Center Holistic / Članki / Stres – 6 vrst hrane, ki vam pomaga pri zmanjšanju stresa

Stres – 6 vrst hrane, ki vam pomaga pri zmanjšanju stresa

Stres – 6 vrst hrane, ki vam pomaga pri zmanjšanju stresa
Deli s prijatelji:

Stres je eden glavnih dejavnikov in povzročiteljev številnih bolezni, saj močno obremenjuje našo lastno obrambo imunskega sistema.

Na žalost je stres postal naš vsakdanji spremljevalec, zato je na nas, da vzamemo stvari v svoje roke in telesu s pravilno hrano pomagamo, da ga lažje prenese.

  1. Health.com
Stres je v današnjemu času naš redi spremljevalec

Katera hrana stres še dodatno spodbuja?

  • Visokokalorična hrana
  • Sladkorji
  • Sladkarije
  • Izdelki z nič maščob
  • Predelana žita
  • Kofein
  • Nikotin
  • Alkohol
  • Svinjina, drobovina, predelane mesnine, salame…
  • Hitro pripravljena hrana

Katera hrana pomaga, da stres čimmanj obremeni vaše telo?

2. Eatingwell

Oreščki, stročnice in stres

Oreščki in stročnice na stres in stresne situacije zelo dobro delujejo, saj vsebujejo obilico B vitaminov,  ki ohranjajo zdravo delovanje nevrotransmitorjev ter pomagajo pri obvladovanju stresa, kot pravi dr. Ellen Albertson, psihologinja v Vermontu.

Orehi in drugi oreščki

Ključnega pomena je tudi kalcij, ki ga vsebujejo, saj zmanjšuje oz. uravnava krvni tlak ter zmanjšuje vpliv stresa na srce.

Stres in paprika

Paprike imajo približno 2 krat toliko C vitamina kot pomaranče, visoki odmerki C vitamina pa optimizirajo delovanje nadledvične žleze ter ohranjajo nivo stresa v normalnih mejah. Če ste pod vsakodnevnim stresom, pa vam priporočam dodatek C vitamina v tekočini, ki se takoj absorbira in ne vpliva obremenjujoče na želodec.

3. Prevention

.

Stres in omega 3 maščobe

.

Omega 3 maščobe, še posebno EPA in DHA maščobni kislini, so obvezne za dobro delovanje nadledvične žleze in uravnan odziv na stres.

Rastlinska olja, koža in sonce – ne, hvala!

V študiji na možganih so dokazali, da dnevno prejemanje epa in dha maščobnih kislin, za kar 20% zmanjša anksioznost.

In še nekaj, hladnostiskana olja, kot so laneno, konopljino in orehovo, vsebujejo samo ALA maščobno kislino, ki se mora šele v telesu pretvoriti v EPA in DHA. Če želite hitrejši učinek in skoraj 100% absorpcijo, dodajte EPA in DHA maščobni kislini.

Špinača in stres

Špinača je bogata z magnezijem, s študijo pa so dokazali, da imajo ljudje z malo magnezija višji C reaktivni protein, ki nakazuje na vnetja. Prav tako višje stopnje CRP ja višajo vrednost obolenj za depresijo. Magnezij pomaga uravnati kortizol in ker se ob stresni situaciji magnezij iz telesa izčrpa, ga v primerih daljših stresorjev, dodajte.

4. Anxiety.org 

Prosena in ovsena kaša ter stres

Topla prosena ali ovsena kaša dobro vplivata na psihofizično počutje ter spodbujata nastajanje serotonina, srečnega hormona. Prečiščeni ogljikovi hidrati pa imajo ravno nasproten učinek. Kompleksni ogljikovi hidrati, ki raven sladkorja v krvi dvigujejo počasi, pa so zaželjeni, v prvi polovici dneva.

Kamilični čaj in stres

Študija na univerzi v Londonu je dokazala, da imajo tisti, ki pijejo čaj,  nižje ravni kortizola kot tisti, ki pijejo kavo, saj kofein stresni odziv telesa še dodatno spodbudi.

Pijte zeliščne čaje in ne pravih. Čaji, kot so kamilica, meta, ingver, komarček in janež, zelo pomirjujoče delujejo na celotno telo.





Izdelki v članku


vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(48 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
super-omega-3 Holistic Super Omega 3, 100 kapsul 100 mehkih kapsul  
(139 ocen)
18,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(70 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...