Zakaj jeseni kuhajte hrano?

Po tradicionalni kitajski medicini je svet skladen in celovit subjekt, kjer vsa živa bitja sodelujemo s svojo okolico.

Že v davnih časih so Kitajci svet razlagali kot celoto in, da smo ljudje le del celostnega subjekta.
Zato smo odvisni od narave, ki nas obdaja.

Na primer, sprememba letnega časa vpliva na delovanje vsakega živega bitja.
Vpliva na utrip in pulziranje, toploto, presnovo in vse telesne procese.

Zato morate ob izbiri prehrane vedeti, kaj boste v določenem obdobju jedli, saj vas neprimerna hrana zelo hitro vrže iz svojega ravnovesja.

Pravilna in uravnotežena prehrana pomaga ohraniti zdrav in močen imunski sistem. Pri bolezni pa pomaga k hitrejši regeneraciji in obnovi.

Jeseni, ko listje pada z dreves, ko na tla padajo plodovi, se je potrebno zazreti in obrniti navznoter.
Pljuča, ki so glavni organ jeseni, skrbijo za dihanje, kožo, telesne tekočine, prebavo in čustva, kot sta melanholija in žalost.

Suh zrak in suho jesensko vreme, ki se vedno bolj hladi, povzroča srbenje v žrelu, suh nos, razpokane ustnice, hrapavo kožo, izpadanje las in suho blato ter zaprtost.

Po jesenskem enakonočju, ko dan postane krajši od noči, ko trava postaja rjave barve in ni več zelena, se vse energije usmirjajo navznoter in navzdol. V korenine, plodove, gomolje, semenke…

Prav tako plodovi, listi in semena padajo z dreves in rastline se aktivno pripravljajo na padec temperature.

Zelenjava začne vitamine in minerale shranjevati pod zemljo, v gomoljnih delih rastlin. Zeleni listi dajejo prednost bučam, korenju in krompirju.

Jesen je sezona v znamenju hlajenja in sušenja.
Umikata se vodena zelenjava in sadje, kot so kumare, bučke, lubenice, melone, citrusi in jagode.

Prav tako naj hladno hrano in hladilnika zamenja topla hrana, rahlo toplotno obdelana.
Nikoli ne jejte hrane iz hladilnika, prednost pred solatami, smoothiji in svežimi sokovi naj dobijo juhe, popečena zelenjava in narastki s kašami.

Vse spremembe, ki se dogajajo okoli vas, naj vam dajejo najboljše namige, kaj lahko jeste.

Jejte hrano, ki ima energijo skoncentrirano navznoter, kot so korenasta zelenjava (vključno korenje, krompir, česen, čebula, sladki krompir, jam), vse vrste buč ter energetsko polne hrane, kot so oreščki in semena (lešniki, bučna semena, sončnična semena…).
Pripravite si kompot iz sliv in v pečici pečena jabolka ali čežano s cimetom.

Jesen je čas, ko naj iz kuhinje diši po kuhani ali pečeni hrani, ki vas bo segrela navznoter. (nasprotno od poletja, ko jejte čimveč sveže in netoplotno obdelane hrane, ki hladi).

Prav tako je jesen odličen čas za vlaganje in sušenje hrane, ki je bila pridelana pozno poleti.

Jesen je čas, ko se dnevne aktivnosti z okoli nas, preselijo v aktivnosti, ki potekajo znotraj naših domov in naših teles.

Zato naj bo jesen čas, ko se usedite v svoj počivalnik, v skodelico pa si nalijte toplo zelenjavno juho in uživajte v toploti, ki bo preplavila vaše telo.

Print Friendly, PDF & Email