Center Holistic / Članki / Buče – 14 razlogov, zakaj ne pozabite na buče

Buče – 14 razlogov, zakaj ne pozabite na buče

Buče – 14 razlogov, zakaj ne pozabite na buče
Deli s prijatelji:

Močno oranžne buče še tako turoben in deževen jesenski dan, spremenijo v pravljico čudovitih vonjev in okusov. Ne le zaradi svojega aromatičnega okusa, tudi zaradi vseh hranilnih snovi, naj ne manjkajo v vaši kuhinji.

5 zdravilnih lastnosti buč - Ženski Svet

  • Tvorba kolagena

Ali ste vedeli, da samo z eno malo večjo skodelico, že zagotovite svojo dnevno potrebo po vitaminu C, ki je nujen za tvorbo kolagena in preprečuje poškodbe, ki nastanejo zaradi sonca?

H5

Kolagen je dejansko tista beljakovina, ki sestavlja vsa vezivna tkiva, skrbi za tvorbo hormonov, ohranja prožne sklepe in trdne kosti, skrbi za močne in lesketajoče lase, napeto kožo in dolge nohte.

Betakaroteni v bučah pripomorejo tudi v boju proti nastanku prekomernih gubic, celulita in strij. Med drugim pa betakaroteni povečujejo tvorbo pigmenta v koži, s čimer boste dalj časa lepo zagoreli, koža pa bo bolj mehka in zdrava.

  • Zdrav imunski sistem

Prav tako je vitamin C nujen za dobro delovanje imunskega sistema in v preventivi pred virusnimi in bakterijskimi okužbami.

  • Zdrav vid

Buče imajo močno oranžno barvo, ki jim jo dajejo karotenoidi.

H4

Vključno z beta-karotenom ter s pomočjo maščob jih telo pretvori v obliko vitamina A. Že samo ena skodelica bučnega pireja vsebuje več kot 200% priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki pomaga pri dobrem vidu.

Prav tako buče vsebujejo veliko luteina, betakarotena, ki je odličen za dober vid, preprečuje nastanek glavkoma in sive mrene ter drugih bolezni oči.

  • Preprečujejo pojav degenerativnih bolezni

Prav tako vitamini A spadajo pod močne antioksidante in preprečujejo nastanek degenerativnih bolezni.

  • Preventiva pred rakom

Buče so si prav tako pridobile sloves, kot odlično podporno terapijo pri raku, saj ščitijo pred nevarnimi prostimi radikali, ker vsebujejo zares veliko antioksidantov.

  • Uravnavajo holesterol

H13

Številni fitosteroli pomagajo ohranjati zdravo razmerje med dobrim in slabim holesterolom ter skrbijo za nemoteno delovanje jeter.

  • Spodbujajo hujšanje

Tudi če hujšate se ne bojte buč, saj vsebujejo res veliko vlaknin ter dolgo časa dajejo občutek sitosti.

Aminokislina triptofan, ki spodbuja k tvorbi serotonina, pa pomaga tudi k hujšanju, saj dokazano zaustavlja željo po prenajedanju.

  • Pomagajo proti tesnobi

Kadar ste razdražljivi, slabe volje ali pa ste tesnobni, le skuhajte dobro bučno juho, v katero zmeljite tudi semena, saj so bogata z aminokislino triptofan, ki spodbuja k tvorbi srečnega hormona serotonina.

  • Odpravljajo zabuhlost in napihnjenost

Buče vsebujejo velike količine kalija, ki pomaga pri odvajanju presežka vode iz telesa, prav tako pa poskrbi za absorbcijo kisika v celice, za normalno porabo sladkorja za energijo, za dobro delovanje nadledvične žleze ter za zdravo absorbcijo beljakovin v mišice.

Odlične so, saj odpravljajo zabuhlost in napihnjenost, uravnavajo elektrolitsko ravnovesje, odpravljajo podočnjake ter so nujne za vse tiste, ki vas bremeni prekomeren stres.

  • Zdravi zobje, kosti in sklepi

H7

Buče so hrana za naše zobe, kosti in sklepe

  • Delujejo krepilno v obdobju menopavze

Buče so odlične za vse ženske v obdobju menopavze in pomagajo pri uravnanem stanju hormonov.

  • Skrbijo za zdravo prostato

Na buče ne pozabite moški, ki imate težave s prostato ali pa se srečujete s prvimi znaki staranja.

  • Urejena prebava

H14

Buče urejajo tudi prebavo in so odlične za naše otroke, če jih napade driska ali druge črevesne težave.

  • Tvorba mleka in preprečitev nosečniških slabosti

H12

Mlade mamice se le poslužujte buč v vseh oblikah, saj pomagajo pri tvorbi mleka, nanje pa ne pozabite tudi vse tiste, ki ste noseče, saj bodo pomagale omiliti začetne nosečniške slabosti in kasneje bodo poskrbele za normalno raven energije skozi ves dan.





Izdelki v članku


tekoce-zelezo Holistic Tekoče železo, 250ml 250ml. Za 50 dnevnih 
(36 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(48 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-b12-500-ug-150ml Holistic Vitamin B12, 500mg, 150ml 150ml. Zadostuje za  
(70 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...