Center Holistic / Članki / Pomen prehrane pri levkemiji in drugih oblikah raka

Pomen prehrane pri levkemiji in drugih oblikah raka

Pomen prehrane pri levkemiji in drugih oblikah raka
Deli s prijatelji:

V zadnjem času je pri meni na svetovanju glede prehrane, dodatkov in morebitnih drugih terapij, veliko bolnikov z levkemijo, na žalost med njimi tudi veliko staršev, katerih otroci se spopadajo s to boleznijo.

V tujini se vedno učimo, kako zelo pomemben je imunski sistem, kako pomembna je njegova obramba pred rakavimi celicami, kako pomembno je delovanje imunskega sistema pri sami gradnji in obnovi kostnega mozga.

The Factors that Most Affect Our Immune System | The Science of  Psychotherapy

Levkemija je eden izmed glavnih vrst raka, raka krvnih celic, ki začne nastajati v kostnem mozgu.
Pri levkemiji kostni mozeg začne proizvajati nenormalne ali zelo zrele bele krvničke, njihova nenadzorovana rast pa ovira tvorbo normalnih belih, rdečih krvničk in krvnih ploščic.
Ravno zato se bolnikovo telo veliko težje bori proti vnetjem, oboleli pa hitro podleže virusnim okužbam.

Na levkemijo posumimo takrat, ko človek večkrat zaporedoma preboli virusno okužbo ter se bojuje z vročino, glavobolom in prehladom ter z drugimi simptomi, ki nakazujejo na gripo.

Levkemija je rak kostnega mozga, ki se najpogosteje pojavlja v odrasli dobi po 55. letu in pri otrocih pred 15. letom starosti.

Trenutno za tovrstno obliko raka potekajo nove študije, ki temeljijo na imunskem zdravljenju.

Kot se učimo na tujih klinikah, je potrebno krepiti in okrepiti delovanje samega kostnega mozga, da le ta začne proizvajati nove in zdrave krvne celice, kar je zelo pomembno tudi pri pacientih po kemoterapijah.

Kaj pravzaprav je kostni mozeg?

Kostni mozeg je maščobna, želeju podobna snov, ki jo najdemo v jedru kosti.
Kostni mozeg ima številne in ključne vloge v človeškem telesu, saj vsebuje visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in esencialnih maščobnih kislin.

Zdrav kostni mozeg pomaga imunskemu sistemu s proizvodnjo kisika celicam v telesu, podpira delovanje imunskega sistema, spodbuja stanje in delovanje črevesne sluznice, izboljšuje delovanje srca in možganov, ohranja zdrave kosti ter pospešuje proces zdravljenja ter obnove kosti, tkiv in vezi.

Esencialne maščobne kisline

Kostni mozeg je sestavljen predvsem iz mononenasičenih maščob. Vsebuje tudi manjše količine polinenasičenih maščob in konjugirane linolne kisline, ki je znana kot močan inhibitor raka.
Kostni mozeg je odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki so bistvenega pomena tudi za pravilno delovanje možganov.
Kostni mozeg je tudi dober vir glicina, ki sodeluje pri proizvodnji in presnovi beljakovin v telesu.

Pomanjkanje maščobnih kislin lahko povzroči počasno celjenje ran, slabo in počasno obnovo in regeneracijo, različne težave s kožo ter šibek imunski sistem ter počasno okrevanje.

Vitamini in minerali

Ena izmed glavnih lastnosti kostnega mozga je, da vsebuje pomembne mikroelemente: kalcij, železo, fosfor, cink, selen, kalij, magnezij, mangan in druge minerale. Prav tako v svoji popolni obliki vsebuje tudi vitamin A. V kostnem mozgu pa se nahajajo tudi drugi elementi v sledovih.

Pomanjkanje teh mikroelementov lahko privede do slabokrvnosti ter slabega imunskega sistema, ki je odgovoren za zaščito telesa pred okužbami in antigeni, pred razvojem srčno-žilnih in drugih težkih bolezni.
Nosečnice potrebujejo večjo količino teh mineralov in vitaminov.

In ravno zato pravimo, da kostni mozeg krepi odpornost, izboljšuje kardiovaskularni in ledvični sistem, spodbuja delovanje žlez in pravilno izločanje hormonov, spolno delovanje organizma, izboljšuje spomin, ureja spanje in čustveno razpoloženje, krepi spomin in zaznavanje, skrbi za dobro razumevanje in nagonske odzive človeka.

Lipidi

Kostni mozeg vsebuje tudi lipide, alkilglicerole, ki so vpleteni v proizvodnjo belih krvnih celic v kostnem mozgu.
Ščitijo telo pred okužbami in prispevajo k vzdrževanju in tvorjenju zdravih krvnih celic. Ščitijo pred resnimi okužbami in slabim delovanjem imunskega sistema ter pred pojavnostjo raka.

Ko ima človek raka, se raven alkilglicerolov v tumorskih celicah dvigne, da bi le ti nadzorovali in ustavili rast rakavih celic.
Alkilglicerole lahko najdemo tudi v materinem mleku.

Še posebno bogato z alkilgliceroli je olje morskega psa in skata.

Na Cancer Research inštitutu dokazujejo, da je potrebno za uspešno zdravljenje krepiti in okrepiti imunski sistem, saj so tako vse terapije in zdravljenja uspešnejša.

Zaradi edinstvene lastnosti imunskega sistema imajo tovrstne terapije  večji potencial pri zdravljenju raka, kot dosedanje zdravljenje. Prav tako ponujajo dolgoročnejšo zaščito pred boleznijo, prav tako ob tovrstni terapiji prihaja do manj stranskih učinkov.

Raziskovalci si prizadevajo ustvariti najboljše in najkvalitetnejše imunoterapije.

Levkemija

Levkemija je rak krvi in ​​kostnega mozga. Vrsto levkemije poimenujemo po tem, kako hitro se razvija in slabša.

Leukemia - OrthoInfo - AAOS

Akutna levkemija je hitro rastoči rak, ki se običajno poslabša zelo hitro.
Kronična levkemija je počasneje rastoča oblika raka, ki se slabša v daljšem časovnem obdobju.

Obstajajo štiri glavne vrste levkemije:

Akutna mieloična levkemija (AML)
Akutna limfocitno levkemija (ALL)
Kronična mieloična levkemija (CML)
Kronična limfocitna levkemija (KLL)

Levkemija se pojavlja najpogosteje pri odraslih, starejših od 55 let in je najpogostejša oblika raka pri otrocih, mlajših od 15 let.

V ZDA je vsako leto več kot 60.140 novih primerov in številka vsako leto narašča, preživetje pa je odvisno od tipa levkemije in stanja imunskega sistema obolele osebe.

Trenutno zdravljenje pri levkemiji je pri nas še vedno omejeno na kemoterapijo ter z obsevanjem, s čimer uničijo kostni mozeg.
Nato celice začno proizvajati nov in zdrav kostni mozeg.

Ob vseh dosedanjih raziskavah pa lahko vidimo, kako zelo pomembna je tudi pravilno izbrana prehrana in prehranski dodatki, kadar se spopadate s to boleznijo.

23 Heart Healthy Foods - Best Foods for Heart Health

Za več informacij nam pišite ali nas pokličite na 030 692 730, vsak dan med 10:00 in 14:00 uro 





Loading...