Center Holistic / Članki / Recepti – več kot 30 najbolj aktualnih vprašanj o zdravih receptih in pripravi hrane

Recepti – več kot 30 najbolj aktualnih vprašanj o zdravih receptih in pripravi hrane

Recepti – več kot 30 najbolj aktualnih vprašanj o zdravih receptih in pripravi hrane
Deli s prijatelji:

Ali veste, da so recepti in vse kar je povezano s kuhanjem in pripravo hrane, resnično zelo brane in iskane teme?
Ravno zato sem zbrala najpogostejša vprašanja, ki jih dobim glede zdravih receptov, pa tudi novinarki sem odgovarjala na vprašanja o receptih, kuhanju in mojem pogledu na pripravljanje in izbiro prehrane.

.

Ali obstaja kuharica, po katerih načelih kuhate?

.

1

Ne, ne obstaja kuharica, po kateri bi kuhala. Uživam v pripravi jedi in zmišljevanju receptov, v kombiniranju različnih živil, v raziskovanju okusov, v kupovanju različnih živil in v eksperimentiranju z njimi.

Seveda rada spremljam svetovni splet, kjer dobim navdih in ideje, za pripravo različnih jedi, ne slidim pa pisanim receptom. No, pri peki torte npr. upoštevam neke splošne zakonitosti v količinah sestavin, pa vseeno vedno kaj spremenim, preoblikujem in naredim po svoje.

.

Ali so vsi vaši recepti zdravi?

.

To je zelo dvomljivo vprašanje, moj odgovor pa še bolj.

Trudim se oz. kupujem večinoma ekološke produkte, hodim na kmetijo po zelenjavo, sadje in druge stvari, ki jih imajo, v določenih trgovinah kupujem njihove natur izdelke, v receptih ne uporabljam kravjih izdelkov in mesa, prav tako ne glutena oz. skoraj nikoli, ne uporabljam hidrogeniziranih maščob, za peko uporabljam kokosovo maščobo, namesto sladkorja eritritol, namesto kravje želatine glukomanan v prahu, nammesto belih mok polnozrnate moke iz proso, ajde, kvinoje, čičerike, leče, graha, leče, sezama, mandljev, kokosa…

2

Res veliko je alternativ sicer »nezdravi« hrani oz. hrani, ki nas še dodatno obremeni in v nas povzroča kisle presnovnike in številne odpadne snovi.

In na tak način ja, lahko rečem, da so moji recepti zdravi, res pa je tudi, da ni nikoli vsa hrana za vse enako priporočljiva oz. zdrava.

Za npr. žensko v menopavzi , s težavami s ščitnico, ni primerna večerja zelje z proseno kašo, za npr. nekoga, ki ima putiko niso primerni polpeti iz čičerike, za nekoga, ki si želi shujšati, ni primerna sladica presni piškotek z datlji, za nekoga, ki ima kronično vnetno črevesno bolezen ni primeren polnozrnat divji riž z grahom…Kljub temu, da je vse to nekako zdrava hrana in so to zdravi recepti, niso zdravi za vsakogar.

.

Ali so vsi vegetarijanski recepti zdravi?

.

3

Seveda ne in ravno to veliko ljudi napačno razume. Ko preberejo vegansko ali vegetarijansko, potem to takoj enačijo z zdravjem. Ampak tudi bel kruh z marmelado spada pod vegansko in vegetarijansko hrano, pa ne moremo napisati, da je to zdrav obrok oz. zdrav recept.

.

Ali je zdrava prehrana dovolj podprta z recepti?

.

Ja, se mi zdi, da zdravi recepti rastejo kot gobe po dežju in zdi se mi, da prav vsak lahko najde nekaj zase, če le ve, kaj išče in kaj je zanj primerno.Ravno to paje najpogostejša težava, saj ljudje preprosto ne vedo, kaj od sicer zdrave prehrane je primerno za njih, sploh pa ne, v katerem delu dneva je določena hrana primerna.

( 1. )

.

Kateri veganski recepti so vam najljubši?

.

Healthy Roasted Vegetables Recipe

Ojej, ne obstaja moj najbolj priljubljen recept, res ne. Nikoli pa ne morem mimo bučne juhe in na sploh vseh jedi iz hokaido buče.

.

Ali so dobri recepti vedno tudi zdravi recepti?

.

Seveda ne, je pa res, da so zdravi recepti brez težav tudi zelo dobri recepti.

.

Ali so domači recepti bolj zdravi od množično napisanih receptov?

.

Načeloma je vse, kar si sami pripravimo, bolj zdravo od v naprej pripravljenih jedi, saj točno vemo, katere sestavine uporabimo za pripravo določene jedi.

5

Prav tako je v kupljenih, predelanih in v naprej pripravljenih receptih mnogo skritih in neskritih sestavin, ki na naše zdravje nimajo nobenih koristnih učinkov.

Res pa je, da tudi, če pripravljamo domače recepte s svojimi sestavinami, še vedno lahko uporabimo belo moko, bel sladkor, razne predpripravljene mešanice, ki spet niso zdrave.

Zato tudi pri kuhanju po domačih receptih vedno glejte, katere sestavine boste uporabili in če le lahko, določene stvari zamenjajte z bolj zdravimi. Belo moko s polnozrnato ali ajdovo, sladkor z eritritolom, drobtine z lanenim semenom, kravje mleko z mandljevim, vegeto s svojimi začimbami…

( 2. )

.

Kaj pa peciva in zdravi recepti?

.

6

Zelo zelo rada pečem peciva in brez težav se jih da narediti na bolj zdrav način. Prav tako obstaja res veliko zdravih receptov za peciva in z malo vaje, spretnosti in dobre volje, jih boste res hitro osvojili. Sama si zelo rada sproti izmišljujem in probavam svoje zdrave recepte za kolače, narastke, piškote in torte.

.

Kateri recepti za torte so lahko označeni zdravi recepti?

.

Hm, načeloma bi rekla, da če recept za torto vsebuje moko iz oreščkov ali pa vsaj polnozrnato moko, če namesto kvasa uporabite vinski kamen, namesto sladkorja eritritol, namesto kravje želatine glukomanan v prahu, namesto kupljenih namazov odmrznjeno jagodičevje, namesto kravje smetane kokosovo…je to že zdrav recept za torto. Je enostaven in tortica zelo dobra.

.

Ali so recepti za kuhanje resnično zelo popularni pri ljudeh, ki vas obiščejo?

.

7

Ja, ljudje pri nas si vedno želijo, da jim spišem jedilnike in priložim kakšne zdrave recepte, ker jim manjka idej, kaj kuhati ter kje določena živila lahko nakupijo. Prav tako nimajo idej o kombinaciji živil, določenih živil ne poznajo oz. jih ne znajo umestiti v pripravo določenega obroka.

.

Kateri recept za kruh vam je najljubši?

.

Kruha že res zelo, zelo dolgo ne jem, spečem pa ga za svoje doma. Uporabim proseno ali ajdovo moko, vinski kamen, bučna semena…

Potrebujete:

  • 200 g čez noč namočene in odcejene prosene kaše
  • 130 g ajdovih kosmičev
  • 25 g namočenih lanenih semen
  • 200 ml vode
  • 2 žlički vinskega kamna
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • Malo morske soli
  • 3 jedilne žlice kokosove maščobe
  • 5 žlic lanenih in sezamovih semen

8

Priprava:

Podolgovat pekač obložite s peki papirjem.

V mešalniku skupaj zmešajte odcejeno proseno kašo, ajdove kosmiče, laneno seme in druga semena, olje, sol, vinski kamen in sodo bikarbono ter mešajte do kompaktne mase.

Nato maso prestavite v pekač ter na 180 C pecite približno eno uro oz. dokler ni pečen. Pred peko ga lahko malo zarežete, kar ponovite po pol ure peke.

Ohladite na rešetki, razrežite in shranite v zamrzovalniku.

( 3. )

.

Ali so peciva vaša priljubljena izbira pri kuhanju?

.

9

Ja, peciva so kar visoko na spisku mojih priljubljenih jedi in zelo rada ekspirementiram z njihovo pripravo. Seveda se mi kdaj kakšna masa ponesreči, kar rešim tako, da vsebino preprosto spečem v pečici, za preliv pa naredim preverjen recept iz odmrznjenega jagodičevja z eritritolom. To vedno uspe.

.

Ali so recepti zdrave hrane zelo zakomplicirani?

.

Nikakor, rada imam hitre in enostavne recepte oz. jedi, ki niso zakomplicirane in jih je lahko pripraviti. Ne maram dolgih in zakompliciranih postopkov. Ko kje vidim kakšen dolg recept, grem kar mimo.

Healthy vegetable recipes for weight loss

.

Kateri recepti so za vas vrhunski recepti?

.

Zame so vsi recepti, ki vključujejo svežo zelenjavo, sploh zimske buče, bučke, rdeče paprike, špinačo, stročji fižol, timijan, baziliko, origano, ingver, kokos, mandlje, lešnike, indijske oreščke, jagodičevje, vanilijo, cimet, čičeriko, kvasne kosmiče, kokosovo in mandljevo smetano, mandljev napitek, mandljevo in kokosovo moko, laneno seme, lečo in proso, vrhunski recepti.

Že samo iz teh sestavin se da pripraviti zares raznovrstne, okusne in zdrave recepte.

10

.

Ali so recepti za kuhanje pogosti ob vašem pripravljanju jedi?

.

Ne, kuham po svojem navdihu in kreiram svoje recepte. Pomagam si z idejami iz svetovnega spleta, skoraj nikoli oz. se ne spomnim kdaj nazadnje, sem točno sledila kakšnemu receptu.

.

Ali so kuharski recepti tisti, ki so med ljudmi vedno zelo zastopani?

.

11

Ja, ljudje zelo radi berejo oz. beremo recepte, vedno so med najbolj branimi knjigami ravno kuharice.

Zdi se mi, da je vse, kar je povezano s kuhanjem in pripravljanjem hrane zelo popularno, v zadnjem času oz. že kar nekaj časa oz. sama to opažam že vsaj 14 let, kolikor se pač ukvarjam s prehrano.

.

Katere recepte bi označili z naj recepti?

.

Verjetno ima vsak izmed nas kakšne svoje naj recepte.

Moji so zagotovo bučna juha in hokaido buče, narastek iz prosene kaše, vanilije, cimeta, kokosove smetane in preliva iz jagodičevja in eritritola, polnjene rdeče paprike s proseno kašo, špinačo, gobicami, kvasnimi kosmiči in mandljevo smetano, polpeti iz čičerike, špinače, lanenega semna in bučk, palačinke iz mandljeve moke in prelivom iz marelic…

103+ Best Healthy Vegetarian Recipes for Weight Loss | Eat This Not That

( 4. )

.

Ali so vsi kuhinjski recepti primerni za vsakogar?

.

Ne, saj smo si med seboj resnično zelo različni, imamo določene potrebe, želje in težave. Zato so tudi sicer zdravi recepti za nekoga v redu in za nekoga drugega ne…za npr. nekoga s sindromom razdražljivega črevesja ali prekomerno sečninoni primerna jed s čičeriko in lečo, za neko žensko v s težavami z neurejenimi menstruacijami pa je to lahko odlično kosilo.

Še bolj pa pride to v ospredju pri receptih, ki vključujejo vso hrano, tudi živila, ki ne spadajo pod zdrava. Pri teh je še toliko bolj pomembno, da vemo, čemu se je resnično bolje izogniti…npr. glutenu, laktozi, kazeinu, histaminu,…

.

Kateri recepti za zajtrk so vam najljubši?

.

13

Zajtrke imam zelo rada in najraje jih imam s proseno kašo in jagodičevjem, mandljeve palačinke z mareličnim namazom, puding iz glukomanana, kokosove smetane, eritritola in zdrobljenih praženih lešnikov…

.

Kateri recepti za kosilo so vam najljubši?

.

Res imam rada proseno kašo z gobicami, bučkami in špinačo, polpete iz kvinoje, čičerike, paprike, korenčka in bučke ali pa vegansko lazanjo iz jajčevcev, bučk, pelatov, kvasnih kosmičev, kokosove smetane…

Oil Free Rainbow Roasted Vegetables - Simple Vegan Blog

.

Kateri recepti za večerjo so vam najljubši?

.

Zmaga bučna juha iz hokaido buče, prav tako pica iz cvetačnega testa s pelati, origaim, bučkami, papriko, gobicami in kvasnimi kosmiči ali pa v pečici zapečene rdeče paprike, napolnjene s špinačo.

( 5. )

.

Kaj pa recepti za sladice?

.

15

Najljubša sladica je meni vedno sladoled iz zamrznjenega jagodičevja, glukomanana v prahu, eritritola in kokosove smetane. In mandljeve palačinke.

.

Katerih jedi pa ne marate?

.

Preveč ne maram čokolade, res ne in nikoli je nisem imela preveč rada. Lahko je le rahel priokus po čokoladi, samo ne preveč. Najbolj rada od čokolade imam njen vonj, ne pa okusa. Največ od čokolade, kar mi je še v redu, so npr. mandljevi piškoti, ki imajo v masi malo čokolade. Niso pa mi všeč npr. muffini polnjeni s čokolado ali pa čokoladne torte, čokoladni slaadoled,…

Veliko raje imam npr. rožiče in rožičevo moko, s katero si pripravim alternativo kakavu. No, kakav v mandljevem mleku mi je še v redu.

Prav tako ne jem niti nikoli nisem marala vseh izdelkov iz mesnin…

.

Ali so juhe pogosto na spisku vaše prehrane?

.

16

Juhe obožujem, vsak dan jih jem. Poleti hladne, pozimi vroče.

.

Ali snemate kakšne video recepte za kuhanje?

.

Ne še 🙂
V užitek pa mi je, ko me snemajo pri kuhanju za v kakšno oddajo.

https://youtu.be/FGorXsGevrk

.

Ali je kuhanje vaša strast?

.

Ja, vsekakor. Obožujem kuhanje in pripravo hrane. Večinoma ljudje pravijo, da nimajo časa ali pa, da so utrujeni za kuhanje. Meni je kuhanje sprostitev, meditacija in čas zame in družino, ko nam z veseljem pripravim kaj dobrega. Saj gre nenazadnje ljubezen skozi želodec.

17

Kuhanje, izbira in kupovanje hrane so zame že od nekdaj zelo ljubo in prijetno opravilo. Spomnim se, da sem že kot majhna punča uživala v nakupovanju in izbiranju hrane, kasneje sem rada brala nalepke in deklaracije, vsebnosti v živilih in dejansko se je moja pot prehranskega raziskovanja sploh začela.

Ni mi vseeno kaj jem, kdo to pripravi, kako je jed pripravljena, od kod so sestavine. Raje ne jem, kot da ne jem dobro.

.

Kaj pa naredite na različnih obiskih, na vseh teh decembrskih druženjih, na rojstnih dnevih?
Kateri so tisti zdravi recepti, ki vam jih pripravijo in kaj naredite, če ne najdete ničesar zase?

.

Vedno se gostitelji preveč obremenjujejo s tem, kaj bom jedla. In vedno pravim, da je zame priprava hrane najmanj zakomplicirana. Kdo ne mara polnjenih rdečih paprik ali čičerikinih polpetkov, super so v pečici popečeni koščki hokaido buče, oreščki na mizi, kvinoja z zelenjavo…veliko je tega, kar je vsem všeč. In povsem preprosti recepti so to.

20+ Easy, Healthy Vegetable Side Dish Recipes | Walder Wellness, RD

Prav tako jaz res vedno najdem nekaj zase, katerakoli zelenjava in to je to. No, samo, da ni pohana, ha ha 🙂

Ljudje, ki me poznajo, se pa itak z veseljem lotijo priprave kakšnega izmed zdravih receptov. In na koncu je tudi drugim ta hrana tudi najbolj všeč.

.

Kaj pa oddaja dobro jutro in recepti, so vsi primerni za vse ljudi?

.

Ne, oddaja je splošno prirejena in ni usmerjena na zdravje. V njej so prikazani različni recepti, ki vključujejo vso hrano, jaz pa vedno povem o določeni sestavini njene zdravju koristne vsebnosti. Ni pa nujno, da je tudi končni recept po mojem okusu. Z veseljem bi imela svojo oddajo »Zdrava kuhinjica za začetnike«

.

In če bi vam rekli:«moji recepti so«?

.

19

Enostavni, zdravi, okusni.

.

Ali je dobra hrana vedno opremljena z recepti?

.

Nikakor, veliko je zares odličnih jedi, ki niso pripravljene po receptih, vendar so plod kuharskega ustvarjanja in ekspirementiranja z okusi.

.

Ali so recepti za peciva vaša priljubljena izbira?

.

20

Ne, zdi se mi, da raje kot peciva, ustvarjam z zelenjavo.

.

Izpostavite kateri so tisti trije recepti, brez katerih ne morete?

.

  • Bučna juha:

Potrebujete:

  • Hokaido buče
  • Timijan
  • Malo naravne morske soli
  • Ingver
  • 2 lovorjeva lista

Priprava:

21

Sestavine kuhate, dokler se buča ne zmehča. Na koncu posolite, že na začetku pa dodajte lovor, timijan in ingver. Na koncu odstranite lovor in do gladkega spasirajte s paličnim mešalnikom.

  • Prosena kaša z jagodičevjem

Potrebujete:

  • Čez noč namočeno proseno kašo
  • Kokosovo smetano
  • Kokosovo mleko
  • Eritritol
  • Naribano bio limonino lupinico
  • Vanilijo
  • Cimet
  • Odmrznjene jagode

Priprava:

Odcejeno proseno kašo skuhajte v kokosovem mleku, dodajte cimet, vanilijo, eritritol in limonino lupinico. Prestavite na krožnik.

Stepite kokosovo smetano.

V kozički odmrznite jagode, dodajte malo eritritola. Prelijte čez proseno kašo in na vrh dodajte malo smetane.

  • Pečene rdeče paprike

Potrebujete:

  • Podolgovate rdeče paprike
  • Špinačo
  • Kvasne kosmiče
  • Šampinjone
  • Česen
  • Peteršilj
  • Mandljevo smetano

Priprava:

Paprike operite in izdolbite.

22

Na kokosovi maščobi popecite narezane gobice, ki ste jim dodali malo strtega česna in soli. Ko voda od gobic povre, dodajte oprano špinačo in še malo posolite. Ko špinačo uvene, dodajte kvasne kosmiče in mandljevo smetano ter premešajte.

Nadevajte paprike ter na 200 C zapecite, približno 10 minut.

.

Ali bodo vaši recepti kdaj našli svoj prostor v knjigi?

.

Ja, zagotovo.

23





Izdelki v članku


tekoce-zelezo Holistic Tekoče železo, 250ml 250ml. Za 50 dnevnih 
(36 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(48 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(70 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...