Rak prsi in prehrana

Rak prsi je v razvitem svetu najpogostejši rak pri ženskah, ki vsako leto narašča.

Dejavniki tveganja zajemajo starost, spol, dednost in hormosnka neravnovesja, zgodnja menstruacija, pozna menopavza, jemanje kontracepciije, hormonsko nadomestno zdravljenje in prehrana, ki vključuje tudi debelost.

Prehrana pri raku dojk

Pri večini žensk ob invazivnem zdravljenju pride do izgube telesne teže, kasneje pa se pri večini žensk telesna teža prekomerno poveča. Ta odvečna dodatna telesna masa pa je lahko povod za slabše rezultate zdravljenj, lahko pa privede tudi do drugih presnovnih bolezni in do poslabšanja npr. sladkorne bolezni.

Zato pri raku prsi prehrano vedno natančno prilagodimo in je protivnetna (brez živalskih maščob in predelanih živil), dodatno hranljiva (ekološka, veliko zelenjave, sadja…), deluje proti utrujenosti, zmanjšuje estrogen (križnice…), pomaga vzdrževati zdrave in trdne kosti (stročnice, semenke, maščobe), okrepi imunski sistem (probiotiki, prebiotiki, antioksidanti) ter pomaga pri samem procesu zdravljenja (dodatek D vitamina…).

Prav tako imajo mnogi rakavi bolniki gastrointestinalne težave, zato mora biti prehrana prilagojena tudi glede na to.

Pravilna in uravnotežena prehrana pa je bistvena tudi pri tistih ženskah, ki so raka ozdravile, in si seveda ne želijo, da se rak ponovi.

Pomembne spremembe v prehrani igrajo resnično vlogo v aktivnem zdravljenju, v preventivi ali kasneje, po zaključku uradnega zdravljenja.

Smernice za zdravo prehranjevanje

Ne obstaja hrana ali prehransko dopolnilo, ki bi na vse delovalo enako, zato se prehrana in smernice vedno prilagodijo glede na starost, dnevno aktivnost in vrsto oz. stopnjo raka, pa tudi pri tistih, ki si želijo preventivno poskrbeti, da do raka ne bi prišlo.

Glavne smernice vključujejo:

  • Uživajte več zelenjave
  • Posegajte po nesladkem sadju, nikoli po drugi hrani, samo dopoldan
  • Uživajte v proseni kaši, ajdovi kaši, kvinoji in rižu
  • Ne uživajte pšenice in izdelkov iz nje
  • Ne uživajte rdečega mesa
  • Opustite uživanje mleka in čimbolj tudi mlečnih izdelkov
  • Kupujte ekološka živila
  • Uporabljajte naravno morsko sol
  • Ne pecite na rastlinskih oljih temveč uporabljajte kokosovo maščobo
  • Uživajte v stročnicah
  • Stisnite si kakšen korenčkov sok, ki mu lahko dodate zelenje
  • Ne pijte nobenih v naprej pripravljenih pijač
  • Zeolit pomaga pri razstrupljanju, preseežek težkih kovin in drugih strupov v celicah pa spodbuja njihovo mutacijo in degeneracijo
  • Ne kupujte zapakiranih izdelkov
  • Ne jejte zapakirane, vložene ali dimljene hrane
  • Opustite kajenje in alkohol
  • Uživajte v zelju, cvetači, brokoliju in brstičnem ohrovtu
  • Uživajte čimveč zelene listnate zelenjave: špinača, blitva, radič, listi pese, listi brokolija…
  • Pozimi hrano vedno segrejte na počasnem ognju in ne uživajte hladne hrane
  • Uživajte v juhah: bučna, paradižnikova, porova…
  • Ne pozabite na semenke: črni sezam, konopljina semena, laneno seme
  • Omejite hrano z nasičenimi maščobami, to je vsa živalska hrana
  • Uporabljajte dodatek D vitamina v spreju, ki se absorbira že v ustih, saj je dokazano, da ženskam z rakom prsi manjka tega pomembnega vitamina oz. hormona
Če ste pretežki obvezno shujšajte, saj presežek maščobnih celic ustvarja presežek estrogena, ki je velikokrat pogojen z rakom dojk
Če ste pretežki obvezno shujšajte, saj presežek maščobnih celic ustvarja presežek estrogena, ki je velikokrat pogojen z rakom dojk


In ne pozabite, če ste pretežki, shujšajte, saj je debelost velik dejavnik pri pojavu raka dojk.

Za dodatne nasvete pa nas seveda pokličite med 10:00 in 14:00 uro na 030 692 730 🙂

Če vas zanima stanje vaših celic, pridite k naši dr. Ireni Kranjc in po natančni diagnostiki, va bo svetovala kako naprej.

Print Friendly, PDF & Email