Center Holistic / Članki / Zakaj so maščobe nujna sestavina naše prehrane?

Zakaj so maščobe nujna sestavina naše prehrane?

Zakaj so maščobe nujna sestavina naše prehrane?
Deli s prijatelji:

Zakaj so maščobe nujne?
Ne bojte se maščob, maščobe so nujne. Seveda ne priporočam transnasičenih, predelanih maščob, vendar tiste maščobe iz semen, oreščkov in rib.

Healthy Fats 101 | The Palm South Beach Diet Blog

In zakaj vse potrebujemo maščobe?

1. Maščobe nam zagotavljajo energijo

En gram maščobe vsebuje 9 kalorij, v primerjavi s štirimi kalorijami, ki jih vsebuje gram beljakovin ali ogljikovih hidratov.

2. Maščobe gradijo zdrave celice

Maščobe so pomemben del celične ovojnice, ki obdaja vsako celico našega telesa. Brez zdrave celične membrane, naše celice ne morejo pravilno delovati.

3. Maščobe gradijo možgane

Maščobe so pomemben, sestavni del mielinskih ovojnic v možganih, kar so nekakšni izolacijski ovoji, ki obdajajo vsako živčno vlakno ter omogočajo, da informacije lažje prehajajo iz celice do celice.

4. Maščobe so nujne za absorbcijo vitaminov

Vitamini A, D, E in K so v maščobah topni vitamini, kar pomeni, da maščoba v hrani pomaga črevesju, da se vitamini absorbirajo v telo.

5. Iz maščob nastajajo hormoni

Maščobe so strukturne komponente ene od najbolj pomembnih snovi v telesu, vključno s prostaglandini, hormonom podobnih snovi, ki uravnavajo mnoge funkcije v telesu.
Maščobe so nujne za tvorbo in nastajanje spolnih hormonov.

Tukaj je tudi pojasnilo, zakaj presuhe najstnice nimajo menstruacije, zakaj imajo ženske težave v menopavzi, zakaj se nekateri vidno in hitreje starajo…
Tudi težave z zanositvijo so močno povezane s pomanjkanjem maščob in zaradi tega s pomankljivo tvorbo hormonov.

6. Maščobe so nujne za lepo in napeto kožo

Eden od najbolj vidnih znakov pomanjkanja maščob je suha in upadla koža. Plast maščobe, tik pod kožo (imenovana podkožna maščoba) deluje kot telesu lastna izolacija in pomaga uravnavati telesno temperaturo. Vitki ljudje so vedno bolj občutljivi na mraz; debeli ljudje pa so zaradi tega bolj občutljivi na toplo vreme.

7. Maščobe varujejo notranje organe

Mnogi od vitalnih organov, predvsem ledvica, srce in črevesje, so zaščiteni s plastjo maščob, ki jih obdajajo in ščitijo ter jih držijo na mestu. Te maščobe telo nazadnje uporabi, če potrebuje energijo.

Večina ljudi se maščob boji, vendar je to povsem napačno. Maščobe ne redijo in so nujno potrebne za naše življenje. Brez njih ne morejo nastajati naši hormoni, ki pravzaprav nadzorujejo naše delovanje.

healthy fats and oils, a science based approach on how to choose them

Za več informacij nas pokličite na 030 692 730 🙂





Izdelki v članku


super-omega-3 Holistic Super Omega 3, 100 kapsul 100 mehkih kapsul  
(139 ocen)
18,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(48 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...