Center Holistic / Članki / Moringa – rastlina z največ hranilnimi lastnostmi

Moringa – rastlina z največ hranilnimi lastnostmi

Moringa  – rastlina z največ hranilnimi lastnostmi
Deli s prijatelji:

Ste vedeli, da je bila leta moringa leta 2008, rastlina leta, saj zaradi svojih zdravju koristnih lastnosti prekaša številne druge?

.

Kaj je moringa?

Moringa Leaf Powder - 1 lb bag (Raw, Organic)

Moringa je rastlina, ki je bila odkrita že pred tisočimi let, šele v zadnjih letih pa njen sloves strmo raste, saj jo je naravno zdravilstvo proglasilo kot rastlino, ki zajame celoten spekter bolezni, pri katerih moringa pomaga.

.

Leta 2018 je bila proglašena za rastlino leta in opisujejo jo kot edino rastlino, ki lahko pomaga tako širokemu spektru bolezni.

.

Katere so prednosti moringe?

.

Več kot 1.300 študij, člankov in poročil, je osredotočenih na koristi jemanja moringe. Raziskave kažejo, da se lahko skoraj vsak del rastline moringe na nek način uporabi, pa naj bo to antioksidacijski zeliščni čaj ali kot olje za kožo.

( 1. )

m

Po vsem svetu se moringa uporablja pri različnih boleznih, najpogostejše so:

  • rak
  • vnetja
  • diabetes
  • anemija
  • artritis in druge bolečine v sklepih, revmatizem
  • alergije in astma
  • zaprtje, bolečine v trebuhu in driska
  • epilepsija
  • želodčne in črevesne razjede ali krči
  • kronični glavoboli
  • težave s srcem, vključno z visokim krvnim tlakom
  • ledvični kamni
  • zadrževanje tekočine, otekanje
  • motnje ščitnice
  • slab libido
  • bakterijske, glivične, virusne in parazitske okužbe

.

Kaj vsebuje moringa?

.

m1

Moringa je odličen vir beljakovin, vitamina A, kalija, kalcija in vitamina C.

( 2. )

Že samo en gram moringe vsebuje:

.

  • dvakratno količino beljakovin kot jogurt
  • štirikratno količino vitamina A kot korenje
  • trikratno količino kalija kot banane
  • štirikratno količino kalcija kot kravje mleko
  • sedemkratno količino vitamina C kot pomaranče

.

6 dokazanih oristi uživanja moringe

.

V različnih jezikih ima moringa več kot 100 različnih imen. Moringa je tropska rastlina, raste v delih Indije in v Afriki in vsebuje več kot 90 zaščitenih spojin, vključno z izotiocianati, flavonoidi in fenolnimi kislinami.

6 Science-Based Health Benefits of Moringa oleifera

Moringa s svojimi lastnostmi zmaguje v boju proti različnim vnetjim v telesu ter se uspešno bojuje proti vsem procesom staranja in je zato tudi dobila vzdevek čudežna rastlina.

( 3. )

..

Katere so najbolj dokazane kosristne lastnosti moringe?

.

Antioksidativno in protivnetno delovanje

Po poročilu, objavljenem v Asia Pacific Journal of Prevention of Cancer, moringa vsebuje mešanico esencialnih aminokislin (gradnikov beljakovin), karotenoidnih fitonutrientov (iste vrste najdemo v rastlinah, kot sta korenje in paradižnik), antioksidantov, kot je kvercetin  in naravnih antibakterijskih spojin, ki delujejo na enak način, kot številna protivnetna zdravila.

m2

Listi Moringa vsebujejo visok delež anti age spojin, ki zmanjšujejo učinke oksidativnega stresa in vnetij, vključno s polifenoli, vitaminom C, beta-karotenom, kvercetinom in klorogensko kislino. Vse te spojine povezujemo z zmanjšanjem tveganja pojavov kroničnih bolezni ter raka, diabetesa, hipertenzije in starostnih poškodb vida.

( 4. )

Uravnava hormone in upočasni procese staranja

Študija iz leta 2014, objavljena v Journal of Food Science and Technology, je preizkusila učinke moringe na vnetjih in oksidativnemu stresu pri ženskah v obdobju menopavze. Ker so v raziskavi vedeli, da so v času postmenopavze pri ženskah prizadete ravni antioksidativnih encimov, do česar pride zaradi pomanjkanja oz. upada spolnih hormonov, vključno z estrogenom in progesteronom, so raziskovalci dokazali, da lahko ti naravni zeliščni antioksidanti na naraven način pomagajo uravnati hormone.

Uravna nivo sladkorja v krvi in delovanje slinavke

S študijo so dokazali boljše izločanje inzulina in stanje glukoze.

Zviša stanje hemoglobina v krvi

m4

V več študijah so pokazali zvišanje ravni železa in hemoglobina.

( 5. )

.

Uravna hormonska neravnovesja

V isti študiji so dokazali, da imajo sploh posušeni listi terapevtski potencial kot pomoč pri preprečevanju starostnih sprememb, hormonskih neravnovesij in spodbujajo libido.

Moringa se med drugim uporablja kot naravni afrodiziak, v času nosečnosti in dojenja pa spodbuja dobro delovanje imunskega sistema, ob dojenju pa spodbuja tvorbo mleka.

.

Spodbuja zdravje prebavnega trakta

Moringa se uporablja pri preprečevanju razjed v želodcu, pri boleznih jeter, pri poškodbah ledvic, pri vseh prebavnih težavah ter pri težavah s kandido in drugimi glivičnimi ali virusnimi okužbami.

.

Spodbuja zdravje jeter

Moringa izboljšuje delovanje jeter ter pomaga telesu, da iz sebe lažje odstrani škodljive snovi, kot so toksini in težke kovine ter pomaga pri boju proti ledvičnim kamnom, okužbam sečil, zaprtju, zastajanju tekočin, pri edemu in driski.

.

Pomaga in uravnoteži vrednosti sladkorja v krvi in ščiti pred diabetesom

Moringa vsebuje številne kisline, ki pomagajo in za katere je dokazano, da pomagajo nadzirati nivoje sladkorja in omogočijo normalno sproščanje glukoze.

Poleg kislin pa vsebuje tudi spojine,  izotiocianate, ki zaščitno delujejo pred diabetesom.

Študija je pokazala, da ima moringa pozitiven učinek na nadzor glukoze v krvi in ​​ravni inzulina pri bolnikih s sladkorno boleznijo.

Ob jemanju moringe so se znižale ravni imunoglobulina (IgA, IgG), krvnega sladkorja in ​​glikoziliranega hemoglobina (HbA1c) – treh vidnih markerjev pri diabetikih.

..

Moringa ščiti in neguje kožo

Moringa vsebuje naravne antibakterijske, protiglivične in protivirusne spojine, ki ščitijo kožo pred različnimi kožnimi okužbami.

Ob uporabi moringe so dokazali zmanjšanje težav z atletskim stopalom, neprijetnih vonjav, različnih glivičnih vnetij, prhljaju, pri vnetju dlesni, opeklinah, virusnih bradavicah, ranah in opeklinah.

Moringa neposredno na koži uničuje bakterije, kožo pa istočasno hidrira in hrani, zato je sestavina različnih krem.

Uravna tesnobo in dviguje razpoloženje

Moringa vsebuje veliko beljakovin in je bogat vir triptofana, ki spodbuja nastajanje srečnega hormona serotonina. Moringa pa vsebuje tudi antioksidantne spojine, ki pomagajo in spodbujajo zdravje ščitnice, ki je potrebna za proizvodnjo energije ter dobro razpoloženje, spodbuja občutek ugodja  ter preprečuje depresijo, tesnobo in utrujenost.

Apart from its many other benefits, India's Moringa plant can be used to  treat chronic diseases

.

Prehranska dejstva moringe

Moringa je edinstvena rastlina, saj uporabimo vse njene dele, tako liste, semena, cvetove, steblo in korenine. Najbolj pogosto in v tradicionalni medicini uporabljamo sušene in zdrobljene liste.

Listi moringe vsebujejo številne antioksidante, beljakovine, kalcij, kalij, beta karoten, vitamina C in E.

V državah tretjega sveta, dajejo otrokom liste moringe, saj jih tako zaščitijo pred smrtno nevarnim pomanjkanjem vitamina A, kar povezujemo z okvarjenim delovanjem imunskega sistema.

MORINGA 1

Rastlina moringa vsebuje zelo redko in edinstveno kombinacijo fitonutrientov, ki preprečujejo številne bolezni, zelo delujejo proti vsem vnetjem v telesu, študije pa so pokazale močne medicinske vrednosti, da te spojine ščitijo delovanje srca, spodbujajo naravno cirkulacijo krvi in imajo protitumorne, antiepileptične, protivirusne, antispazmodične, antihipertenzivne in antidiabetične učinke.

Posušeni listi v prahu delujejo kot močni izvlečki učinkovin in v bazičnemu prahu predstavlja nezamenljiv vir vitaminov, mineralov, encimov ter beljakovin, ki pomembno ščitijo in vplivajo na dobro delovanje srca ter ga istočasno bazirajo.

Obstaja več vrst moringe in moringo oleifero, ki se nahaja v bazičnemu prahu, že tisočletja uporabljajo za preprečevanje podhranjenosti in prehranskih pomankljivosti pri vseh starostnih skupinah.

Že več kot 4000 let se sušeni listi moringe uporabljajo v tradicionalni medicini.

Zelo zanimiv podatek je, da so moringina drevesa sposobna rasti v zelo osiromašenih in suhih tleh, kjer mnoge druge vrste rastlin ali dreves ne morejo preživeti. Prav zato nekateri podhranjeni prebivalci oz. narodi, ki živijo v državah tretjega sveta, kot sta Somalija ali Indija, v časih najhujše lakote uživajo moringo.

m1

Po nekaterih študijah naj bi bil optimalni odmerek 29 miligramov na kilogram telesne mase, jaz pa priporočam jemanje ene čajne žličke vmešane v malo mlačne oz. tople vode, ne priporočam jemanja na prazen želodec.

Leta 2008 je bila moringa oleifera rastlina leta, saj zagotavlja zares pester spekter zdarvju koristnih lastnosti. Telesu zagotavlja antioksidativne lastnosti, ga varuje pred vnetji, virusi, bakterijami, glivami in paraziti, ga nahrani s potrebnimi encimi, beljakovinami, vitamini in minerali, izboljšuje prebavne težave, ščiti pred diabetesom, povišanim holesterolom in pritiskom, pomaga pri lepi in zdravi koži, ščiti zdravje možganov, ohranja dobro razpoloženje ter varuje pred rakom.





Izdelki v članku


b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(47 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(67 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
tekoce-zelezo Holistic Tekoče železo, 250ml 250ml. Za 50 dnevnih 
(36 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...