Center Holistic / Članki / 9 koristnih lastnosti uživanja bučnih semen

9 koristnih lastnosti uživanja bučnih semen

9 koristnih lastnosti uživanja bučnih semen
Deli s prijatelji:

Bučna semena je najbolje uživati surova, le dobro jih zgrizite, saj tako ohranijo vsa koristna hranila, ki se tudi najlažje absorbirajo v telo.

Magnezij skrbi za zdravje srca

Že četrtina skodelice bučnih semen, vsebuje skoraj polovico priporočene dnevne količine magnezija, ki sodeluje v številnih zelo pomembnih fizioloških funkcijah, vključno z oblikovanjem ATP (energijske molekule), s sintezo RNK in DNK, črpanjem krvi do srca, do pravilne zgradbe kosti in zob ter do optimalnega delovanja črevesja.

Magnezij dokazano uravnava krvni pritisk ter pomaga preprečevati infarkt ter možgansko kap in po ocenah raziskovalcev tega minerala primanjkuje kar 80% ljudem.

Cink podpira delovanje imunskega sistema

Bučna semena so bogat vir cinka, ki skrbi za dober imunski sistem, za celično rast in razvoj, uravnava arhitektoniko spanja, regulira delovanje slinavke, spodbuja dobro razpoloženje, skrbi za delovanje okusa in vonja, skrbi za zdravje oči in kože ter je potreben za moške spolne funkcije.

Omega-3 maščobe za zdravo tvorbo hormonov

Bučna semena so eden najboljših virov rastlinskih omega-3 (alfa-linolenske kisline ali ALA), ki se potem v telesu pretvori v EPA in DHA.
Maščobe so nujno potrebne za nastajanje hormonov, za zaščito imunskega sistema ter za popravilo vseh notranjih vnetij.

Cink za zdrave moške

Cink je nujno potreben za zdravje prostate ter za tvorbo moškega spolnega hormona testosterona.

Anti-diabetični učinki

Študije kažejo, da bučna semena pomagajo izboljšati odziv inzulina ter delovanje slinavke, pomagajo pa tudi preprečevati pojav sladkorne bolezni in zmanjšujejo posledice, ki jih povzroča oksidativni stres.

Prednosti za ženske v in po menopavzi

Bučno olje je bogato z naravnimi fitoestrogeni in študije kažejo, da le ti lahko pomagajo pri dvigu “HDL” ali dobrega holesterola, ki pomaga pri odpravi vročinskih utripov, glavobolov, bolečin v sklepih ter drugih težav, ki jih povezujemo z menopavzo.

Zdravje srca in jeter

Zaradi vsebnosti antioksidantov in vlaknin, so buna semena zelo blagodejna za dobro delovanje srčne mišice in odstranjevanje strupov skozi jetra.

Triptofan za mirno spanje

Bučna semena so bogat vir triptofana, aminokisline, ki jo telo pretvori v serotonin, ki se za mirno spanje pretvarja v melatonin. Uživanje bučnih semen pred spanjem pomaga pri bolj trdnem in kakovostnem spancu.

Protivnetne lastnosti

Bučno olje ima protivnetni učinek
Povezujejo ga kot zelo uspešnega pri bolečinah v sklepih in pri lajšanju artritisa.

Pumpkin Seeds: Nutrition and Health Benefits | Gardener's Path





Izdelki v članku


super-omega-3 Holistic Super Omega 3, 100 kapsul 100 mehkih kapsul  
(139 ocen)
18,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...