo se povečujejo tudi:- V državah v razvoju
- V slabi higieni bivalnih površin
- V stanovanjih, kjer sobiva preveč ljudi
- Pri nedobro opranem sadju in zelenjavi
- Ob souporabi desk za kuhanje (meso, kruh, zelenjava, sadje)
- Bolečine v trebuhu
- Pekoča bolečina v zgornjem delu želodca
- Prekomerno riganje in spahovanje
- Občutek napihnjenosti
- Slabost ali bruhanje
- Pomanjkanje apetita
- Nepojasnjeno hujšanje
- Težave z dihanjem
- Kri v blatu
- Odstranite vso začinjeno hrano
- Odstranite vso dimljeno hrano
- Ne uživajte paradižnika, paprike, čebule
- Ne uživajte mlečnih izdelkov
- Izpustite ves alkohol, nikotin in umetne pijae
- Uživajte v zelenjavnih juhah
- Uživajte v proseni kaši, rižu in kvinoji
- Jejte nesladko sadje, malo pokuhano
- Čez dan popijte vsaj 2 litra mlačne vode
- Jemljite Saccharomyces boulardii, vsaj 2 kapsuli na tešče TUKAJ
- Pijte zeolit, eno čajno žličko, vsak dan, 3 krat na dan TUKAJ
- Pojdite v naravo in se vsak dan, vsaj 30 minut hitro gibajte
- Ne pozabite na: česen, timija, ingver, kurkumo, kumino, baziliko, origano, žajbelj, cimet, vanilijo, rožmarin, lovor, nageljnove žbice, koper, divji origano in na meto