Center Holistic / Članki / 9 zdravju koristnih lastnosti korejskega ginsenga

9 zdravju koristnih lastnosti korejskega ginsenga

9 zdravju koristnih lastnosti korejskega ginsenga
Deli s prijatelji:

Ginseng je eno izmed najbolj priljubljenih zdravil rastlinskega izvora na svetu in je že stoletja v uporabi v Aziji in S Ameriki.

Korean ginseng for youngsters: Industry association says taste  reformulation is key

Ginseng se uporablja za izboljšanje možganskih funkcij in večjo koncentracijo ter spomin, odlično pa povečuje tudi fizično in mentalno vzdržnost.

Preprečuje depresijo in anksioznost ter preprečuje kronično utrujenost. Močno spodbuja spolno slo, povečuje plodnost, pomaga moškim pri erektilni disfunkciji in povečuje delovanje imunskega sistema.

Obstaja 11 vrst ginsenga in Panax v grščini pomeni »zdravi vse«.
Panax ali korejski ginseng je tisti, ki ima resnično najmočnejše zdravstvene koristi, drugi rodovi, kot je npr. sibirski ginseng, pa ima mnogo manj koristnih lastnosti.

V kliničnih raziskavah so dokazali njegov potencial v medicini:

  1. Izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje stres. Študija je dokazala, da se že po osmih dneh jemanja panax ginsenga, 200 mg,  izboljša razpoloženje in duševne funkcije ter zniža še nivo stresnega hormona kortizola.
    400 miligramov na dan pa izboljša mirnost ter izboljša se duševno počutje. Prav tako so dokazali, da zmanjšuje posledice kroničnega stresa in že 100 miligramov na dan pomaga pri obnovi nadledvične žleze ter optimizira delovanje slinavke in preprečuje previsoko raven krvnega sladkorja.
  1. Izboljša delovanje možganov. Ginseng stimulira delovanje možganskih celic in izboljšuje koncentracijo ter kognitivne dejavnosti. Dokazi kažejo, da lahko že 12 dni jemanja panax ginsenga izboljša duševno zmogljivost pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo. Ena študija, narejena na oddelku za nevrologijo na Kliničnem raziskovalnem inštitutu v Južni Koreji je dokazala, da se kognitivne funkcije pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo izboljšajo in ostanejo izboljšane tudi po koncu jemanja.
  1. Ima protivnetne lastnosti. Študija narejena na otrocih po kemoterapiji je dokazala, da ima panax ginseng stabilizacijski učinek vnetnih citokinov pri otrocih z rakom po kemoterapiji. Že 100 miligramov korejskega ginsenga v samo sedmih dneh bistveno zmanjša obseg vnetja, ki je glavni za nastanek večine bolezni. Preprečuje alergijske odzive telesa, ki se pogosto kažejo kot srbenje oči, solzenje oči, kihanje in druge vnetne reakcije.
  1. Pomaga pri hujšanju. Panax ginseng deluje kot zaviralec apetita, povečuje metabolizem in pomaga, da hitreje gori maščobe ter jih uporablja za energijo.
  1. Preprečuje erektilno disfunkcije. Raziskave, opravljene na oddelku za fiziologijo na šoli Southern Illinois  University of Medicine kažejo, da korejski ginseng spodbudi in sprosti erektilno tkivo ter vpliva na centralni živčni sistem in bistveno spreminja aktivnost v možganih, kar omogoča dobro delovanje in izločanje hormonov.
  1. Izboljšuje delovanje pljuč. Jemanje ginsenga bistveno zmanjša razrast pljučnih bakterij, študije pa so tudi pokazale, da lahko ginseng ustavi rast cistične fibroze.
  1. Znižuje raven sladkorja v krvi. Glede na University of Maryland Medical Center je pokazala, da Panax ginseng povzroči zmanjšanje koncentracije glukoze v krvi, eno uro po zaužitju glukoze.
  1. Preprečuje raka. Raziskave so pokazale, da ima ginseng močne protirakave lastnosti. Znanstveniki navajajo, da ginseng zmanjšuje pojavnost raka zaradi svojih močnih protivnetnih, antioksidativnih in apoptotskih delovanj.
  1. Spodbuja imunski sistem. Številne klinične študije so dokazale, da panax ginseng izboljšuje delovanje celic, ki igrajo vlogo v imunosti. Ginseng uravnava delovanje imunskih celic, vključno z makrofagi, naravnimi celicami ubijalkami.

Izvlečki ginsenga proizvajajo protimikrobne spojine, ki delujejo kot obrambni mehanizem proti bakterijskim in virusnim okužbam.





Izdelki v članku


Loading...