🖤 BLACK FRIDAY: Popusti do -60%! Pohiti, zaloge so omejene! 🖤

Black Friday!

Nori popusti

do -60%

>

Napihnjenost trebuha - prehrana in drugi dodatki, ki vam lahko pomagajo

Published: March 27, 2015

 Ste tudi vi med tistimi, ki imate težave kot so napihnjenost trebuha, zaprtost, krči, driske in neprijetna bolečina v trebuhu?

Kaj je napihnjenost trebuha?

Napihnjenost trebuha je težava sodobnega sveta in ne mine dan, ko s tem problemom ne pride vsaj ena oseba po nasvet, kako si lahko pomaga. Napihnjenost trebuha je sila neprijetna, pa vseeno ne gre za življenjsko ogroženost pri tej težavi. ( 1.)

Kako zgleda napihnjenost trebuha?

  • Prekomerno izločanje plinov
  • Vidno velik in napihnjen trebuh
  • Krči
  • ( 2. )

Kdaj se pojavi napihnjenost trebuha?

  • Takoj po jedi – težava je ponavadi v želodcu
  • V popoldanskem času – težava je ponavadi v črevesju
  • Izraziteje pred menstruacijo

Kateri so vzroki za napihnjenost trebuha?

Vzrokov za napihnjenost je zares veliko: ( 3. )
  • Stres
  • Intoleranca na hrano
  • Alergije na hrano
  • Pomanjkanje encimov
  • Presežki strupov v celicah
  • Hormonske težave
  • Premalo probiotičnih bakterij
  • Premalo klorovodikove kisline v želodcu
  • Slabo žvečenje hrane
  • Prehitro prehranjevanje
  • Visoko predelana prehrana
  • Močno začinjena hrana
  • Hrana, ki je polna dodatkov
  • Neprimerno mešanje hrane med seboj
  • Hranjenje ob neprimernih urah
  • Zdravila
  • Določene bolezni

Kje so še vzroki za napihnjenost trebuha?

  • Premalo gibanja
  • Sedeč način življenja

Kako si lahko sami pomagate, če imate napihnjen trebuh?

  • Jejte manjše količine hrane naenkrat
  • Med seboj v obroku ne zmešajte več različnih vrst hrane, jejte monotono
  • Med prehranjevanjem ne pijte
  • Preden jeste, popijte eno čajno žličko Zeolita v malo skoraj vroče vode – enako storite takoj po jedi
  • Ne jejte velikih obrokov, raje več manjših
  • Ne jejte surovega sadja in zelenjave, na začetku
  • Opustite uživanje vseh mlečnih izdelkov
  • Ne uživajte ničesar konzerviranega
  • Ne jejte dimljenih in začinjenih jedi
  • Jejte vsaj 3 ure pred spanjem
  • Začnite se zavestno umirjati, jejte samo, ko ste mirni
  • Ne jejte hitro
  • Hrano dobro prežvečite
  • Sadje vedno pokuhajte v npr. kompot, jejte ga dopoldan, pred drugo hrano
  • Na začetku opustite uživanje svežih solat, stročnic, brokolija, cvetače, brstičnega ohrovta in zelja
  • Uživajte žita brez glutena, proso, ajda, kvinoja in riž
  • Opustite uživanje alkohola
  • Prenehajte kaditi
  • Ne jejte svežega paradižnika, paprike, čebule, česna, pora
  • Ne jejte arašidov in orehov, temveč mandlje, brazilske oreščke in lešnike
  • ( 4. )

Katera zelišča ali začimbe najbolj pomagajo pri napihnjenosti trebuha?

  • Klinčki
  • Janež
  • Kumina
  • Komarček
  • Cimet
  • Kurkuma
  • Žajbelj
  • kopriva
  • ( 6. )

Kaj še priporočate za odpravo in rešitev napihnjenega trebuha?

  • Pridite na diagnostični pregled k naši dr. Itreni Kranjc, ki vam bo z laserjem pogledala pomanjkanja hranil v celicah, presežke kovin, bakterij in virusov ter gljiv, prav tako boste izvedeli intolerance in alergije na hrano, kakšne so vaše psihične obremenitve, kakšen je vaš dnevni bioritem, kateri dodatki vam bodo pomagali ter številne druge nasvete
  • Dodajte zares dobre probiotike
  • (7.)

Ali so plini pogosti kadar je prisotna napihnjenost trebuha?

Večina populacije sodobnega sveta se spopada s tovrstnimi težavami. Plini so normalen pojav prebavljanja hrane, vendar le do takrat, ko nam ne začno povzročati resnejših težav. Napihnjenost trebuha pogosto spremljajo prekomerni plini. Tako se boste čez noč znebili napihnjenosti | Žurnal24

Kaj sploh so plini?

Plini so zrak v prebavnem traktu, v veliki mišični cevi, ki se razteza od ust do anusa. Ta velika mišica skupaj s sproščanjem hormonov in encimov prebavlja hrano. Plini zapustijo telo skozi usta ali anus. Sestavljeni so iz ogljikovega dioksida, kisika, dušika, vodika in včasih metana ter žvepla. Plini, ki imajo več žvepla, imajo tudi močnejši vonj. Kolcanje, spahovanje, napihnjenost – Ko prebavne težave delajo 'zgago' |  Zdravje Vsakdo ima pline. Mnogi ljudje mislijo, da izpuščajo preveč plinov, vendar pogosto ni tako. Ljudje tožijo zaradi napihnjenosti in bolečine v trebuhu, kar povezujejo s preveliko količino plinov. Vendar tu se pogosto motimo.

Ali so prekomerni plini normalni?

Plini so povsem normalni pojav pri prebavi hrane, kar pa bolečine, krči in močna napihnjenost niso in lahko nakazujejo na resne bolezni.

Kaj povzroča pline?

Plini v prebavnem traktu so ponavadi posledica požiranje zraka in v debelem črevesu razkroja hrane s pomočjo bakterij. ( 8. ) Vsakdo med prehranjevanjem pogoltne manjšo količino zraka. Količina zraka se poveča kadar:
  • Kadite
  • Žvečite žvečilke
  • Prehitro jeste
  • Prehitro pijete
  • Jeste nepravilno hrano
  • Jeste veliko umetne hrane
  • Pijete alkohol in gazirane ali sladkane pijače

Kako pravzaprav poteka prebava plinov skozi prebavni trakt?

Riganje omogoča nekaterim plinom, da zapustijo želodec. Preostali plini se premikajo v tanko črevo, kjer se delno absorbirajo, majhna količina pa potuje v debelo črevo in se sprosti skozi anus. Želodec in tanko črevo ne moreta popolnoma prebaviti ogljikovih hidratov-sladkorja, škroba in vlaknin, ki se nahajajo v mnogih živilih. Ta raztopljena in neabsorbirana hrana potuje skozi tanko v debelo črevo. V debelem črevesu se ta hrana s pomočjo bakterij razkraja in ob tem se sproščata vodik in ogljikov dioksid. Druge vrste bakterij v debelem črevesu ustvarjajo metan ali vodikov sulfid, ki je najpogostejši žveplov plin, ki ga izločamo skozi anus. Raziskave kažejo, da ljudje, ki so pogosto zaprti, izločajo velike količine metana, kar vodi k resnim zdravstvenim težavam, saj to pomeni, da v debelem črevesju gnijejo velike količine neprebavljene hrane. Nekaj plina, proizvedenega v črevesju se absorbira v krvni obtok in se z dihanjem sprošča skozi pljuča. Običajno nekaj bakterij živi tudi v tankem črevesu. Te bakterije lahko proizvajajo odvečne pline, povzročajo drisko in izgubo telesne mase. Razširjeno vsebnost bakterij v tankem črevesu pa povezujemo z resnimi boleznimi, vnetji ali boleznimi, ki poškodujejo prebavni sistem ter vplivajo na njegovo delovanje. Presežek bakterij v tankem črevesu vpliva na nastanek Chrohnove bolezni -vnetna črevesna bolezen, ki povzroča vnetje, otekanje in napihnjenost ter draženje kateregakoli dela prebavnega trakta ali vodi diabetes. Recite adijo napetemu trebuhu | Utrinek.si

Katera hrana povzroča pline?

Večina živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate lahko povzroča pline. V nasprotju z ogljikovimi hidrati, maščobe in beljakovine povzročajo malo plinov. ( 8. ) Vedno pa morate vedeti, da živila, ki nekomu povzročajo pline in druge prebavne nevšečnosti, nekomu drugemu ne povzročajo težav. Uživajte več vlaknin! | Prvalekarna.com :: Prvalekarna To je zelo odvisno od vrste in količine bakterij v črevesju, od količine encimov, presežkov drugih bakterij ter strupov v celicah. Mnogo ljudi je na določeno hrano intolerantnih ali alergičnih, kar povzroča še dodatne težave. V tujini in tudi že pri nas se uporablja računalniška diagnostika, ko z laserjem skeniramo pacientovo celico v prebavnem sistemu ter drugod, s čimer dobimo popolne podatke o vsebnostih bakterij, encimov, vitaminov in mineralov, toksičnosti, alergenih in intolerancah ter na tak način človeka najbolje diagnosticiramo in napotimo na nadaljne preiskave k specialistu.

Kaj pa napihnjenost trebuha pri otrocih?

Po pomoč prihaja tudi veliko staršev, katerih otroci ne prebavljajo dobro fruktoze, kar jih močno napenja, jim povzroča krče, driske in bolečine v želodcu. ( 10. ) Spisek nekaterih najbolj problematičnih živil, ki povzročajo pline:
  • fižol, grah, čičerika, leča, bob - stročnice
  • zelenjava, kot so brokoli, cvetača, zelje, brstični ohrovt, čebula, gobe, artičoke, beluši
  • sadje, kot so jabolka, hruške, breskve
  • cela zrna, polnozrnate žitarice in otrobi
  • sode, sadne pijače, zlasti jabolčni in hruškov sok ter sokovi, ki vsebujejo veliko fruktoze in sladilo iz koruze
  • mleko in mlečni izdelki - sir, sladoled, skuta in jogurt
  • pakirana hrana, kruh, polnozrnata žita, gluten, kvas in izdelki iz njega, solatni prelivi
  • slaščice brez sladkorja, ki vsebujejo sorbitol, manitol in ksilitol

Kakšni so simptomi prekomernih plinov?

Najpogostejši simptomi plinov so napihnjen trebuh, spahovanje, napenjanje in bolečine v trebuhu oz. nelagodje. Riganje ali spahovanje, še posebej med in po obroku, je normalno. Vendar pa ljudje, ki pogosto rigajo, ponavadi požiranju preveč zraka in ga sprostijo preden vstopi v želodec. Pri ljudeh, ki se jim pogosto spahuje, na testiranju nemalokrat ugotovimo gastritis, refluks in presežek bakterije Heliobacter pyliori ter kandide. Veliko ljudi misli, da je spahovanje pač nekaj normalnega, vendar v resnici lahko nakazuje na resno obolenje, ki se, če ga ustrezno ne zdravimo, lahko razvije v kronično. Spuščanje vetrov okoli 13 do 21-krat na dan je normalno. Preveč plinov pa lahko nakazuje na preveč in preveliko vsebnost bakterij ali gljiv, na premalo encimov in intoleranco na določeno hrano. Če črevesja ne očistimo in razstrupimo odvečnih patogenih bakterij, tvegamo marsikatero bolezen, saj se celice imunskega sistema nahajajo ravno v črevesju. Napihnjenost in napenjanje je občutek polnosti in otekline v trebuhu, na območju med prsmi in boki. Težava prebave ogljikovih hidratov lahko povzroči povečano količino plinov in napenjanje. Vendar napenjanje ni vedno posledica prevelike vsebnosti plinov. Napenjanje je lahko posledica bolezni, ki vpliva na premikanje plinov skozi črevesje, npr. raka debelega črevesa. Sindrom razdražljivega črevesja je dokaj pogosta bolezen. Najpogostejši simptomi SRČ so bolečine ali nelagodje v trebuhu, pogosti krči, driska, zaprtje ali oboje. SRČ povzroča občutek napihnjenosti trebuha zaradi večje občutljivosti na običajne količine plinov. Prehrana z veliko maščobami prav tako upočasni praznjenje želodca in povzročajo napihnjenost in nelagodje, vendar ne povzroča nujno tudi preveč plinov. Bolečine v trebuhu in neugodje. Ljudje lahko čutijo bolečino ali nelagodje v trebuhu, če se plini ne premikajo normalno skozi črevesje.

Kdaj se zaradi napihnjenosti trebuha in prekomernih plinov obrnite po pomoč k zdravniku ali drugemu strokovnjaku?

Kadar pa so simptomi preveč neprijetni, vam svetujemo obisk zdravnika ali drugega strokovnjaka. Po pomoč se obrnite predvsem takrat, ko
  • so simptomi plinov zelo nadležni
  • se simptomi driske in zaprtja izmenjujejo
  • se pojavijo novi simptomi, še posebej pri ljudeh, ki so starejši od 40 let
  • pline spremljajo drugi simptomi, kot so dolgotrajno zaprtje, driska ali izguba oz. porast telesne teže
  • kri v blatu
Zelo uspešna pomoč je bioresonanca in diagnostika, ki jo pri nas izvaja dr. Irena Kranjc, ki pregleda celoten prebavni trakt in nam je v veliko pomoč pri napotitvi k izbranemu specialistu. Ljudje se ob spremenjeni prehrani počutijo neprimerljivo bolje, imajo več energije in delavnega elana, izgineta pa tudi napihnjenost trebuha in razdražljivost.

In še za konec, da bo napihnjenost trebuha le še grd spomin :)

V našem črevesju prebiva milijarde bakterij, ki skrbijo za uspešno prebavo vsega kar zaužijemo. Če imamo zdravo črevesje, v njem prevladujejo mlečno-kislinske bakterije, ki skrbijo, da naše črevesje nemoteno absorbira potrebna hranila v naše celice. Triki, s katerimi med menstruacijo zmanjšate napihnjenost | Žurnal24 Zdrava prebava je ključ do našega zdravja, zato je skrajni čas, da ji posvetimo vso našo skrb in je ne jemljemo kot nekaj samoumevnega. Za več nasvetov in informacij pa nam le napišite :)