Znanstveni dokazi povezujejo vnos vlaknin s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje.

Pri čem vsem pomagajo vlaknine?

Preprečujejo zaprtost

Preprečujejo pojav hemeroidov

Preprečujejo vnetja divertiklov

Znižujejo raven holesterola

Ščitijo pred različnimi oblikami raka

Spodbujajo dolg občutek sitosti

Spodbujajo hujšanje

Optimizirajo normalno raven sladkorja v krvi

Preprečujejo pojav kardiovaskularnih oboenj

Igrajo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema

Optimizirajo delovanje žlez

Preprečujejo neravnovesje hormonov

Preprečujejo vnetja

Preprečujejo napihnjenost in zabuhlost

Preprečujejo zastajanje vode

Pomagajo preprečevati težave z želodcem

Urejajo dobro delovanje prebave in črevesja

Sodobna prehrana je zelo revna v vrednosti vlaknin, zaradi česar se lahko povečujejo vse sodobne bolezni.

Katera hrana vsebuje največ vlaknin?

Večina rastlinske hrane vsebuje topne in netopne vlaknine.

Topne vlaknine so v vodi topne, ob čemer tvorijo gelu podobno snov, s čimer nase vežejo strupe, bakterije in viruse v črevesju ter jih izločijo iz telesa. Najboljša topna vlaknina je glukomanan, ki dokazano pomaga pri hujšanju, pomagajo odpravljati presežek maščob iz telesa in pomagajo pri uravnavanju sladkorja. Jaz si ga pripravim v obliki pudinga, ko ga s paličnim mešalnikom vmešam v kokosovo mleko z eritritolom ter pustim v hladilniku vsaj dve uri.

Netopne vlaknine v vodi niso topne in pomagajo pri premikanju blata po črevesju, s čimer so odlična pooč proti zaprtju.

Katera hrana vsebuje največ vlaknin

Otrobi vsebujejo topne vlaknine

Pšenični, koruzni, riževi otrobi vsebujejo netopne vlaknine

Stročnice

Stročnice so eden izmed najbogatejših virov vlaknin, vsebujejo pa tudi beljakovine, vitamine, minerale in encime. Stročnice so odlična zamenjava za meso, zato jih dodajte v juhe, omake ali jih ponudite kot priloge.

Črni fižol

Leča

Čičerika

Grah

Jagodičevje

Jagodičevje je pravi dragulj med vlakninami, sploh zaradi visokih vrednosti antioksidantov, ki jih vsebujejo. Jagodičevje je odlično tudi zato, ker vsebuje malo kalorij in ima nizek glikemični indeks.

Maline

Jagode

Borovnice

Ribez

Polnozrnata žita

Izbirajte polnozrnata žita, ki jim s procesom obdelave ne odstranijo otrobov in kalčkov ter ki vsebujejo celoten spekter hranilnih snovi. Iz njih specite kruh, jih pripravite kot prilogo ali si z njimi pripravite zelenjavno mešanico. Tudi, če kupujete testenine, naj bodo polnozrnate.

Amarant

Ječmen

Ajda

Proso

Kvinoja

Oves

Divjo riž

Bulgur

Zelena listnata zelenjava

Zelena listnata zelenjava je bogata z beta karoteni, vitamini in minerali,.

Zelena solata

Motovilec

Radič

Špinača

Križnice vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, encimov in vlaknin.

Cvetača

Brokoli

Ohrovt

Brstični ohrovt

Zelje

Repa

Gorčična semena

Zelena

Oreščki in semena vsebujejo veliko zdravih maščob in vlaknin, p tudi beljakovin. Dodajajte jih v mešanico za kruh, v jogurt ali kosmiče ali jih uživajte samostojno, kot malico. Lahko jih potresete po solati.

Mandlji

Lešniki

Oreh

Brazilski oreščki

Indijski oreščki

Bučno seme

Laneno seme

Konopljino seme

Chia semena

Pinjole

Sezamovo seme

Bučnice

Buče vsebujejo veliko akrotenoidov, pa tudi vitaminov, mineralov in vlaknin.Z njimi pripravite juhe, omake, pudinge, narastk, dodajajte jih v solate ali jih uživajte popečene kot prilogo.

Hokaido buča

Maslenka

Zelena bučka

Lubenica

Melona

Krompir

Krompir vsebuje veliko vlaknin in uživajte ga v zares pestrem izboru jedi, vedno pa glejte, da mu ne dodajate mleka, smetane in sira.

Sadje

Sadje vsebuje veliko vlaknin, pa tudi vitaminov, mineralov in encimov. Sadje uživajte samostojno, najbolje bolj na prazen želodec.

Jabolka

Banane

Hruške

Pomaranče

Fige

Breskve

Grozdje

Print Friendly, PDF & Email