Center Holistic / Članki / Pojeste vsak dan 2 brazilska oreščka?

Pojeste vsak dan 2 brazilska oreščka?

Pojeste vsak dan 2 brazilska oreščka?
Deli s prijatelji:

 Ali ste vedeli, da so brazilski oreščki eden najvišjih in dolgoživečih rastlinskih vrst v tropskih gozdovih? Vsako drevo zraste v višino kar 50 metrov njegova življenjska doba je okoli 500 do 700 let.

Vsako zrelo drevo ima do 300 sadnih strokov na sezono, znotraj vsakega stroka, ki je trd kot kokosov oreh, pa je med 10-25 jedrc.

Brazilski oreščki - GymBeam | GymBeam.si

Zdravstvene koristi brazilskih orehov

1. Brazilski oreščki vsebujejo veliko kalorij, velike količine vitaminov, antioksidantov in mineralov.

100 g brazilskih orehov ima okoli 656 kalorij, ki izhajajo predvsem iz maščob.

Te maščobe so mono-nenasičene maščobne kisline (MUFA) in zmanjšujejo raven »slabega« holesterola in povečujejo HDL ali raven “dobrega holesterola” v krvi. Raziskave kažejo, da mediteranska prehrana, ki je bogata z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami skrbi za zaščito pred srčno – žilnimi obolenji .

2. Vsebujejo veliko vitamina E, ki je močan antioksidant, ki skrbi za zdrave membrane celic ter jih varuje pred poškodbami prostih radikalov.

3. Brazilski oreščki vsebujejo izjemno veliko selena in 100 g oreščkov zagotoviti kar 3485% priporočenega dnevnega vnosa selena. Dovolj bo, če vsak dan pojeste samo 2 oreščka.
Selen preprečuje koronarno bolezen, cirozo jeter in raka.

4. Poleg tega so ti kremastih oreški odličen vir B-kompleksa, ki skupaj delujejo pri tvorbi hormonov in skrbijo za številne presnovne funkcije.

5. Poleg selena pa brazilski oreščki vsebujejo tudi druge minerale, kot so baker, magnezij, mangan, kalij, kalcij, železo, fosfor in cink. Baker preprečuje anemijo in šibkost kosti, mangan pa skrbi za antioksidativno delovanje.

6. Brazilski oreščki in olje iz njih se uporablja za masažne namene, saj dobro nahrani in navlaži kožo.

7. In ne nazadnje, selen v brazilskih oreščkih spodbuja k dobremu delovanju ščitnice ter presnovi iz hormona T4 v T3. In zato se jih poslužite tudi tisti, ki jemljete Euthyrox ali druga zdravila za ščitnico.





Loading...