Center Holistic / Članki / Telovadba in hujšanje – zakaj pretiravanje s športom redi

Telovadba in hujšanje – zakaj pretiravanje s športom redi

Telovadba in hujšanje – zakaj pretiravanje s športom redi
Deli s prijatelji:

Telovadba in hujšanje gresta z roko v roki.

Po eni strani je to res, po drugi strani pa vas pretiravanje s telovadbo ne bo pripeljalo do željenega cilja.

Zagotovo drži trditev, da sta telovadba in športna aktivnost pomembna sestavna dela zdravega načina življenja.

woman-drinking-water-workout

Žal pa marsikoga želja po vitkem telesu, športni postavi in večjih mišicah, požene v brezglavo fizično aktivnost in pretiravanje s telovadbo.

Kdaj je preveč, kdaj se ustaviti in zakaj pretiravanje s telovadbo tudi redi?

Na žalost je vedno več ljudi, ki tako kot drugod, začno s športom pretiravati.

Postavite si katerega izmed naslednjih vprašanj in sami boste dobili odgovor, ki drži za vas.

  • Ali vam je vadba vedno v užitek?
  • Ali se na vadbo odpravite samo zato, da bi izgubili kilograme?
  • Ali že na začetku vadbe komaj čakate, da končate?
  • Ali se počutite krive, če se ne odpravite na telovadbo?
  • Ali mislite, da bolj kot boste telovadili, bolj boste hujšali?
  • Ali se počutite slabo oz. mislite, kot da zase niste nič naredili, če en dan ne greste na telovadbo?
  • Ali vadite do svojih zmožnosti in ste ob tem ponosni nase?
  • Ali mislite, da morate veliko telovaditi, da boste zdravi?
  • Ali mislite, da se boste zredili, če ne boste telovadili?

To so samo ena izmed pogostih vprašanj, na katera ljudje, ki so zasvojeni z vadbo, odgovorijo pritrdilno.

Fotolia_73175711_Subscription_Monthly_M-647x395

Ne govorim, da vadba ni zdrava, pišem pa, da je pretiravanje s športom prej škodljivo kot koristno. Vsaka zasvojenost ni dobra, tudi ta s telesno vadbo.

Zakaj je tako?

S pretiravanjem s športom ne boste izgubili kilogramov, še pridobili jih boste.

K meni na svetovanje in k dr. Ireni Kranjc na diagnostiko, pride zares veliko žensk (in moških vedno več), ki želijo shujšati.

Na diagnostiki se pogosto pokaže povišan stresni hormon kortizol, spolni hormoni prenizki, nesorazmerje natrij/kalij, presežek kandide in zakisanosti, presežek določenih bakterij, težkih kovin in pomanjkanje vitaminov. Zaradi tega prihaja do hitrega kopičenja kilogramov okoli pasu, bokov in trebuha, do opoldanske utrujenosti, močne želje po ogljikovih hidratih, neustavljive želje po prenajedanju – sploh zvečer, ko se vse umiri, do motenega spanca, težav z umirjanjem in težav s prebavo.

excess-exercise-700

Pri drugih pa je stresni kortizol že znižan, spolni hormoni in testosteron tudi, v celicah je pomanjkanje hranil in posledično prihaja do alergij, vnetij, kopičenja kilogramov, nihanja razpoloženja, celodnevne utrujenosti, tesnobe in zastajanja vode ter zabuhlosti.

Priporočamo testiranje hormonov, da vidimo dejanske rezultate hormonov in se na podlagi tega prilagodi hujšanje.

Od česa je odvisen vpliv telovadbe za določeno osebo?

Kako bo telovadba delovala na vas je odvisno glede na stanje vaših hormonov, na stanje hranil v celicah, na ravnovesje mineralov ter presežke strupov v celicah, res ni vseeno, kdaj, kako in koliko boste telovadili, saj vas glede na vašo diagnostiko takšna telovadba lahko popelje v začarani krog vadb, pretiravanja in nikoli doseženega cilja.

Res veliko žensk, ki pride k nam hodi na boot campe, na visoko intenzivne telovadbe, na aerobiko in vsak dan tečejo. Seveda ne pozabimo, da ob tem hodite v službo, skrbite za družino, za red v stanovanju oz. hiši in nešteto drugih stvari.

In ja, ob vsem tem stresnem načinu življenja, stresen način vadbe za telo zagotovo ni ustrezen.

Short-Haircuts-for-Overweight-Women-Over-50

Ob vsem tem, se ti ljudje, tako ženske, kot moški, pritožujejo, da ne izgubijo niti kilograma, ki bi ga glede na tako veliko telesno dejavnost morali.

In zato začno še več teovaditi, vsak dan, vedno več časa na dan, vse v želji po lepem in zdravem telesu.

Tudi sama sem šla po poti pretiravanja s športom, zato pišem iz lastne izkušnje, ko sem mislila, kako bodo ob pretiravanju s telovadbo kilogramčki skopneli, pa niso.

Ali je telovadba zdrava?

Seveda je telovadba zdrava in koristna za naše telo, pa vendar moramo biti pazljivi, saj obstaja tanka črta med zdravim in škodljivim. Obstaja le majhna točka, ki zdravo telesno vadbo obrne v destruktivno.

Pretiravaje s telovadbo zagotovo ni zdravo in vodi do številnih simptomov pretreniranosti.

Zakaj pretiravanje s telovadbo vodi v kopičenje kilogramov?

Visoko intenzivna vadba, dnevni aerobni treningi, tek, kolesarjenje, boot campi in ure, preživete v telovadnici, močno vplivajo na naše nadledvične žleze, ki začno izločati preveč stresnih hormonov, predvsem kortizola, kar privede do porušenja biokemičnih reakcij in delovanja endokrinega sistema.

Medtem, ko so kratki, intenzivni treningi odlični za izgubo maščobe, povečujejo aerobno zmogljivost in zmanjšujejo tveganja za srčno-žilne bolezni, pretiravanje z dolgo in intenzivno vadbo povzroča različne zdravstvene težave.

Povišan kortizol telesu črpa pomembna in potrebna hranila, vitamine, minerale in encime, izčrpava spolne hormone, ščitnične hormone, vodi v znižan krvni sladkor – kar vodi v hlepenje po OH, ki hitro napolnijo izpraznjene glikogenske rezerve v jetrih.

Prav tako v telesu povzroča oksidacijski stres in zakisanost ter daje dobre pogoje za razrast kandide ter drugih parazitov, bakterij in virusov.

10022381_H10225971-600x600

Vse to vodi v oslabljen imunski sistem, pojav različnih bolezni ter nenazadnje, zaradi predolgega obdobja povišanega kortizola, pride do njegovega upada in posledično do močne utrujenosti, alergij, vnetij, intolerance na vedno več živil ter do kopičenja kilogramov, tesnobe, nerazpoloženja in celo do depresije.

Zakaj je tako in zakaj pretiravanje s telovadbo dvigne stresni kortizol?

V sodobnem načinu življenja, ni le telesna vadba tista, ki dvigne stresne hormone.

Zraven vključimo tudi sodoben način življenja, sodobno prehrano, vsa zdravila in onesnaženost.

Skupek vsega vodi v kopičenje kilogramov, ravno nasprotno od željenega.

Posledice so številna avtoimuna obolenja, vnetja, alergije in utrujenost nadledvičnih žlez.

Pretiravanje s športom (za vsakogar je pretiravanje drugače pogojeno, najlažje pa vidimo po testiranju delovanja nadledvičnih žlez) dokazano vpliva na raven nevrotransmitorjev, kot so glutamin, dopamin in 5-HTP, kar posledično lahko privede do občutkov depresije in kronične utrujenosti.

shades-of-period-blood-1

Stres zaradi intenzivne, pretirane vadbe, negativno vpliva na os hipotalamus-hipofiza ter povzroča bolezni z delovanjem žlez, npr. ščitnice – hipotiroidizem, jajčnikov – prezgodnja menopavza…ter povzroča depresijo, pridobivanje kilogramov ter številne druge težave.

Povišan stresni hormon kortizol?

Vsakodnevno pretiravanje s športom dviguje raven kortizola, kronično povišan kortizol in telo v konstantnem stresu, pa črpa druge hormone, ki so sicer potrebni za delovanje jajčnikov, ščitnice, slinavke…ter vitamine in minerale imunskemu sistemu. Vodi v nihanje sladkorja in željo po ogljikovih hidratih, v izgubo motivacije in delovnega elana, v oslabljen imunski sistem in bolezni ostalih žlez.

Takšno stanje vodi do motenj spanja, prebavnih težav, izpadanja las, depresije, pridobivanje kilogramov ter do močno oslabljenega imunskega sistema.

  • Pretiravanje s športom vam ne bo pomagalo izgubiti kilogramov.
  • Presežek kortizola spodbuja pridobivanje maščobe, še posebej okoli trebuha.
  • Torej, če imate cilj izgubo maščobe, je pretiravanje s športom slaba izbira.

039324390000044D-3133633-image-m-23_1434922672791

Pretiravanje z vadbo ima škodljive učinke na imunski sistem.

Raziskave so pokazale, da lahko celične poškodbe, ki nastanejo med pretreniranostjo, privedejo do nespecifične, splošne aktivacije imunskega sistema, vključno s spremembami v delovanju naravnih celic ubijalk in povečajo aktivacijo limfocitne periferne krvi.

Ta hiperaktivnost imunskega sistema zaradi pretreniranosti, lahko privede do razvoja avtoimunih obolenj.

Ta vrsta nespecifičnega imunskega odziva je povezana s simptomi, kot so kronična utrujenost, spremembe spanja, depresija, kopičenje ali izguba kilogramov…

Slabo počutje, pridobivanje maščobe in konstantna utrujenost si vse lahko znaki pretiravanja s športom.

Na poti do boljšega zdravja, izgleda in počutja je vse, kar povzroča pretirano utrujenost in izgubo energije, definitivno nekaj, čemur se je treba izogibati.

Torej ali to pomeni, da morate prenehati telovaditi?

Seveda ne, le pretiravati prenehajte.

Stestirajte si delovanje nadledvičnih žlez in drugih hormonov ter si glede na vrednosti zagotovite vadbo, ki vas bo pripeljala do željenih ciljev.

Zapomnite si, visoko intenzivna vadba, skupaj s sodobnim načinom življenja, vodi do visokih vrednosti kortizola ter njegovih posledic.

Dobro si odpočijte in se naspite.

Ustrezna količina spanja regenerira delovanje nadledvičnih žlez in umirja kortizol ter zmanjšuje posledice pretreniranosti in stresa.

Zelo zanimivo je, da so ravno težave s spanjem znak, da pretiravate z vadbo in imate moteno delovanje nadledvičnih žlez.

Raje izberite bolj umirjen način vadbe

Joga in meditacija dokazano znižujeta raven kortizola in pomagata pri doseganju optimalne telesne teže.

Kakšen dan si namesto treninga v telovadnici privoščite sprehod po gozdu. Vam in vašemu telesu bo zelo koristil.

eating-healthy

Prilagodite prehrano svojim hormonom, z ogljikovimi hidrati pazljivo (sadje, žita, stročnice…), povečajte zdrave maščobe in beljakovine prilagodite svojim potrebam. Zelo potreben je tudi pravilen časovni okvir uživanja določene hrane.

Ključ do popolne postave in odličnega počutja je v zmernosti, tako v športu kot pri hrani in drugih dejavnostih.

Kljub temu, da vam trenerji, prijatelji in drugi strokovnjaki svetujejo visoko intenzivno vadbo, vi pa na svojem telesu vidite, da vam ne paše, poslušajte svoje telo, kajti ono najbolje ve, kaj mu ustreza in kaj ne.

Potrebujete pomoč? 





Loading...