Center Holistic / Članki / Ali veste kako negativne posledice ima pomanjkanje joda

Ali veste kako negativne posledice ima pomanjkanje joda

Ali veste kako negativne posledice ima pomanjkanje joda
Deli s prijatelji:

 Jod je nujen element, ki nam ga v večini primanjkuje

Medicinski učbeniki vsebujejo veliko pomembnih dezinformacij o zelo pomembnem elementu jodu, ki povzroča več trpljenja in smrti, kot jih je bilo v obeh vojnah skupaj. – Dr. Guy Abraham

Jod je bil odkrit v vsakem organu in tkivu v našem telesu.

Jod je nujno potreben za zdravje ščitnice in jajčnikov, dojk in prostate. Poleg tega obstaja povečano tveganje za raka dojke pri ženskah, ki jim primanjkuje joda, obstajajo prepričljivi dokazi, da pomanjkljivost poveča tveganje za raka ščitnice.

To je le nekaj razlogov, zakaj bi morali biti zainteresirani za zadostno uživanje joda.
V današnjem času, ko smo veliko izpostavljeni strupom iz okolja in hrane, potrebujemo več in ne manj joda, saj ima zelo posebne varovalne učinke proti več skupinam toksinov, kot so fluor in bromid, v manjši meri pa pomaga odpraviti tudi svinec in živo srebro iz telesa.

Številne študije so pokazale povezavo med nizkimi ravnmi joda in fibroidnimi boleznimi dojk.

Ovo je 8 namirnica najbogatijih jodom - Fitness.com.hr

Dr. David Derry je dejal: “Rešitev so jodove kapljice oz. Lugolova raztopina, katero medicinska stroka uporablja že 200 let. Eno kapljico (6,5 mg na kapljico) Lugolove raztopine zmešajte z vodo in bo postopoma odpravila prvo fazo razvoja raka ali fibroidnih bolezni dojk in preprečila nov pojav. Prav tako bo Lugol ubil nenormalne celice, ki plavajo v telesu na mestih, oddaljenih od izvirnega raka. Seveda se zdi, da ta pristop deluje tudi pri raku na prostati, saj je v mnogih pogledih podoben raku na dojki. To bo res pomagalo pri večini rakastih celic.

Ženske, ki imajo golšo (vidno povečanje ščitnice), zaradi pomanjkanja joda imajo trikrat večjo možnost za obolevnost raka na dojki. Povečan vnos joda je povezan z manjšo incidenco raka na dojki. – Dr. Donald Miller Jr.

Jod se je včasih zdel bolj pomemben, tako da so ga pred dvajsetimi leti rutinsko dodajali kot dopolnilo kruhu. Jod je mogoče najti v majhnih količinah v nekaterih vrstah soli, pa vendar ta jod iz soli i, če ga ne hranimo v temni in neprodušni steklenički.

Šestdeset milijonov Japoncev povprečno dnevno porabi 13,8 mg joda in so eden izmed najbolj zdravih narodov v zvezi s splošno zdravstveno statistiko in rakom.

Hrana v Sloveniji ima premalo joda
V Sloveniji ima hrana naravno malo joda, saj ga rastline ne morejo črpati iz tal. Jod v tleh, ki ga ni v obilju, padavine izpirajo v reke (še zlasti v hribovitih predelih), te pa ga odnašajo v jezera in morje. Nekaj več ga je zato v morskih sadežih, školjkah, rakih in ribah, največ pa v algah. Posledice pomanjkanja joda v prehrani, kot so golšavost ter motnje v telesni rasti in duševnem razvoju otrok (kretenizem), so bile pogoste med prebivalci centralnih Alp že v Avstro-Ogrski, ki je zato leta 1864 uzakonila obvezno jodiranje soli; torej smo bili tega ukrepa med prvimi v Evropi deležni tudi Slovenci.

V antiseptične lastnosti se jod uporablja za sterilizacijo vsake površine in materiala v bolnišnicah. Jod je odličen antibiotik s širokim spektrom delovanja, ki vključuje vse pomembne mikroorganizme, ki so povezane z zdravjem, kot so prebavne bakterije, črevesni virusi, bakterije, virusi, glive. Minimalno število molekul joda, potrebne za uničenje bakterij, je odvisno od vrste.

Jod je najboljši antibiotik, protivirusno in antiseptično sredstvo vseh časov. – Dr. David Derry

Jod je smrten sovražnik enoceličnih organizmov. Element jod ima potencial s širokim spektrom delovanja in nizke toksičnosti za tkiva. Močna raztopino joda (Lugolova raztopina) vsebuje 5% joda in 10% kalijevega jodida (KI) v vodni raztopini.

Glede na sedanje statistične podatke Svetovne zdravstvene organizacije, več kot tri milijarde ljudi na svetu živi v državah, kjer je pomanjkanje joda in znano je, da lahko pomanjkanje selena, vitamina A in železa poslabša učinke pomanjkanja joda. Poleg magnezija, selena in kalija, je jod eden od mineralov, ki najbolj manjkajo v našem telesu.

Jod je bistvenega pomena za sintezo ščitničnih hormonov, prav tako so potrebni tisti encimi, ki so odvisni od selena, za pretvorbo tirozina (T4), do bioaktivnega ščitničnega hormona, trijodotironin (T3).
Selen je esencialni mineral in je odgovoren za pretvorbo T4 v T3 v jetrih.

Selen in kalij sta ključnega pomena pri zastrupitvi z živim srebrom, saj sta popoln protistrup. In seveda pri zobozdravniku, ki uporablja zalivke ter zdravniki s polno živih cepiv. Opozoriti je treba, da živo srebro odstrani selen iz telesa, ker se shranjeni selen hitro porabi.

Simptomi pomanjkanja joda vključujejo mišične krče, mrzle roke in noge, povečano težo, slab spomin, zaprtost, depresijo, edeme, bolečine v mišicah, slabost, suho kožo in lomljive nohte.

Njegovi najboljši viri so morska hrana (divje ribe, školjke, zlasti ostrige), nerafinirana morska sol, alge in ribja juha, maslo, ananas, artičoke, beluši, temno-zelena zelenjava in jajca. Nekatera zelenjava, kot so zelje in špinača, lahko blokirajo absorpcijo joda, če jih jemo surova ali nefermentirana. Tudi ljudje, ki jedo ribe, dobijo le tega v minimalnih količinah. Za pridobitev 13,8 mg joda, bi morali zaužiti približno 9 kg rib na dan.

Koliko joda potrebujemo?
Odrasli potrebujejo 200 mikrogramov joda na dan. Otroci pa potrebujejo od prvega do četrtega leta 100, do sedmega leta 120, do desetega leta 140, do trinajstega leta 80 in do petnajstega leta 200 mikrogramov na dan. Nosečnice 230, doječe matere pa 260 mikrogramov.

Dnevno bi morali jemati 50 mg. Če ga naše telo potrebuje, bomo ta jod absorbirali in ga ne bomo izločili z urinom. Da povrnemo jod v svoj sistem, je potrebno od pol do enega leta. Ljudje pa se začnejo bolje počutiti po nekaj dnevih, tednih ali mesecih uživanja dodatnega joda.«

Pravilno uživanje soli
Sol pri nas večinoma jodirajo s kalijevim jodidom, ki na zraku in svetlobi oksidira do elementarnega joda, ta pa iz soli izhlapeva. »Vodilni strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo z jodom, zato opozarjajo, da je sol treba hraniti v zaprti in temni posodi, saj jod iz nje izhlapeva že pri sobni temperaturi.

Jedi ne solimo za začetku kuhanja ali med kuhanjem, temveč ko je že gotova, saj je med toplotno obdelavo izparevanje joda zelo pospešeno,« pravi dr. Igor Pravst, doktor kemije, z ljubljanskega Inštituta za nutricionistiko. Med kuhanjem se ga tako lahko večina izgubi.

Testiranje pomanjkanja joda in Lugolove raztopine na roki

Dodajanje jodove raztopine
Izginevanje joda, ki ga nanesemo na kožo, kjer je tanka, denimo na podlahti, je dobro merilo za ugotavljanje, ali naše telo potrebuje več joda. Še več, jodiranje kože lahko zagotovi pravšnji vnos joda v telo, saj si ga telo vzame le toliko, kolikor ga potrebuje.

Nekatere nosečnice si, da bi si zagotovile dovolj joda, redno jodirajo roko. PREPOVEDANO pa je jod tako uporabljati pri dojenčkih, ker ga njihovo telo na tak način povzame preveč.

Jod je potreben v količinah mikrograma na ščitnici in miligram količine dojke in drugih tkiv, in se lahko uporablja kot zdravilo, merjeno v gramih. – Dr. David Miller

Jod nam pomaga pravilno izkoristiti beljakovine. Vsi bolniki, ki imajo pomanjkanje joda bodo imeli tudi pomanjkanje beljakovin. – Dr. Bryce Vickery

Jod je bistvena sestavina za sintezo ščitničnih hormonov. Pri pomanjkanju joda je motena sinteza beljakovin. Ščitnični hormoni imajo dve glavni nalogi za telo: povečajo sintezo beljakovin v skoraj vseh tkivih v telesu in povečajo porabo kisika. Jod je v ščitnici potreben za tvorbo ščitničnih hormonov, selen in kalij pa sta potrebna za pretvorbo T4 v T3, hormonov, ki uravnavajo presnovo, metabolizem…Ščitnični hormoni so bistvenega pomena za življenje, saj regulirajo biokemične reakcije, predvsem sintezo beljakovin in encimske aktivnosti z usmerjanjem organov, kot so možgani, mišice, srce in ledvice, hipofiza, in zato je jod kritičnega pomena za razvoj zarodka.

Zdravniki posledice pomanjkanje joda v telesu ne prepoznajo takoj, zato med drugim oprezajo, ali je več spontanih splavov pri nosečnicah, kajti te potrebujejo več joda (več ga potrebujejo tudi matere, ki dojijo), in ali ima več novorojenčkov motnje v delovanju ščitnice ali motnje v presnovi, kar pa rutinsko preverjajo v porodnišnici v dveh dneh po porodu s presejalnim testom F/TSH.

Utrujenost je prvi znak pomanjkanja joda in ščitničnih hormonov v telesu

Zaradi pomanjkanja joda so lahko še posebno ogroženi ljudje, ki se enostransko prehranjujejo in se izogibajo soli, opozarja dr. Hojker. Denimo presnojedci in vegetarijanci, med katerimi je priljubljena uporaba nejodirane himalajske ali sečoveljske soli. Kamena sol iz rudnikov soli ima namreč premalo joda za pokritje potreb telesa po tem elementu, pravi, zato mora biti tudi ta po zakonu jodirana.
Poškodovan prenos joda se lahko delno popravi z dokaj visokimi odmerki askorbinske kisline ali vitamina C.

Nobelov nagrajenec Dr. Albert Szent Györg, zdravnik, ki je odkril vitamin C, je zapisal: “Ko sem bil študent medicine, se je jod v obliki kalijevega jodida uporabljal kot univerzalno zdravilo. Nihče ni vedel kaj točno počne, ampak je učinkoval na telo zelo dobro. “

Danes vemo kako jod učinkuje in kako lahko pomaga ljudem, temveč sodobna medicina spi in ljudje zaradi tega trpijo in umirajo zaradi njegovega pomanjkanja.

Če sumite, da vam primanjkuje ščitničnih hormonov je pomembno tudi testiranje hormonov T4 in T3.

Istočasno vam bomo stestirali tudi pomanjkanje joda. Za več informacij nas pokličite na številko 030 692 730 ali 01/544 12 34, vsak delovnik med 10h in 15h.





Izdelki v članku


tekoce-zelezo Holistic Tekoče železo, 250ml 250ml. Za 50 dnevnih 
(36 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
super-omega-3 Holistic Super Omega 3, 100 kapsul 100 mehkih kapsul  
(139 ocen)
18,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...