Zakaj ženske na Kitajskem nimajo vročinskih oblivov?

Ženske vsakodnevno sprašujejo, kako si lahko pomagajo v menopavzi, zaradi vseh tegob, ki jih le ta prinese. Vročinski oblivi, zatekanje, pridobivanje kilogramov, nihanje razpoloženja…

Sprašujejo za naravne pristope in alternative umetnim hormonom.

V šoli tradicionalne kitajske medicine smo se posvetili tudi tej pogosti težavi.

Za kitajske ženske velja, da ne trpijo zaradi simptomov menopavze, s katerimi se soočamo na zahodu.
Z vročinskimi oblivi ima težave kar 75% žensk zahodnega sveta in le 10% žensk iz Azije.

In kje je razlika?

Na prvem mestu je prehrana, ki je temeljno načelo v tradicionalni kitajski medicini.

Večina ljudi, ki resno preučujejo vpliv prehrane na zdravje, zagotavlja, da je več kot 75% težav povezanih s prehrano.

Trije vodilni vzroki smrti, – srčni infarkt, rak in možganska kap, so vsi tesno povezani z nepravilnim načinom prehranjevanja.

V tradicionalni kitajski medicini je temeljni del diagnostike ravno ocenjevanje prehranskih navad bolnika. Istočasno se ob diagnostiki upošteva tudi stanje pulza, morfologija človeka, pregled in ocena stopal, dlani, jezika in oči.

S postavljeno diagnostiko in obsežnim vprašalnikom glede prehranjevalnih, spalnih in delovnih navad, izdamo priporočila glede prehrane in priporočenih terapij.

ventuze
Terapije z ventuzami sproščajo napetosti, pospešijo izločanje toksinov in toksične vročine iz notranjosti organov

Najpogosteje se uporabljajo moksanje, refleksoterapije in masaže z ventuzami. Ob naši hrbtenjači se ob oteženem delovanju določenega organa kopiči in zastaja kri, toksini.

Podtlak pod ventuzo razbremeni zastoj tekočin in razbremeni tkivo in organe. Terapija z ventuzami pospešijo izločanje strupov, pospešijo delovanje limfe in cirkulacije, iz telesa odstranjujejo vlago, mraz ali presežek vročine, ki nastaja zaradi zakisanosti. Ta terapija je odlična pri vseh vrstah bolečin, npr. v mišicah in sklepih.

Dobro je vedeti, da so vse terapije prilagojene glede na prvotno, postavljeno diagnostiko.

Pri vročinskih oblivih in težavah v menopavzi gre največkrat za presežek toksične toplote, zakisanosti in zastajanja toksinov v telesu. Vse to močno obremeni delovanje ledvic, ki pa so po tradicionalni kitajski medicini odgovorne za uravnavanje in izločanje hormonov.

ledvica
Akupresurna točka za krepitev ledvične energije

Za krepitev ledvic se čez dan priporoča pitje enega litra vode z limono in malo naravne soli, po majhnih požirkih. Iz prehrane je nujno potrebno odstraniti vse sladkorje, mlečne izdelke in moko.

Po tradicionalni kitajski medicini ledvica krepi hrana, ki ni mrzla in ni nikoli iz hladilnika. Odlična je temno-zelena listnata zelenjava, šparglji, zelena, bučke, kumare, robidnice, maline, borovnice, fižol, črni sezam, bučna, lanena in sončnična semena.

Ženske v zahodnem svetu smo izpostavljene višjim stopnjam okoljskih estrogenov, kot ženske v nerazvitih državah. Ocenjuje se, da naše okolje za 40%poviša raven estrogena v telesu, kot bi ga bilo sicer, če ne bi živeli v okolju, polnem ksenoestrogenov (plastika, hrana, voda, kozmetika, zdravila…).

To nam ponazarja, zakaj je incidenca raka dojk veliko višja v razvitih državah in zakaj je v razvitih državah veliko težav z neravnovesjem hormonov.

In ravno zato je zelo pomembno, kaj jemo, kdaj jemo, kako jemo.

Študije kažejo, da lahko prehrana zmanjšuje ali povečuje negativne simptome povezane z menopavzo, težavami z zanositvijo, nerednimi menstruacijami…

Prav tako so zelo priporočljive določene zeliščne formule, akupresura, refleksoterapija…

Najprej pa moramo preveriti delovanje ledvic in jih podpreti, če ugotovimo, da ne delujejo pravilno.

Prav tako se utrujenost med menopavzo nanaša na pomankljivosti v delovanju vranice.

Neravnovesje v vranici se kaže kot zaskrbljenost, negotovost, pretirana skrb za druge, pretirano ukvarjanje in reševanje tujih problemov… Vse te simptome, pa zelo povezujemo tudi z oslabljenim delovanjem ledvic, kar se kaže kot strah, dvom in žalost.

Ravno v času menopavze se mnoge ženske soočajo s takšnimi čustvi, zato sta po tradicionalni kitajski medicini krepitev ledvic in vranice prva koraka k boljšemu počutju.

Vranica ne mara hladne, surove hrane. Izognite se mlečnim izdelkom in mokam. Okrepi jo topla hrana, razne mineštre in hrana bolj sladkega okusa, kot so buče, proso, riž.

Tradicionalna kitajska medicina nam pokaže smernice, kako okrepimo svoje organe, ki so v deficitu. Predlagamo terapije in masaže, ki še hitreje pripomorejo k našemu notranjemu ravnovesju. Pri težavah z ledvicami se uporablja tudi terapija moxa, kjer s segrevanjem dela telesa pospešimo izločanje strupov, presežka vlage ali toksične toplote.

Najprej je vedno potrebno urediti prehrano in druge vedenjske vzorce, kot so spanje, delo.

In ne pozabimo, terapije in priporočila glede prehrane se razlikujejo od bolnika do bolnika. Skozi diagnostiko najprej določimo najbolj obremenjeni organ, ki ga nato s prehrano in terapijami krepimo.
S priporočenimi spremembami so rezultati vidni zelo kmalu.

Print Friendly, PDF & Email