Center Holistic / Članki / Zakaj uživajte kakav?

Zakaj uživajte kakav?

Zakaj uživajte kakav?
Deli s prijatelji:

Kakav je bogat z minerali, kot so železo , magnezij , kalcij , fosfor, baker in mangan.
Kakav je odličen vir selena , kalija in cinka , telesu pa zagotavlja obilico vlaknin, beljakovin in ogljikovih hidratov.
Prav tako kakav vsebuje kakavovo maslo.

Amazon.com : 2 LB (32 OZ ) Organic Raw Cacao Powder, 100% Pure, ALL NATURAL  : Grocery & Gourmet Food

Kakav ponuja protivnetne, anti-alergijske, anti-rakotvorne in antioksidativne lastnosti, njegov učinek pa se je pokazal tudi na duševnem zdravju.

Krvni tlak

Flavonoidi, s katerimi je kakav zelo bogat, pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka, prav tako se izboljša elastičnost žil in holesterol.

Antioksidanti

Študija kaže, da ima kakav večji antioksidativni učinek kot čaj ali vino. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati proste radikale ter močno okrepijo delovanje imunskega sistema.

Zdravje možganov

Znanstveniki so dokazali, da ima kakav močne pozitivne učinke na delovanje možganov. Kakav krepi delovanje spominskih funkcij ter ima pozitivne učinke na učenje in pomnenje. Kakav povečuje pretok krvi v možganih.

Holesterol

Študija je pokazala, da kakav znižuje vrednosti trigiceridov ter slabega LDL holesterola in pomaga pri dvigu dobrega HDL holesterola.

Kakav pomaga tudi pri delovanju slinavke in pri izločanju inzulina ter uravnava krvni sladkor.

Astma

Kakavova zrna vsebujejo ksantin in teofilin, ki pomagata sproščati in odpirati zožane bronhije, kar omogoča enostaven pretok zraka. Koristen je pri različnih alergijah.

Celjenje ran

Kakav ima močan terapevtski učinek preprečevanju nastanka različnih vrst okužb v telesu. Pomaga pri odpravljanju bakterije Helicobacter pylori.

Debelost

Kakav pomaga pri spodbujanju metabolizma lipidov in pri zmanjševanju sinteze maščobnih kislin. Prav tako spodbuja termogenezo, mehanizem proizvodnje toplote v maščobnih tkivih in vjetrih.

Počutje

Uživanje kakava je pokazalo antidepresivne učinke. Ker je kakav bogat s flavonoli, izboljša razpoloženje, spodbuja kognitivne funkcije ter krepi duševno zdravje.

Zaprtost

Uživanje kakava ima terapevtske učinke pri zdravljenju kroničnega zaprtja in drugih težav s počasnim delovanje prebavnega sistema. Redno uživanje kakava dokazano spodbujajo boljše delovanje črevesja.

Rak

Kakav je pokazal pozitivne učinke v zaviranju rasti rakavih celic, ne da bi bile prizadete zdrave celice.

Baker

Kakav je zeo bogat z bakrom in pomembno vpliva na dvig hemoglobina ter levkocitov. Preprečuje in pomaga pri anemiji, nevtropeniji in levkopeniji.

Utrujenost

Kakav zelo pomaga pri preprečevanju kronične utrujenosti in zvišuje nivo energije.

Lepa koža

Raziskave kažejo, da kakav pomaga pri zmanjševanju hrapave in suhe kože, prav tako pa pomaga pri vseh spremembah, nastalih zaradi UV sevanja.

Nevrodegenerativne motnje

V kakavu se nahajajo velike vsebnosti antioksidantov, ki pomagajo pri preprečevanju nevronskih poškodb celic.

Magnezij

Kakav je bogat z magnezijem, zato je zelo priporočljiv za delovanje vseh mišic v telesu, prav tako preprečuje krče.





Loading...