Center Holistic / Članki / Jod in njegov pomen v telesu

Jod in njegov pomen v telesu

Jod in njegov pomen v telesu
Deli s prijatelji:

 Jod je izjemno pomemben mineral, saj zagotavlja normalno rast in razvoj.

Približno 60% joda v človeškem telesu je shranjeno v ščitnici. Koristi joda igrajo zelo pomembno vlogo pri normalnem delovanju ščitnice, ki izloča ščitnične hormone, ki nadzirajo delovanje metabolizma.

Brez joda ščitnični hormoni ne morejo nastati.

Jod skrbi za optimalno porabo kalorij v telesu, s čimer prepreči pretirano shranjevanje odvečne maščobe.
Jod prav tako iz telesa odstranjuje toksine in telesu pomaga pri uporabi kalcija in silicija.

Simptomi pomanjkanja joda

Pomanjkanje joda ima na telo resne negativne učinke.

Simptomi pomanjkanja joda vključujejo tesnobo, depresijo, duševno zaostalost, težave z zaznavanjem in pomnenjem, golšo, porast telesne teže, zmanjšano plodnost, hrapavo kožo, povečan riziko splava, zaprtost, utrujenost, glavobole, fibroidna tkiva, ciste in druge težave.

V resnih primerih pa tudi mentalno zaostalost, kretenizem in je eden od glavnih vzrokov za duševno zaostalost.

Hormonal Imbalance Treatment | Achieve Total Harmone Balance — Evergreen Doctors

Pomembni viri joda

Jod je prisoten v morski hrani. Pazite le, saj ribe in lupinarji vsebujejo velike količine težkih kovin.
Z jodom bogata hrana so tudi česen, blitva, sezamovo seme, soja, repa in špinača.

Zdravstvene koristi joda:

  • Metabolizem
    Jod vpliva na delovanje ščitnice, tako da pomaga pri proizvodnji hormonov, ki so neposredno odgovorni za nadzor hitrosti presnove v telesu. Hitrost presnove vpliva na delovanje in učinkovitost mnogih organskih sistemov, vključno z absorpcijo hrane, cikli spanja in pri uporabi hrane za energijo.Ščitnična hormona nadzorujeta srčni utrip, krvni tlak, telesno težo in temperaturo. Telo s pomočjo teh hormonov pomaga tudi pri sintezi beljakovin. Zagotavlja njihovo nastajanje in transport po telesu, kar je ključnega pomena za ohranjanje zdravja.
  • Energija
    Jod igra pomembno vlogo pri ohranjanju optimalne ravni energije v telesu in zagotavlja učinkovito izrabo kalorij ter poskrbi, da se odvečne maščobe ne nalagajo na telesu.
  • Zdravi nohti, lasje in zobje
    Zdravstvene koristi joda vključujejo zdrave in sijoče lase, gladko kožo, trdne zobe in močne nohte. Pomanjkanje tega minerala povzroča izpadanje las, poleg tega jod pospešuje rast las.
  • Reproduktivni sistem
    Jod pomaga pri normalni rasti in zrelosti reproduktivnih organov. Zadostna količina joda pri nosečnicah je bistvenega pomena za preprečevanje mrtvorojenih novorojenčkov ter zavira duševno zaostalost.
    Prav tako zmanjšuje gestacijsko hipertenzijo ter diabetes. Jod zagotavlja plodnost pri ženskah in moških ter poskrbi za zdravo rast ploda. Noseča ali doječa ženska lahko dejansko dnevno izrabi celoten odmerek joda, kar lahko povzroči resno pomanjkanje joda tudi po tem, ko ni več noseča ali več ne doji.
  • Imunski sistem
    Jod skrbi in obnavlja delovanje imunski sistem ter skrbi za njegove normalne procese.
    Jod odstranjuje proste radikale ter stimulira in poveča aktivnost antioksidantov v telesu, kar mu zagotavlja močam obrambni ukrep pred različnimi boleznimi, vključno z boleznimi srca in pred rakom.
    Nekatere študije so pokazale, da jod neposredno ščiti možganske celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov.
  • Hipotiroidizem
    Značilna okvira aktivne ščitnice ter posledično upočasnjevanje vseh telesnih procesov. Eden izmed najbolj pogostih rezultatov hipotiroidizma je povečanje teže, saj telo ne pretvarja hrane v energijo za telo. Jod spodbuja hormonsko aktivnost ter pomaga izgubiti težo ter telesno maščobo.Druge posledice slabega delovanja ščitnice so utrujenost, suha koža, težave s koncentracijo, zaprtje, krči ter otekanje nog. Če je ne zdravimo, lahko povzroči srčno popuščanje.
  • Fibrocistične bolezni
    Jod bistveno zmanjša pogoje za nastanek fibroidnih tkiv dojk ter ga uporabljajo tako v alternativni kot v zahodni medicini.
  • Preprečevanje raka
    Verjetno najpomembnejša korist za zdravje je njegova anti-rakotvorna lastnost.
    Študije so pokazale, da se po dopolnilu joda rakave celice zmanjšajo, jod pa včasih celo povzroči apoptozo (avtomatsko celično smrt), kar nadomesti z zdravimi celicami.Natančen mehanizem tega procesa še ni znan, vendar pa so študije ugotovile to pozitivno povezavo.Študije so pokazale, da bolniki z rakom dosledno kažejo izboljšanje simptomov po povečanju vrednosti vnosa joda.Jod programira celično smrt, zagotavlja apoptozo ali programirano celično smrt, ki je ključnega pomena pri oblikovanju novih organov, kot tudi pri odstranjevanju malignih celic.
  • Odstranjuje težke kovine
    Jod iz telesa odstranjuje strupene kemikalije, kot so fluorid, svinec, živo srebro in biološki toksini. Prav tako ima močne antibakterijske lastnosti, zlasti proti Heliobacter pylori, ki je nevarna bakterijska infekcija želodca, ki jo povezujemo z povzročajo raka na želodcu.
  • Pomanjkanje joda je glavni vzrok golše.

Superfood Salad, A Natural Hormonal Imbalance Relief | The Awesome Green


Poskrbite za dovolj joda z jodovimi kapljicami, ki v svetu veljajo za najboljšo naravno podporo telesu.





Loading...