Zakaj je kaki “hrana bogov”?

Kaki, katerega ime je tudi » hrana bogov«, je priljubljen jesenski sadež.

In kljub temu, da ima kar veliko sladkorja in z njim ni potrebno pretiravati, ima številne zdravstvene koristi.

Kaki je bogat s fosforjem in kalcijem, pa tudi z vitaminoma kot sta A in C.

  1. Kaki vsebuje veliko antioksidantov, ki imajo močne protivnetne in antiinfektne lastnosti.
  2. Kaki je naraven anti-hemeroid in se prav tako že od nekdaj uporablja pri nadzorovanju prekomernih krvavitev.
  3. Kaki skrbi za zdravo in uravnano prebavo, saj vsebuje veliko vlaknin.
  4. Kaki je odličen pri povišanem pritisku, saj vsebuje nizke ravni natrija in kar veliko kalija.
  5. Kaki krepi imunski sistem, saj je bogat z vitaminom C in ščiti pred prehladi, gripami, infekcijami pljuč in pred astmo.
  6. Kaki pomaga v boju proti raku, saj je bogat vir antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom.
  7. Kaki izboljšuje vid, saj vsebuje veliko predhodnika vitamina A.
  8. Kaki spodbuja k nastajanju rdečih krvnih telesc, saj vsebuje veliko bakra, ki pomaga pri absorbciji železa.
  9. Kaki pomaga umiriti kolcanje.
  10. Kaki skrbi za zdravje jeter, saj je bogat z antioksidanti, ki čistijo škodljive proste radikale, zmanjšujejo učinek strupenih snovi ter ​​preprečujejo poškodbe celic.
  11. Kaki zmanjšuje zadrževanje vode in povečuje količino urina, saj vsebuje veliko kalija. Prav tako kalij poskrbi, da se iz telesa ne izloča preveč pomembnih mineralov.
  12. Kaki dviguje energijo in je odličen pri izčrpanosti.
  13. Kaki zmanjšuje možnost okužb, saj je neverjeten vir fitokemikalij.
Print Friendly, PDF & Email