Center Holistic / Članki / Prevelike vrednosti strupenega herbicida, našli tudi v žitih za zajtrk

Prevelike vrednosti strupenega herbicida, našli tudi v žitih za zajtrk

Prevelike vrednosti strupenega herbicida, našli tudi v žitih za zajtrk
Deli s prijatelji:

Neprofitna organizacija je objavila rezultate merjenja vsebnosti glifosata v žitaricah za zajtrk, natančneje v dveh podjetjih, ki jih izdeluje, Quaker in General Mills.

Izdelki so vsebovali previsoke ravni glifosata, kot so dovoljene.

Kaj je glifosat?

Glifosat je sistemski herbicid širokega spektra, ki se uporablja za uničevanje plevela.

Glifosat povezujemo z rakom

.

Številne zakonodajne in znanstvene ocene so ugotovile in povezale uporabo glifosata v živilih ter pojava oz. tveganja obolenj za različne vrste raka, kot je na primer ne-Hodgkinov limfom.

Marca 2015 je mednarodna agencija za raziskave raka Svetovne zdravstvene organizacije, na temelju epidemioloških raziskav, poskusov na živalih in poskusov in vitro, glifosat razvrstila med snovi, ki so »verjetno rakotvorne za ljudi«

Številni herbicidi, katerih osnovna sestavina je glifosat, se eni izmed najbolj uporabljenih pesticidov na svetu.

Glifosat se nahaja v rastlinah, živalih, vodi

Rastline, obdelane z glifosatom, ga med svojo rastjo kopičijo v sebi in zato ima  glifosat najvišje mejne vrednosti ostankov med pesticidi.

Ker tudi živali krmijo z žiti, ki jih obdelajo s herbicidom, kot je glifosat, so študije  na danskih kravah pokazale, da so povišane koncentracije glifosata v urinu, povezane s povečanjem pojava biomarkerjev in kažejo na bolezni jeter in ledvic, ena druga študija  pa je odkrila glifosat v organih pujskov, ki so bili rojeni z okvarami pri rojstvu.

To kaže na dejstvo, da se glifosat kopiči v notranjih organih in celicah. ( najvišje koncentracije so bile izmerjene v pljučih in ledvicah  )

Jeste hrano, ki vsebuje strupene herbicide, četudi v dovoljenih vrednostih?

Da ne dolgovezim, zame nima pomena, kako visoka je vrednost glifosata v hrani, ki jo uživa moja družina, zato ne kupujem izdelkov, ki so obdelani s herbicidi in ki jih vsebujejo.

Glifosat je dovoljen tudi pri nas

Glifosat je kot herbicid dovoljen tudi pri nas in je prisoten v vseh ravneh prehranske verige, v vodi, rastlinah, v živalih in celo pri ljudeh.

Dober tek: Pesticidi in kontaminirani sokovi za zajtrk | Insajder.com -  Objektivno. Odkrito. Točno.

Kje najdemo glifosat?

V preiskavi, ki jo pokazala previsoke ravni glifosata, so bila različna žita, različne žitarice za zajtrk,  ovseni kosmiči, arašidovo maslo, žitne ploščice, med, Nature Valley Granola, proteinski oves, bobi palčke, prigrizki, rjavi sladkor, marmelada, Kellogov ovseni kruh, in granole različnih vrst podjetij Cheerios General Mills in Quaker.

Ti preizkušeni izdelki vsebujejo previsoke ravni glifosata oz. ravni glifosata so precej nad varnostnim standardom, celo do 18 krat višje od dovoljenih vrednosti.

Glifosat seveda največjo nevarnost predstavlja za naše otroke, ki potrebujejo veliko manjše koncentracije, da le te povzročajo resna zdravstvena vprašanja.

Od 45. testiranih vzorcev, je vrednost glifosata presegala v 43. primerih.

Že dejstvo, da je kemikalija, ki uničuje plevel in se nahaja v celotni prehranski verigi, povezan z večjim tveganjem za raka, je zame dovolj, da tega ne želim v svoji kuhinji. Meni je popolnoma vseeno, kolikšne so dovoljene vrednosti tega strupa v naši hrani, saj ne vidim razloga, da v svoje telo oz. v telo svojega otroka vnašam strup, četudi v majhnih vrednostih.

Kaj pa vi, jeste hrano, ki vsebuje sicer dovoljene vrednosti glifosata ali drugih herbicidov?





Loading...