Ženske težave

Kot vse ženske, tudi mene muči nemalo vprašanj, povezanih z našimi ženskimi zadevami. Redno hodim na ginekološke preglede (sploh zaradi vseh težav, ki sem jih imela v preteklosti: od 16. leta kontracepcija 8 let, nato 5 let brez menstruacije, seveda tudi brez ovulacije, pa spremenjene PAP vrednosti, povišan FSH…) in vesela sem, da imam najboljšo ginekologinjo, kar jih je, dr.Tanjo Premru Sršen, predstojnico kliničnega oddelka za perinatologijo (veja medicine, ki deluje na področju rojevanja otrok) v Porodnišnici Ljubljana. Ravno jutri se ponovno odpravljam k njej, saj kmalu začenjamo s posebno rubriko Nosečnost, kjer jo bom večkrat prosila za strokovne nasvete, pomoč, mnenja…Opažam, da se v zadnjem času k nam obrača vse več žensk, ki si želijo zanositi, ki imajo težave z zanositvijo in take, ki so že nosečke, pa imajo tisoč in eno vprašanje. In vem, da je to tema, ki nikoli ne bo izpeta, vsaj, če sklepam po sebi. In dr. Tanja Premru Sršen je res ginekologinja s srcem, ki se ti posveti in ti potrpežljivo odgovori na še tako “nevmesno” vprašanje.

In saj veste, kakšni smo, če in ko imamo kakšen problem, preberemo vse nasvete po spletu in na koncu pristanemo na forumih. Že stokrat sem si rekla, da tega pa res ne bom brala, ampak, ko te kaj skrbi, hitro najdeš kakšno vprašanje, zelo podobno težavi, kot jo imaš. In tako tudi jaz, preberem vse forume in ob vsem tem branju, sama sebi seveda postavim najhujšo možno diagnozo.In si potem rečem, pa nehaj no, kaj ti je…amapk črviček “kaj pa če”, kar ostaja v meni. In ker sem, kakršna sem, hočem odgovor zdaj in takoj, pa še rešitev prosim 🙂

In tako sem prejšnjo sredo naletela na en tak problemček (o njem pa več v enem naslednjih blogov), ki je do večera prerasel v ogromno težavo. Moje ginekologinje ni bilo in seveda sem začela iskati, h kateremu ginekologu naj se odpravim, saj je bilo do ponedeljka – jutri, zares predolgo časa. In ko tako hodim proti Sanolaborju v City parku, razmišljam, h komu naj grem, srečam prijateljico. Po krajšem klepetu mi še reče, pa pridi jutri v City park, kjer organiziramo brezplačna posvetovanja s strokovnjaki, jutri bo z nami ravno dr. Pušenjak. Nisem mogla verjeti svojim ušesom, saj je bil on na vrhu mojega seznama, h kateremu sem se želela odpraviti po mnenje in nasvet. Seveda pridem, z veseljem 🙂

Pa če ni vse v življenju tako, kot mora biti, samo prepustiti se moramo.

Verjemite, komaj sem čakala četrtek popoldan in bila tam že eno uro prej, če bo slučajno taka gneča, saj to pa le ni tako, da pride tako znan in ugleden zdravnik, kot je mag. Stanko Pušenjak, ginekolog in porodničar. Glede na to, da je forum, na katerem odgovarja, vsak dan poln novih in novih vprašanj, sem se resno bala, da nisem še prepozna. In potem sem se tam usedla na klopco, gospodična za pultom pa mi je rekla, da imam še eno uro časa.

dr. Pušenjak
dr. Stanko Pušenjak

Gledala sem, kje so druge ženske in vmes še enkrat vprašala, če sem prav, da ni treba čakati kje drugje. In v odgovor samo, da sem na pravem mestu, samo eno uro prekmalu. V tej uri sem opazovala mlade mamice, ki so na igrala vozile svoje otročke, pa očke, ki so čakali, da se njihovi lumpi naigrajo. Nekaj je bilo tudi nosečnic, pa vendar se mi ni nihče pridružil pri čakanju.

10 minut pred napovedano uro, pa pride ena ženska in takoj za njo še dr. Pušenjak. Potem pride tudi moja prijateljica. “No, zdaj pa smo”, in nas povani naprej.

Gledam kje smo, kdo smo…pa vidim samo njega in nas tri. No, ok, verjetno še pridejo. Bom vsaj takoj na vrsti. Usedemo se za mizo, prijateljica nam predstavi doktorja in nato lahko začnemo. Postavim mu vsa vprašanja, kar sem jih imela, zraven še kakšnega, ki sem se ga spomnila, pa nekaj, kar me je spraševala gospodična, ki je prišla zjutraj k meni. Ravno tako tudi druga ženska, ki je prišla k njemu po nasvet. Eno uro sva se pogovarjali z njim, vse nama je do potankosti razložil, vse s potrpljenjem in res velikim razumevanjem. Nad njegovim odnosom sem bila očarana, res, takšen zdravnik, pa takole lepo mirno sedi z nama v majhni sobici in se prav po človeško pogovarja z nama. In vse moje dvome, skrbi in dileme je razrešil že takoj na začetku in me kar krepko pomiril. Uf, kako lažje sem zadihala.

Na koncu, ko medve res nisva imeli več nobenega vprašanja, smo se poslovili oz. sva se medve, ker on ni niti enkrat pogledal na uro in verjetno bi še naprej odgovarjal na najina vprašanja. Tako zelo me je navdušil, da sem prepičana, da bo v naši rubriki Nosečnost tudi on našel svoje mesto med strokovnjaki.

Pomirjena in hvaležna prijateljici, ki mi je povedala za to svetovanje, sem se odpravila domov. Samo nekaj mi ni šlo in mi še zdaj ne gre v glavo. Kako sva, med vsemi številnimi ženskami (in res jih je veliko, kar preglejte forume), samo medve prišli na povsem brezplačno svetovanje z enim najbolj znanih ginekologov v Sloveniji. Samo dve. Pa kje so bile druge? Spomnim se Amerike, kjer je bilo enkrat organizirano brezplačno svetovanje z neznano ginekologinjo v mestni knjižnjici. Prišla sem eno uro prej in nisem prišla do svojega stola, veliko nas je sedelo na tleh in vzdušje je bilo enkratno.

Saj ne, da bi si to želela tudi tukaj, seveda se je bolj intimno z zdravnikom pogovoriti na samem, pa vseeno. Saj imamo ženske toliko vprašanj in res ne razumem, kaj je narobe z nami, da se na internetu in forumih razpišemo do onemoglosti, v živo pa se skrijemo.

No, jaz zase vem, da se veliko raje z vsakim pogovorim v živo, če na takšen način dobim odgovore na svoja vprašanja, pa še toliko bolj. Osebni stik mi ogromno pomeni in ne predstvljam si, da bi svoje težave razreševala preko interneta.

O mojem “problemčku” v enem prihodnjih blogov, pridružite pa se mi – kmalu, tudi v novi rubriki Nosečnost.

Do takrat pa en sončen pozdrav in prijeten vstop v nov delovni teden 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email