Center Holistic / Članki / Prehlad in gripa – naravne rešitve iz domače kuhinje

Prehlad in gripa – naravne rešitve iz domače kuhinje

Prehlad in gripa – naravne rešitve iz domače kuhinje
Deli s prijatelji:

V teh dneh ne mine dan, ko pridem po Iana v vrtec in je vsaj ene par otrok, ki kihajo, kašljajo oz. jim iz noska vidno nekaj teče. Ja, to so te lepote vrtca in tega jesensko-zimskega obdobja. Mi se vsem tem prehladom nekako uspešno izogibamo, vsake toliko časa pa nas virusi in bakterije premagajo in takrat še dodato posežem po zdravilih iz narave, ki se znajdejo v moji kuhinji.

Spodaj bom naštela naravne rešitve, ki učinkujejo pri nas, vas pa prosim, da mi napišete vaše naravne rešitve, da sprobam še kaj drugega in da vaše nasvete delim tudi z drugimi.

  • Iz prehrane odstranite vse mlečne izdelke, gluten in banane

Mleko in mlečni izdelki: da ali da? - Ženski Svet

Vse te stvari telo hladijo in zasluzijo, kadar pa smo prehlajeni oz. bolni, imamo sluzi že tako ali tako preveč.

  • Grgrajte slano vodo in zeolit

Kombinacija slane vode in zeolita je »ubijalska« za bakterije, viruse in parazite, zato kombinacijo grgrajte na 4 do 5 ur. V Sloveniji je naš zeolit eden izmed zelo redkih, da ima medicinski  certifikat in je primeren za ljudi. TUKAJ

  • Pijte topel čaj z ingverjem

Topla tekočina mehča nakopičeno sluz, da se lažje in hitreje izkašljamo, ingver pa  deluje razkužilno in protivnetno ter pomaga v boju proti nepridipravom.

Ingver: zdrava začimba in domače zdravilo | Zdravje

  • Dodajte vitamin C v obliki sveže stisnjenih zelenjavnih sokov z jabolkom

Sveže stisnjeni zelenjavni sokovi vsebujejo veliko encimov, vitaminov in mineralov, ki zelo podprejo delovanje imunskega sistema, s tem pa hitreje premagate bolezensko oslabelost. Odličen je korenčkov sok z jabolkom in ingverjem.

  • Po stanovanju narežite čebulo

Narediže svežo čebulo in jo po krožničkih razporedite po stanovanju. Smrdi ampak zelo učinkuje in že v starih časih so to delali, ko so želeli iz vasi izkoreniniti epidemijo gripe. Čebula nase veže vse strupe iz okolja, prav tako zelo pomaga preprečiti suh in nadležen kašelj ter zabasan nosek.

8 bolezenski stanj, ki jih ozdravi čebula - VegiLandija

  • Naredite parno kopel, v katero nakapljajte malo evkaliptusovega eteričnega olja

Topla para hitro odpre zamašen nosek in spodbudi izkašljevanje, zato tega ne počnite pred spanjem. Midva se kar čez dan, vsaj enkrat zapreva v kopalnico in se namakava v topli kopeli, kateri dodam eterično olje evkaliptusa.

  • Probiotiki

Dobro delovanje imunskega sistema se začne v črevesju, zato res ne pozabite na dovolj probiotičnih bakterij, jaz jih Ianu dajem v obliki pršila, enkrat na dan.

  • Česen

Česen uporabljajte v vseh oblikah, saj je močan antioksidant z antimikrobnimi, protivirusnimi in protivnetnimi  lastnostmi. Česen je bogat z minerali, encimi, vitaminom C, žveplom in selenom, ki vsi pripomorejo k lajšanju prehladnih obolenj.

Česen Primorski - Čebulček in semenski česen - Semenarna Ljubljana

  • Lovor in timijan

Skuhajte lovorjev sirup in timijanov čaj, oboje odpira dihalne poti oz. pomaga k hitrejšemu izkašljevanju. Jaz lovorjeve liste prevrem, dodam kokosov sladkor in naredim sirup, ki ga pri kašljui doziram po žličkah, večkrat na dan.  Timijanov prevretek pijemo kot čaj.

  • Grelne blazinice napolnjene s soljo

Morsko sol napolnim v bombažne vrečke in zašijem. Segrejem v pečici in polagam na prsa, bolečin pljučom zelo dobro dene ter pomaga pri izkašljevanju sluzi, ki se nabira v pljučih.

Katera sol je najprijaznejša zdravju?

  • Dovolj spite in počivajte

Spanje in počitek sta nujno potrebna, saj omogočita telesu, da se sploh lahko bori proti virusom in bakterijam. Medtem, ko v večernem času, poskrbite, da boste imeli dovolj kakovostnega spanca, čez dan poskrbite, da boste čimveč časa izkoristili za počitek. Čez dan se vam ni nujno potrebno odpraviti v posteljo, pomembno pa je, da dovolj počivate. Ob zdravilnem čaju, preprosto izberite počivalnik v dnevni sobi ali pa se zleknite v naslanjač v katerem izmed ostalih prostorov. Če se že počutite malenkost bolje in imate na voljo masažni počivalnik, si za sprostitev privoščite rahlo masažo.

  • Redno zračenje prostorov, večkratno pranje posteljnine in sesanje

Veliko prehladov, dolgotrajnega kašljanja in kihanja, je lahko dejansko posledica alergije na pršice ali na prah. Zato ne le pozimi, čez celo leto, priporočam bolj intenzivno higieno prostorov, oblačil in posteljnine ter uporabljajte le naravna čistila, praške  in druga sredstva za umivanje.

  • Kuhajte tople zelenjavne juhe, ne pozabite na stročnice

Ne pozabite, da je zdravo delovanje telesa zelo odvisno od tega, kar jemo, zato so odlična izbira tople mineštre, ki jim poleg zelenjave lahko dodate čičeriko ali lečo, super ideja za kosilo je tudi fižolova juha s palačinkami iz mandljeve moke in domače slivove marmelade.

Zelenjavna juha | Gurman.eu

  • Dodajte D vitamin

Vitamina D nam v večini manjka in je zelo zelo vključen v samo delovanje imunskega sistema, saj so dokazali, da se celice ubijalke brez d vitamina sploh ne morejo aktivirati in boriti proti nepridipravom, ki nas napadajo. Jaz ga meni in Ianu dodajam v pršilu, saj se takoj absorbira in ne obremeni prebave in želodca.





Izdelki v članku


vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(48 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...