Center Holistic / Članki / Česa nam manjka, če imamo podočnjake?

Česa nam manjka, če imamo podočnjake?

Česa nam manjka, če imamo podočnjake?
Deli s prijatelji:

 

Večina od nas krivi za podočnjake pomanjkanje spanja, izčrpanost ali strmenje v računalniški zaslon več ur. Toda resnica je globlja. Strokovnjaki in študije povezujejo podočnjake z resnejšimi težavami, kot so slabokrvnost, pomanjkanje mineralov, bolezni jeter in dehidracija.

(Dr. Satish Mehta, oftalmolog, na česni kliniki New Delhi)

podočnjaki

Podočnjaki se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja vitaminov, mineralov in dehidracije

Pogosti razlogi za temne podočnjake:

Staranje – koža pod očmi je tanka in občutljiva. Z leti koža okoli oči postane tanjša, zaradi česar so krvne žile bolj izrazite, kar povzroča podočnjake.

Dednost in genetika prav tako igrata veliko vlogo pri razvoju in prevladi temnih kolobarjev okoli oči.

Hranilna pomanjkljivost – temni kolobarji so lahko posledica slabe prehrane in pomanjkanja mineralov, npr. kalija. Zdrava in hranljiva prehrana nas napolni z vitamini, kot so A, C, K, E ter tako lahko pomaga, da se znebimo temnih kolobarjev.

Pomanjkanje spanja in utrujenost – zaradi pomanjkanja spanja ali pretirane utrujenosti naša koža postane bleda, zaradi česar kri pod kožo postane bolj vidna in se posledično zdi bolj modra ali temnejša.

Kajenje in pitje – ljudje, ki ponočujejo, kadijo in pijejo več alkoholnih pijač, povzročijo opustošenje kože, kar privede do temnih kolobarjev okoli oči. Kolobarji so lahko tudi znak izgube vode iz telesa (dehidracija) zaradi prekomernega pitja in vnosa kofeinskih pijač.

sončenje

Ne izpostavljajte se preveč soncu in se zaščitite s sončnimi očali in senčnikom

Prevelika izpostavljenost soncu – Večja izpostavljenost soncu lahko povzroči pigmentacijo na površini vaše kože in ustvari temne kolobarje. Dolgotrajna izpostavljenost soncu proizvede več melanina okoli oči kot običajno, kar jim da temnejšo barvo. Obstajata dve glavni plasti kože, zunanji sloj kože znana kot vrhnjica in notranja plast, znana kot usnjica. Ko se presežek melanina v vrhnjici obarva rjavo, se preveč melanina v usnjici obarva modro ali modro sive barve.

Hormonske spremembe – Pri ženskah je koža podvržena veliko spremembam v fazi nosečnosti, med menstruacijo in v menopavzi, kar lahko povzroči temne kolobarje pod očmi.

Alergije – Vsako stanje, ki povzroča srbenje oči lahko prispeva k temnejšim krogom zaradi drgnjenja ali praskanja kože okoli njih. Razen tega lahko nekatere alergije povzroča hrana in tako prizadene tudi področje pod očmi. Pri otrocih npr. podočnjaki pogosto kažejo težave z alergijami.

Raziskave tudi kažejo, da so podočnjaki povezani z anemijo (slabokrvnost) in boleznimi jeter.

Podočnjaki in slabokrvnost – Pomanjkanje železa in kalija sta ena od najpogostejših vzrokov nerazložljivih temnih krogov v mnogih primerih, ki se lahko zdravijo s preprosto spremembo v naši prehrani. Nizka raven železa je najpogostejša oblika anemije zaradi nizke oskrbe s kisikom v krvi. Zato vedno jejte uravnoteženo prehrano, bogato z zeleno listnato zelenjavo, sadjem (predvsem jagodičevjem), da bo vaše telo zdravo.
Kalijev askorbat z ribozo v naše celice unese kisik in omogoči hranljivim snovem, da se lažje absorbirajo v njih.

Podočnjaki in dehidracija – Dehidracija je eden od najpogostejših vzrokov za temne kolobarje pod očmi. Razlog je bližina kože pod očesom v odnosu do kosti. Ko telo nima ustrezno količino vode, se simptomi pogosto kažejo v tem specifičnem področju. Tako je priporočljivo, da spijete vsaj 8-10 kozarcev vode in vključite sveže sadje na vaš jedilnik. Prav tako je priporočljivo omejiti uživanje kofeinskih pijač, kot so čaj, kava, alkohol in druge kofeinske pijače, saj povečuje dehidracijo.

Podočnjaki in bolezni jeter – podočnjaki kažejo tudi na moteno delovanje jeter zaradi različnih jetrnih bolezni. Primer take bolezni jeter je hepatitis.

Za več informacij nam pišite ali nas pokličite na 030 692 730





Izdelki v članku


tekoce-zelezo Holistic Tekoče železo, 250ml 250ml. Za 50 dnevnih 
(36 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
b-komplex-250ml Holistic B kompleks, 250ml 250ml. Za 62 dnevnih 
(86 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
vitamin-d3-k2-150ml Holistic Vitamin D3 + K2, 150ml 150ml. Za do 120 dni 
(48 ocen)
24,90 € Dodaj v košaricoV košarico
Loading...