Center Holistic / Članki / Hrana, ki spodbuja razpoloženje

Hrana, ki spodbuja razpoloženje

Hrana, ki spodbuja razpoloženje
Deli s prijatelji:

Hrana, ki spodbujajo razpoloženje je hrana, ki vsakodnevno ne sme manjkati v vaši kuhinji.

Zeleni sokovi – lekovitost i recepti

Se kdaj zjutraj zbudite tečni, brez energije in tiste prave volje do opravljanja dnevnih obveznosti?

Vsi se kdaj tako počutimo in obstaja določena hrana, ki še posebno v temu obdobju spodbudno deluje na naše razpoloženje.

Katera je hrana, ki spodbuja razpoloženje?

Brazilski oreški

BRAZILSKI OREŠČKI - Building Body Portal

Brazilski oreščki so eden najboljših virov selena, študije pa so pokazale, da so ljudje, ki imajo raven selena nizko, bolj depresivni, anksiozni in tesnobni ter utrujeni od tistih, ki imajo zaloge selena višje.

Omega 3 maščobe

Ljudje, ki imajo v telesu premalo omega 3 maščob, so po raziskavah bolj dovzetni za depresijo in nizke zaloge energije ter za slabo razpoloženje.

Omega 3 maščobne kisline sestavljajo velik del možganskega tkiva in so nujno potrebne za dobro delovanje celic. Omega 3 maščobe so sestavni del membran zdravih celic in brez njih celice zlahka degenerirajo in mutirajo.

Omega 3 spodbujajo dobre možganske funkcije, skrbijo za fleksibilne možganske celice ter za učinkovite prenose informacij od ene celice do druge.

Omega 3 - Zakaj so koristne? – Center Holistic

Prosena in ovsena kaša

Prosena in ovsena kaša vsebujeta veliko vlaknin in spodbujata k postopnemu dvigu krvnega sladkorja, zato počasi stopnjujeta nivo energije v telesu in ne povzročata kasnejšega hitrega upada energije.

5 načinov priprave prosene kaše – Življenje je gibanje Blog

Prav tako oba vsebujeta tudi selen, ki spet pomaga k boljšemu razpoloženju.

Banane

Banane vsebujejo aminokislino triptofan ter vitamine A, B6 in C, vlaknine, kalij, fosfor, železo in sestavljene ogljikove hidrate, ki spodbujajo k boljšemu razpoloženju ter pomagajo pri absorpciji triptofana v možganih. Vitamin B6 pa pomaga pretvoriti triptofan v serotonin, hormon sreče.

Zaradi vsega tega se izboljšajo razpoloženje, spanje in delovna zmogljivost, zmanjšajo pa se nespečnost, jutranja utrujenost, depresija in tesnoba.

Leča

Zakaj je leča tako priročna stročnica? - Odprta kuhinja

Leča vsebuje sestavljene ogljikove hidrate, ki poskrbijo za postopno proizvodnjo energije ter spodbujajo k nastajanju hormona sreče, serotonina. Leča vsebuje tudi veliko folata, katerega pomanjkanje povezujemo z depresijo in tesnobo. Prav tako leča pomaga k povečanju ravni železa, kar spet spodbuja k več energije.

Špinača

Špinača vsebuje pomembne in potrebne B vitamine, katerih pomanjkanje povezujemo z depresijo, tesnobo in anksioznostjo. Nizke vrednosti b vitaminov preprečujejo tvorbo serotonina, srečnega hormona. Pav tako uživajte tudi v drugi zeleni listnati zelenjavi.

Voda

voda – Slihtergame

Premalo vode ogrozi delovanje celotnega delovanja telesa, premalo vode pa vpliva tudi na slabo duševno razpoloženje. Dehidracija resnično vpliva na sposobnost koncentracije in delovanja možganskih funkcij.

Polnozrnata žita

Se moramo res izogibati ogljikovim hidratom? - Delo

Polnozrnata žita, kot so ajda, kvinoja, proso in riž, vsebujejo kalcij, ki zmanjšuje stresne odzive telesa ter pripomore k zmanjšanju tesnobe in depresije. Kalcij pa vsebujejo tudi stročnice in zeleno-listnata zelenjava, ki telo še dodatno nahranijo s pomembnimi aminokislinami, ki prav tako pripomorejo k dvigu razpoloženja.

Temna čokolada

Samo majhen košček temne čokolade resnično izboljša razpoloženje, saj spodbudi, da možgani sproščajo endorfine in povečujejo ravni serotonina.

Rezultati študije so pokazali, da tisti, ki pojedo malo temne čokolade na dan, dejansko proizvajajo manj stresnih hormonov, zaradi česar se zmanjša anksioznost.

Kaj pa hrana, ki še dodatno okrepi depresijo, tesnobo, slabo razpoloženje in zniža energijo?

Kofein

Prva jutranja kava si zasluži našo posebno pozornost - Zanimivosti -  Govori.se

Kofein najprej takoj dvigne energijo, dolgoročno pa povzroči dhidracijo in še nižji nivo energije, zaradi česar vas pitje kave privede v neskončen krog potrebe po kavi oz. kofeinu. Jaz pijem žitno kavico in je super.

Sladkor

Saharoza, glukoza, fruktoza: Kateri vrsti sladkorja se velja najbolj  izogibati?

Sladkor vam takoj dvigne nivo energije, vendar posledično po obdobju, ko inzulin krvni sladkor v krvi zniža, padete še na nižjo raven energije, kot ste jo imeli pred zaužitjem nečesa sladkega. In ja, zato vam visoko sladkorna hrana povzroča nenehno željo po sladkorju. Ne kupujte v naprej pripravljene hrane, ki ima velik odstotek sladkorja in prečiščenih ogljikovih hidratov. Mi tudi sladkorja nimamo doma in ja, tudi rjavega ne.

Alkohol

Alkohol lahko na začetku proizvaja oz. spodbuja prijetno in sproščeno stanje uma, vsakodnevno uživanje alkohola oz. preveč popitega alkohola pa ubija možganske celice ter vodi v razdražljivost, zaskrbljenost in brezvoljnost.

In ja, prav ste uganili, alkohola nikoli nisem marala in pijem ga, nikoli.





Izdelki v članku


super-omega-3 Holistic Super Omega 3, 100 kapsul 100 mehkih kapsul  
(139 ocen)
18,90 € Dodaj v košaricoV košarico
b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(70 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...