Zakaj nizka raven progesterona vodi v depresijo ali tesnobo?

Nizek progesteron in depresija

Nihanje ključnih ženskih hormonov – estrogena in progesterona, pri moških tudi testosterona, lahko povzroči številne simptome, vključno z nerednimi menstrualnimi cikli, povišanjem slabega holesterola, težave s spanjem, vročinske oblive, težave z zanositvijo in pri moških težave v andropavzi.

Hormonske spremembe, ki se pojavijo v perimenopavzi ali v menopavzi, pa tudi pri moških v andopavzi, lahko prinesejo simptome, kot sta razdražljivost ter nihanje razpoloženja.
Nizka vrednost progesterona pri obeh spolih prav tako lahko povzroči anksioznost in depresijo.

Vloga progesterona

Progesteron je spolni hormon, ki igra pomembno vlogo pri plodnosti in v nosečnosti. Naše telo potrebuje progesteron, da imamo ženske normalne menstrualne cikle, pri moških pa skrbi za tvorbo testosterona.

Ko vrednost progesterona pade, pomanjkanje progesterona vodi do prevlade estrogena.  To neravnovesje s preveč estrogena lahko povzroči, da telo začne izgubljati raven bakra in cinka v celicah možganov.
Obstaja pa jasna povezava med pomanjkanjem cinka in depresijo.

tesnoba
Simptomi nizke ravni progesterona lahko vključujejo povečanje teže, napihnjenost, spremembe apetita, bolečine v mišicah in bolečine v sklepih, nespečnost, razdražljivost in težave s koncentracijo. Povzroča tudi simptome, kot so utrujenost, anksioznost ter občutke depresije.

Simptomi nizkega progesterona

Simptomi nizke ravni progesterona lahko vključujejo povečanje teže, napihnjenost, spremembe apetita, bolečine v mišicah in bolečine v sklepih, nespečnost, razdražljivost in težave s koncentracijo.
Povzroča tudi simptome, kot so utrujenost, anksioznost ter občutke depresije.

Progesteron ima pomirjujoč učinek na razpoloženje, podobno kot serotonin, hormon, ki pomaga izboljšati razpoloženje.

Z leti, ko raven progesterona vse bolj pada, naraščajo težave z depresijo, anksioznostjo in tesnobo.

Učinki progesterona na telo

Hormon progesteron je predhodnik estrogena, testosterona in drugih kortikosteroidov.

Progesteron nastaja tako v jajčnikih in testisih pri moških, kot v nadledvičnih žlezah. Ima vlogo pri reprodukciji in nam pomaga pri spopadanju s stresom.

S staranjem naše telo proizvaja vedno manj progesterona, prav tako se ga manj tvori takrat, kadar smo v stresnih situacijah.

Migrene, neredne menstruacije, neplodnost, splav, predmenstrualni sindrom, sindrom policističnih jajčnikov, endometrioza, simptomi andropavze…, so samo nekatere od boleznimi, ki jih povezujemo z nizkimi ravnmi progesterona.

Dr. Peter Bongiorno, član fakultete na Univerzi v New Yorku in avtor knjige “Zdravljenje depresije ,” priporoča preglede in testiranja ravni hormonov ter izračun pravilnega razmerja med estrogenom, progesteronom, kortizolom, ščitničnimi hormoni in testosteronom.

Preberite tudi kako si na naraven način lahko dvignete prgesteron?

Za več informacij nas pokličite med 10:00 in 15:00 na 01/544 12 34 ali 030 692 730 :)

Print Friendly, PDF & Email