11 razlogov zakaj jejte paradižnik

Paradižnik je bogat z likopenom, ki lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca, raka dojke, pljuč in rak prostate. Kuhanje pomaga aktivirati likopena, tako paradižnikov pire in omaka je lahko še posebej koristno. Paradižnik ima tudi vitamini A, C, E in kalij.

Paradižnik je bogat z likopenom, ki preprečuje nastanek srčno-žilnih obolenj, prav tako pa preprečuje nastanek raka prsi, prostate, črevesja, pljuč in spodbuja k dobremu delovanju jeter.

In ne pozabite, paradižnik vedno toplotno obdelajte, saj se šele pri segrevanju aktivira likopen in njegove zdravstvene koristi.

Paradižnik vsebuje številna mikrohranila, med drugim vitamine A, C, E in kalij in folno kislino.

In ali ste vedeli, da paradižnik spada med sadje, natančneje med rod češenj?

1) Rak

Kot odličen vir vitamina C in drugih antioksidantov, lahko paradižnik pomaga v boju proti tvorbi prostih radikalov, ki povzročajo raka.

2) Rak prostate

Likopen dokazano povezujejo s preprečevanjem raka prostate.
Dr. John Erdmanu, profesor na oddelku za znanost živil in prehrane za ljudi na University of Illinois, je dokazl, da večje uživanje toplotno obdelanega paradižnika preprečuje pojavnost raka na prostati.

Glede na študijo na Harvardu so dokazali, da prehrana, bogata z betakaroteni, deluje zaščitno pred rakom prostate.

3) Rak črevesja

Beta karoteni dokazano preprečuejjo raka na črevesju in paradižnik spada med sam vrh zaščitnih hranil pri tej vrsti raka.

Prav tako so istočasno dokazali, da zmanjšuje raka na pljučih in želodcu.

4) Krvni tlak

Paradižnik vsebuje veliko kalija, ki med drugim uravnava krvni tlak, iz celic pa odpravlja presežek vode. Po raziskavah sodeč večini ljudi v celicah primanjkuje kalija, kar vodi v zabuhlost, zastajanje vode, napihnjenost, povišan pritisk, težave s hujšanjem in pojav vnetnih bolezni.

Dodatek kalijev askorbat zelo hitro pomaga odstraniti presežek vode iz telesa, celice pa pomaga napolniti s kisikom in hranili.
Lahko si ga naročite TUKAJ.

5) Zdravje srca

Zaradi vsebnosti vlaknin, kalija, vitamina C in holina, je paradižnik odličen pri preprečevanju bolezno srca in ožilja. Prav tako zaradi vsebnosti kalija odstranjuje presežek natrija znotraj celic, kar spet zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Dr. Mark Houston, izredni klinični profesor medicine na Vanderbilt Medical šoli in direktor inštituta za hipertenzijo v bolnišnici St. Thomas pa pravi, da ker paradižnik vsebuje veliko folne kisline, ta pa pomaga ohraniti normalno raven homocisteina, s čimer se zmanjšuje dejavnik tveganja za bolezni srca.

6) Diabetes

Študije so pokazale, da so imeli ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1, ki so na dnevni bazi uživali paradižnik, nižjo raven lipidov in inzulina.

7) Zaprtost

Paradižnik vsebuje veliko vlaknin in vode, ki spodbujata dobvro hidratacijo ter normalno gibanje črevesja.

8) Zdravje oči

Paradižnik je bogat vir likopena, luteina in beta karotena, najmočnejših antioksidantov, ki so se pokazali, da delujejo zdravilno za oči, preprečujejo nastanek sive mrene in starostne degeneracije makule.

9) Koža

Paradižnik vsebuje veliko vitamina C, ki pomaga k sintezi kolagena, ki je  bistveni sestavni del kože, las, nohtov in vezivnega tkiva. Prav tako je vitamina C močan antioksidant, je njegov nizek vnos povezan s povečano škodo zaradi sončne svetlobe, onesnaženosti in dima, kar vodi v zgubanost, povešanje kože, kožne madeže in druge kožne nepravilnosti.

10) Nosečnost

Zadosten vnos folne kisline je bistvenega pomena pred in med nosečnostjo, za zaščito nevralne cevi pri dojenčkih.

11) Depresija

Folna kislina v paradižnikih pomaga pri težavah z depresijo, saj preprečuje nastajanje presežka homocisteina, presežek presežek homocistein pa ovira proizvodnjo hormonov dobrega počutja, serotonina, dopamina in noradrenalina, ki urejajo razpoloženje, spanec in appetit.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja