Center Holistic / Članki / 22 najpogostejših napak pri hujšanju

22 najpogostejših napak pri hujšanju

22 najpogostejših napak pri hujšanju
Deli s prijatelji:

 Vaša teža trmasto vztraja, vi pa se trudite in trudite shujšati?
 Poglejmo najpogostejše napake, ki jih delamo pri hujšanju 🙂

50 Foods That Are Super Healthy

1.Jeste napačno hrano.

Prehrana igra kar 80% vlogo pri hujšanju.
Če se osredotočate bolj na samo vadbo in telesno aktivnost, ne boste naredili kaj dosti, če ne boste poskrbeli za prehrano.

2. Jeste veliko ogljikovih hidratov

Tudi, če so polnozrnata žita in sadje zdrava, še ne pomeni, da vam pomagajo hujšati. Uživajte jih samo enkrat na dan.

3. Jeste napačne obroke ob napačnih urah

Če sadje jeste popoldan in če žitarice ali krompir jeste zvečer, to ne bo v redu, saj ogljikovi hidrati spodbujajo izločanje inzulina, ki vedno zaklepa maščobe. In če zvečer odvečnega sladkorja ne boste porabili za energijo, se vam bodo kilogrami še naprej nabirali.

4. Za malico jeste sadje ali polnozrnate krekerje?

Ne počnite tega in ne spodbujajte žleze slinavke k nihanju in v željo po še. Raje si privoščite oreščke.

5. Pojeste premalo maščob

Ne bojte se maščob, maščobe vas ne bodo zredile, so pa nujne za tvorbo hormonov in zaščito celic. Prav tako boste s hrano, ki vsebuje maščobe dalj časa siti. Seveda izbirajte hladnostiskana olja, semenke in oreščke.

6. Jeste v menzah in restavracijah

Vsi smo med službo lačni in vsem nam je najlažje skočiti kar v menzo ali v avtomat po hrano.
Vendar prej, kot se boste navadili in si boste hrano nosili s seboj, prej boste shujšali.

7. Jeste prehitro

Če jeste prehitro, je vaš želodec že poln, ko možgani tega še ne dojamejo. Zato jejte lepo počasi, vsak grižljaj dobro prežvečite in jejte za mizo.

8. Čez dan premalo pojeste

Če boste čez dan stradali, boste zvečer tako zelo lačni, da boste napadli prav vse, kar vam bo prišlo pod roke. S seboj nosite vsaj vrečko mandljev in si jih le privoščite.

9. Ne jeste zajtrka

Zajtrkujte kot kralj in tako zaženite svoj metabolizem, ki bo, če zjutraj ne boste jedli, spal in bo začel delovati šele kasneje.

10. Se ne morete upreti sladkemu

Obstaja nešteto zdravih različic slaščic, ne posegajte pa po načeloma bolj zdravih različicah, kot so presne torte, smoothiji, kokosov sladkor, javorjev sirup, 100% sladoled, saj še vedno vsebujejo ogromno sladkorjev.

11. Delate preveč kardia

Seveda je prav, da se ukvarjate s športom, vendar telo s časoma postane usmirjeno v shranjevanje energije, saj ve, da mora imeti rezerve hrane v obliki maščobe. Najbolje je, da poleg kardia uvedete v svoj trening vaje z utežmi. Mišice so tiste, ki pokurijo največ energije.

Odlične so tudi sklece in počepi.

12. Ste pod dolgoročnim stresom

Kadar vaše telo dalj časa proizvaja veliko kortizola in drugih stresnih hormonov, telo začne shranjevati maščobe okoli trebuha. Prav tako presežek kortizola vpliva na slabše delovanje ščitnice in na presežek estrogena, kar spet vodi v odvečno kopičenje maščob. Umirjanje, sproščanje, dovolj spanja in doddatki, ki pomagajo znižati nivo kortizola.

13. Premalo spite

Obvezno se v posteljo odpravite pred 23:00 uro in spite vsaj 6 ur. Spanje je potrebno za regeneracijo telesnih organov ter za pravilno izločanje toksinov.

14. Prepozno jeste

Jejte najkasneje ob 18:00 oz 19:00

Kasneje kot boste jedli, bolj boste zmotili naravne obnovitvene telesne procese in bolj boste obremenili prebavo in izločanje toksinov, ki bodo zaradi tega začeli zastajati v vas in se nalagati tudi v obliki maščobnih celic.

15. Popijete premalo vode

Brez vode ne gre in popijte je 1 l na vsakih 25 kg telesne teže. Voda pomaga odstraniti strupe, odvečne maščobe in spodbuja dobro delovanje jeter, črevesja ter ledvic.

16. Pojeste premalo beljakovin

Proteini so nujno potrebni, če želite shujšati. V svojo prehrano uvedite stročnice, kot so čičerika, leča, grah, bob in fižol, zeleno listnato zelenjavo ter bučna, konopljina in chia semena. Tudi, če imate nenehno željo po ogljikovih hidratih, je to eden izmed znakov, da pojeste premalo beljakovin.

17. Ne jeste kakovostne hrane

Hrana, pridelana na konvencionalen način, ki ne vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vas ne bo zadovoljila niti v vas ne bo ustvarila občutka zadovoljstva. Hranarevna s hranili v vas ustvarja željo po prenajedanju.

Prav tako ne pozabite, da trditev »zdravo živilo« še ne pomeni, da to tudi drži.

18. Pijete sladke pijače

Prenehajte s tem saj vase nezavedno vnesete zares veliko kalorij.

19. Pijete alkohol

Ne pozabite, da ima alkohol približno 7 kalorij na gram.

20. Imate težave s ščitnico, PCOS ali ste v menopavzi oz. andropavzi

Seveda vsa hormonska stanja močno vplivajo na zadrževanje maščob, zato z usterzno prehrano in dodatki kar najbolje poskrbite za uravnanje svojih hormonov.

21. Pojeste preveč

Četudi jeste zdravo in uravnoteženo hrano, pa je pojeste preveč, vam to ne koristi. Zapomnite si, da niste siti takrat, ko to čutite ampak že veliko prej. Kupite si manjši krožnik ali svoj obrok preprosto razpolovite. Vaš želodec je majhen.

22. Se za vsako pregreho močno obremenjujete

Vsake toliko časa se vsi pregrešimo, vendar ob tej pregrehi, ki je res le včasih, uživajte in se ne obremenjujte s tem, da vas bo to zredilo. Zredi nas dolgoročna nepravilna prehrana in ne manjši užitki, ki si jih sem in tja privoščimo. Če ob njih resnično uživate, pa še toliko manj 🙂





Izdelki v članku


b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
tekoce-zelezo Holistic Tekoče železo, 250ml 250ml. Za 50 dnevnih 
(36 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(48 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...