Center Holistic / Članki / Jod – 11 bistvenih koristi joda na naše telo

Jod – 11 bistvenih koristi joda na naše telo

Jod – 11 bistvenih koristi joda na naše telo
Deli s prijatelji:

Jod je nujno potreben mineral v našemu telesu in še zdaleč ni pomemben in potreben samo za zdravje ščitnice..

jod4

Koristi joda vključujejo zdravo delovanje metabolizma in presnove, ohranjanje ravni energije, pravilen razvoj ploda, ohranjanje zdravih las in kože, dobro delovanje imunskega sistema, tretiranje fibrocističnih prsi, lajšanje in preprečevanje raka, odstranjevanje strupov skozi jetra ter preventivo pred avtoimunimi obolenji..

Kaj je jod.

Jod je bistven mineral, ki ga je leta 1811 odkril francoski kemik Barnard je leta 1811. Ko je poskušal pridobiti kalijeve in natrijeve spojine iz morskih alg in ko jim je dodal žveplovo kislino, je to povzročilo, da je v laboratoriju izbruhnil vijolični oblak, nato pa se je začela na kovinskih predmetih v prostoru nabirati kondenzirana oblika joda.

jod

Jod najbolj neposredno vpliva na delovanje ščitnice, je odgovorna za telesni in duševni razvoj. V zgodnjem 20. stoletju so jod začeli dodajati namizni soli, da bi se izognili golšavosti. Tukaj naj omenim, da anorganski jod, ki ga dodajajo soli, ni tisti, ki se lahko zlahka absorbira in resnično dobro deluje na ščitnico in ostale organe..

Kaj je jod?.

Jod je najtežji stabilni halogen element, ki ima veliko različnih oblik, od joda do jodida. Največji proizvajalci joda sta Japonska in Čile..

Kje se v naravi nahaja največ joda?.

  • Morska zelenjava
  • Brusnice
  • Jagode
  • Krompir
  • Jajca
  • Sol
  • Suhe slive
  • Ananas
  • Banane.

Vsa hrana mora biti ekološka..

11 neverjetnih koristi joda.

Zdrav metabolizem.

jod5

Oba hormona, ki ju proizvaja žleza ščitnica, tiroksin in trijodotironin, vplivata na bazalni metabolizem, ki je odgovoren za prebavo in presnovo hrane ter absorpcijo hranil ter vplivata na kognitivne funkcije in razvoj..

Vzdrževanje ravni energije.

Jod zelo vpliva na razgradnjo maščob ter zapletenih ogljikovih hidratov in s tem pomaga pri hitremu dvigu energije. Metabolizem pomaga ohranjati dovolj energije tako, da učinkovito absorbira hranila iz zaužite hrane, s čimer jih telo lahko porabi za energijo.Istočasno tudi spodbuja odstranjevanje nakopičenih maščob, ki pogosto povzročijo, da je telo obnemoglo in brez energije..

Nega las in kože.

jod9

Pomanjkanje joda povezujemo s prekomernim izpadanjem las, saj jod krepi lasne folikle ter spodbuja hitrejšo rast las. Pomaga pa tudi pri regeneraciji in obnovi kože.

Zato se zelo priporoča poleti oz. ob kakšnih urezninah, po operacijah in pri opeklinah..

Pravilen razvoj ploda.

Dokazali so, da so mrtvorojenost novorojenčka ali ploda, prezgodnji splav in nepravilen razvoj ploda, veliko pogostejši pri ženskah, ki jim primanjkuje joda. Prav tako je več otrok, ki so se rodili mamam s pomanjkanjem joda, težave z vidom, sluhom in z drugimi deformacijami. Prav tako pomanjkanje joda vpliva na pojav neplodnosti.

jod10

.

Dober imunski sistem.

Jod telesu pomaga ohranjati npr. C vitamin ter spodbuja delovanje antioksidantov, s čimer krepi delovanje imunskega sistema..

Preprečuje hipotiroizem.

jod7

Pomanjkanje joda vodi v slabo in oslabljeno delovanje ščitnice, kar vodi do počasnega metabolizma, kar upočasni številne druge regenerativne in absorpcijske procese v telesu. To vodi do povečanja telesne teže, utrujenosti, suhe kože, zabuhlosti, napihnjenosti in tesnobe..

Preprečuje fibroidna tkiva.

Pomanjkanje joda so dokazali pri ženskah, ki imajo npr. fibroidna tkiva po telesu, npr. v prsih..

Zdravje jajčnikov.

Dokazali so, da pri ženskah, ki zbolijo za rakom jajčnikov, po večini prihaja do pomanjkanja joda..

Preprečevanje raka.

jod5

Jod zelo bistveno vpliva na preprečevanje številnih oblik raka, prav tako so dokazali počasnejšo delitev sicer hitro delitvenih rakavih celic, pri tistih, ki so jim določeno obliko joda vbrizgavali v obolelo tkivo.

Prav tako ima jod protikancerogene lastnosti, vključno z rakom dojk..

Okrepi apoptozo oz. celično smrt.

Apoptoza je programirana celična smrt, naraven celični proces pri delitvi celic, ki je del regenerativnega procesa telesa. S tem procesom lahko telo samo povzroči tudi smrt rakavih, poškodovanih ali obolelih celic..

Odstrani toksine in druge strupe.

jod9

Jod pomaga pri čiščenju nečistoč in škodljivih kemikalij iz telesa, kot so svinec, živo srebro in drugi škodljivi biološki toksini, ima številne protibakterijske lastnosti ter uspešno odstranjuje npr. helicobacter pylori , ki povzroča raka želodca..

Ohranja zdravje ščitnice.

Glede na dejstvo, da je pomanjkanje joda vzrok za golšavost, lahko z dodajanjem joda bistveno vplivamo in preprečujemo težave z zdravjem ščitnice.

Jod resnično vpliva na najosnovnejše funkcije telesa in njegovo pomanjkanje lahko vpliva na razvoj številnih bolezni, zato uživajte hrano, ki ga vsebuje.

Če že imate znake pomanjkanja joda, pa si priskrbite dodatek joda v obliki jodovih kapljic. TUKAJ.

Katera hrana še dodatno izčrpava zaloge joda iz telesa?.

  • predelana hrana
  • zapakirana hrana
  • hrana, ki vsebuje umetne dodatke
  • mlečni izdelki
  • sladkarije
  • suhe in predelane mesnine
  • ocvrta hrana
  • nikotin
  • alkohol
  • kofein
  • pekovski izdelki




Loading...