Center Holistic / Članki / Pomanjkanje joda povečuje tveganje za raka prsi

Pomanjkanje joda povečuje tveganje za raka prsi

Pomanjkanje joda povečuje tveganje za raka prsi
Deli s prijatelji:

Jod je nujno potreben mineral v našemu telesu in še zdaleč ni pomemben in potreben samo za zdravje ščitnice.

Koristi joda vključujejo zdravo delovanje metabolizma in presnove, ohranjanje ravni energije, pravilen razvoj ploda, ohranjanje zdravih las in kože, dobro delovanje imunskega sistema, tretiranje fibrocističnih prsi, lajšanje in preprečevanje raka, odstranjevanje strupov skozi jetra ter preventivo pred avtoimunimi obolenji.

Thyroid Disorders Can Raise Risk for Osteoporosis and Spinal Fracture

.

Kaj je jod

.

Jod je bistveni mineral, ki ga je leta 1811 odkril francoski kemik Barnard. Ko je poskušal iz morskih alg pridobiti kalijeve in natrijeve spojine, jim je dodal žveplovo kislino. To je povzročilo izbruh vijoličnega oblaka, nato pa se je na kovinskih predmetih v prostoru začela nabirati kondenzirana oblika joda.

Jod najbolj neposredno vpliva na delovanje ščitnice, ki je odgovorna za telesni in duševni razvoj. V zgodnjem 20. stoletju so jod začeli dodajati namizni soli, da bi se izognili golšavosti. Naj omenim, da anorganski jod, ki ga dodajajo soli, ni tisti, ki se lahko zlahka absorbira in resnično dobro deluje na ščitnico in ostale organe.

Jod je najtežji stabilni halogen element, ki ima veliko različnih oblik, od joda do jodida. Največji proizvajalci joda sta Japonska in Čile.

.

Kje se v naravi nahaja največ joda?

.

  • Morska zelenjava
  • Brusnice
  • Jagode
  • Krompir
  • Jajca
  • Sol
  • Suhe slive

.

9 Healthy Foods That Are Rich in Iodine

Vsa hrana mora biti ekološka.

Jod je bistveni element, ki skrbi za pravilno delovanje ščitnice. Približno 60% joda je shranjenega v ščitnici, kar pomaga pri proizvodnji ter sproščanju hormonov, ki uravnavajo metabolizem in presnovo.

Jod poskrbi, da se kalorije iz hrane uporabijo za proizvodnjo energije in se na telesu ne kopičijo v obliki maščob.

Prav tako jod pomaga pri uporabi in absorpciji mineralov, kot sta kalcij in silicij.

Jod poskrbi tudi za pravilen razvoj ploda.

.

Kako je jod povezan z rakom prsi?

.

Vse več raziskav potrjuje tezo, da je pomanjkanja joda povezano z večjim tveganjem za raka dojk.

Do tega zaključka so raziskovalci prišli zato, ker so dokazali neposreden vpliv joda na estrogen.

Mnogi raziskovalci menijo, da previsok estrogen vpliva na razvoj raka dojk, saj spodbuja hitro delitev celic v dojkah ter vpliva na druge hormone, ki prav tako spodbujajo hitre delitve celic. Istočasno pa tudi podpira in spodbuja rast estrogensko odvisnih tumorjev.

Raziskovalci so dokazali, da jod pomaga, prepreči ali celo zmanjšuje hitro deljenje rakavih prsnih celic.

Do tega pride zato, ker jod zmanjšuje rast celic, katerih rast je odvisna ravno od estrogena.

Študija opravljena na Japonskem je ugotovila, da ženske, ki pojedo veliko morskih alg, manjkrat obolijo za rakom prsi, saj jod preprečuje nastanek tumorjev.

.

11 drugih neverjetnih koristi joda

.

Zdrav metabolizem

.

Oba hormona, ki ju proizvaja žleza ščitnica, tiroksin in trijodotironin, vplivata na bazalni metabolizem, ki je odgovoren za prebavo in presnovo hrane ter absorpcijo hranil ter vplivata na kognitivne funkcije in razvoj.

Vitamin supplements: Food pairs you should eat to get the most nutrients

.

Vzdrževanje ravni energije

.

Jod zelo vpliva na razgradnjo maščob ter zapletenih ogljikovih hidratov in s tem pomaga pri hitremu dvigu energije. Metabolizem pomaga ohranjati dovolj energije tako, da učinkovito absorbira hranila iz zaužite hrane, s čimer jih telo lahko porabi za energijo.

Istočasno tudi spodbuja odstranjevanje nakopičenih maščob, ki pogosto povzročijo, da je telo obnemoglo in brez energije.

.

Nega las in kože

.

Pomanjkanje joda povezujemo s prekomernim izpadanjem las, saj jod krepi lasne folikle ter spodbuja hitrejšo rast las. Pomaga pa tudi pri regeneraciji in obnovi kože.

Zato se zelo priporoča poleti oz. ob kakšnih urezninah, po operacijah in pri opeklinah.

How to Prevent Hair Loss Due to Thyroid

.

Pravilen razvoj ploda

.

Dokazali so, da so mrtvorojenost novorojenčka ali ploda, prezgodnji splav in nepravilen razvoj ploda, veliko pogostejši pri ženskah, ki jim primanjkuje joda. Prav tako je več otrok, ki so se rodili mamam s pomanjkanjem joda, težave z vidom, sluhom in z drugimi deformacijami. Prav tako pomanjkanje joda vpliva na pojav neplodnosti.

6 symptoms that need immediate attention when you are pregnant - Times of  India

.

Dober imunski sistem

.

Jod telesu pomaga ohranjati npr. C vitamin ter spodbuja delovanje antioksidantov, s čimer krepi delovanje imunskega sistema.

.

Preprečuje hipotiroizem

.

Pomanjkanje joda vodi v slabo in oslabljeno delovanje ščitnice, kar vodi do počasnega metabolizma, kar upočasni številne druge regenerativne in absorpcijske procese v telesu. To vodi do povečanja telesne teže, utrujenosti, suhe kože, zabuhlosti, napihnjenosti in tesnobe.

.

Preprečuje fibroidna tkiva

.

Pomanjkanje joda so dokazali pri ženskah, ki imajo npr. fibroidna tkiva po telesu, npr. v prsih.

.

Zdravje jajčnikov

.

Dokazali so, da pri ženskah, ki zbolijo za rakom jajčnikov, po večini prihaja do pomanjkanja joda.

.

Preprečevanje raka

.

Jod zelo bistveno vpliva na preprečevanje številnih oblik raka, prav tako so dokazali počasnejšo delitev sicer hitro delitvenih rakavih celic, pri tistih, ki so jim določeno obliko joda vbrizgavali v obolelo tkivo.

Prav tako ima jod protirakave lastnosti, vključno z rakom dojk.

.

Okrepi apoptozo oz. smrt rakavih celic

.

Apoptoza je programirana celična smrt, naraven celični proces pri delitvi celic, ki je del regenerativnega procesa telesa. S tem procesom lahko telo samo povzroči tudi smrt rakavih, poškodovanih ali obolelih celic.

.

Odstranjevanje toksinov

.

Jod pomaga pri čiščenju nečistoč in škodljivih kemikalij iz telesa, kot so svinec, živo srebro in drugi škodljivi biološki toksini, ima številne protibakterijske lastnosti ter uspešno odstranjuje npr. helicobacter pylori , ki povzroča raka želodca.

.

Ohranja zdravje ščitnice

.

Glede na dejstvo, da je pomanjkanje joda vzrok za golšavost, lahko z dodajanjem joda bistveno vplivamo in preprečujemo težave z zdravjem ščitnice.

TUKAJ naroči jodove kapljice.





Loading...