Center Holistic / Članki / Kako shujšati – kateri hormoni vam lahko pomagajo?

Kako shujšati – kateri hormoni vam lahko pomagajo?

Kako shujšati – kateri hormoni vam lahko pomagajo?
Deli s prijatelji:

Kako shujšati je pogosto vprašanje in hormoni so tisti, ki vam lahko pri tem pomagajo ali pa vaše prizadevanje še dodatno onemogočijo.
Napisala klinična nutricionistka Tina Henwood.

.

Kako shujšati in kakšen je vpliv hormonov na uspeh hujšanja?

.

h4

Pri hujšanju pogosto naletimo na ovire, ki presegajo le pravilno prehrano in gibanje. Prehranska neravnovesja, kronična vnetja, propustno črevesje, spremembe v črevesnem mikrobiomu  ter hormonska neravnovesja pomembno vplivajo na to, kako hitro lahko izgubimo telesno težo.

Pogosto se srečujemo z ljudmi, ki kljub štetju kalorij ter ‘zdravi prehrani’ ne morejo shujšati. Takrat je smiselno razmišljati o enem od zgoraj navedenih vzrokov, ki ne le spremenijo potek hujšanja, ampak tudi spremenijo prehranske zahteve.

Danes bomo govorili o tem kako shujšati, o hormonskih neravnovesjih, ki so pogosto spregledana a vendar lahko močno otežijo hujšanje. Osredotočili se bomo na inzulin, ščitnične hormone, kortizol ter estrogen.

.

Kako shujšati in kako deluje inzulin na sam proces hujšanja?

.

Glavni hormon, ki povzroča povečanje telesne teže je inzulin. Pri vprašanju kako shujšati je zato pomembno, da uravnovesimo inzulin in tako telo iz načina pri katerem shranjuje maščobo v celice, premaknemo v način pri katerem kuri maščobo.

Hormoni in hujšanje / Blog | Malinca.si

Inzulin nastaja v trebušni slinavki ter se v kri izloči, ko pojemo hrano, ki vsebuje ogljikove hidrate. Po takem obroku krvni sladkor (glukoza) naraste in vloga inzulina je, da spodbudi telesne celice, da to glukozo uporabijo za energijo, odvečno pa shranijo v maščobne celice ali jo pretvorijo v glikogen.

Za uravnovešeno izločanje inzulina moramo skrbeti za redne obroke ter v prehrano vključiti ogljikove hidrate z nizkim glicemičnim indeksom. Ti se v telesu razgrajajo počasi, povzročajo počasno sprostitev glukoze v kri ter nadzorovano izločanje inzulina.

Po drugi strani pa ogljikovi hidrati z visokim glicemičnim indeksom (preprosti sladkorji, izdelki iz bele moke, predelani izdelki) povzročijo hiter porast krvnega sladkorja in s tem nenadzorovano izločanje inzulina, ki povzroča, da telo odvečno glukozo shrani v maščobne celice namesto da bi jo izločilo skozi urin.

.

Kako shujšati s ščitničnimi hormoni?

.

Ščitnica igra pomembno vlogo pri vzdrževanju zdrave telesne teže skozi svojo funkcijo nadzora metabolizma.

Morda je to razlog, da vam kljub dieti ne uspe shujšati - Vizita.si

Hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice) je glavni razlog za upočasnjen metabolizem in s tem s povečanje telesne teže medtem ko hipertiroza (povečano delovanje ščitnice) pogosto vodi v izgubo telesne teže.

Neravnovesje pri delovanju ščitnice je pogosto posledica naše prehrane, pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov (ščitnica potrebuje optimalno količino joda, selena, cinka ter zdravih maščob), stresa ter prehranskih intoleranc (najpogostejše na gluten).

.

Kako  lahko spodbudite funkcijo ščitnice in kako shujšati z njeno pomočjo?

.

Funkcijo ščitnice lahko pomembno izboljšamo s prehranskimi spremembami, prehranskimi dodatki in pravilno hormonsko terapijo. Poleg skrbi za ustrezno raven vitaminov in mineralov (predvsem vitamina D, joda in selena), ki vplivajo na zdravje ščitnice, je pomembno tudi to, da omejimo količino goitrogenov v prehrani. Za več informacij o naravnem zdravljenju ščitnice se lahko obrnete na naš center.

Hormones Imbalance in Women: A Guide to Tests, Symptoms and Treatment -  HORMONES + WEIGHT LOSS

.

Kako shujšati in kako pomembne so vrednosti ščitničnih hormonov?

.

Če sumite na nepravilno delovanje ščitnice je pomembno tudi, da testirate vaše ščitnične hormone (TSH, T3 in T4). Poleg teh testirajte tudi ščitnična protitelesa (thyroid peroksidase TPO, ter anti thyroglobulin).

h1

Včasih je potreben tudi test, ki se imenuje povratni T3 (reverse T3), ki nam pove, če dejavniki kot težke kovine, pesticidi, pomankanje vitaminov in mineralov vplivajo na delovanje ščitnice. Povratni T3 pod vplivom toksinov ter vnetij namreč zavira delovanje ščitnice in povečan povratni T3 kaže, da ščitnica ne deluje optimalno, kljub temu, da TSH, T3 in T4 ne kažejo odstopanj.

..

Kako shujšati s pomočjo stresnega hormona kortizola?

.

Stres je pomemben dejavnik, ki zavira izgubo telesne teže, saj aktivira metabolične dejavnike, ki spodbujajo inzulinsko rezistenco ter s tem povečanje telesne teže. Stres povzroči zvišanje ravni kortizola, zaustavi prebavo ter upočasni metabolizem, saj se organizem v času stresa ostredotoča na organe, ki nam omogočajo preživetje.

s

Dolgoročni stres in visoka raven kortizola tako povzročata zvišanje krvnega sladkorja, povečano maščobo okoli trebuha, povečan pritisk, holesterol ter izgubo mišične mase.

Ne glede na to, da se v današnjem času stresu ne moremo popolnoma izogniti, pa lahko s pravilno prehrano, meditacijo ter pravilno fizično aktivnostjo ravni stresa močno zmanjšamo in tako spodbudimo izgubo telesne teže.

.

Kako shujšati z estrogenom?

.

Neravnovesja estrogena prav tako vodijo v težave pri hujšanju.

Tako pri moških kot pri ženskah odvečen estrogen povzroča povečanje telesne teže. Prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, predelanih ogljikovih hidratov in alkohola je glavni krivec povečanega estrogena.

Hormonska dieta: Je za vašo prekomerno težo krivo hormonsko neravnovesje? -  Aktivni.si

Ta je pogosto povečan tudi kot posledica neravnovesja črevesnih bakterij, premalo vlaknin v prehrani ter dolgotrajnega jemanja antibiotikov. Vsi ti oslabijo črevesje, ki zaradi njih ne more opravljati svoje funkcije. Na previsoke vrednosti estrogena pa vplivajo tudi toksini iz okolja, ki imajo v telesu proestrogenski učinek.

Simptomi povečanega estrogena pri ženskah zajemajo boleče prsi, zadrževanje vode, predmenstrualni sindrom, fibroide ter močne menstruacije. Pri moških pa povečan estrogen vodi v izgubo telesnih dlak, maščobo okoli trebuha in povečanje prsi.

.

Kaj pa prehrana pri vprašanju kako shujšati?

.

Zgoraj omenjeni hormoni so najpogostejši razlog za neuspešno hujšanje ob primernih kalorijskih vrednostih ter telesni aktivnosti. Neravnovesja teh hormonov zahtevajo drugačen prehranski načrt, ki se ne osredotoča le na štetje kalorij ampak predvsem na zagotavljanje ustreznih hranil, ki prispevajo k uravnovešenju hormonov.

Prehrana pri hormonskih neravnovesjih temelji na nizki količini sladkorjev ter povečanju zdravih maščob, vlaknin in rastlinskih lignantov. Podpirati mora funkcijo prebavnega sistema ter skrbeti za redno izločanje. Pri hormonskih neravnovesjih je pomembna tudi izločitev alkohola, ki škoduje funkciji jeter in ledvic, zavira razstrupljanje ter povzroča povišane ravni trigliceridov ter zamaščena jetra.

Poleg prehrane je za uravnovešanje hormonov priporočljiva tudi redna telesna vadba, ki znižuje estrogen, povišuje testosteron in tako pomaga pri izgubi maščobe in pridobivanju mišic.

Za testiranje hormonov ter s tem povezano hujšanje se lahko naročite v našem centru, kjer vam glede na vašo hormonsko sliko predpišemo ustrezen jedilnik.

Hormonsko neravnovesje: Spremenite svoj življenjski slog • Med.Over.Net

 





Loading...